Eet je Kast leeg Uitdaging Week 1

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis menuplan en vriezer- en voorraadkast inventaris om zelf mee aan de slag te gaan.

Eet je Kast Leeg UitdagingWe zijn begonnen! Nu niet meer boodschappen doen.

Ik in ieder geval. 😉

De Eet je Kast leeg Uitdaging is officieel van start gegaan!

Wat ik tot nu toe heb gedaan.

Afgelopen zaterdag vertelde ik jullie wat ik zou doen om deze uitdaging goed van start te kunnen gaan. Een onderdeel daarvan was het nalopen van de vriezer en voorraadkast om te bepalen wat er allemaal schuil gaat in de grotten van mijn voorraad.

De vriezer in geïnventariseerd. De voorraadkast… Dat bleek een uitdaging. Het punt is namelijk dat we een kelder hebben en die wordt goed gebruikt. Langzamerhand hebben we camping- en tuinspullen elders opgeruimd en is de kelder nu echt bedoelt als verlengde van de keuken. Simon gebruikt hem ook om zijn eigen gebrouwen bier in op te slaan en er staan een aantal apparaten in die ik niet vaak, maar toch wel met een zekere regelmaat gebruik. Denk aan de ijsmachine, slowcooker, kersenontpitter en de steengrill. Verder is de ruimte dus in gebruik voor mijn voorraad.

En o heden, wat een voorraad heb ik. Na ons bezoek aan Engeland is vandaar uit ook weer e.e.a. meegekomen en met het oog op oud en nieuw had ik weer wat boodschappen gedaan. Echt, de kelder is goedgevuld.

Met andere woorden: Even op een lijstje opschrijven wat er allemaal in staat is meer werk dan ik dacht! De eerste stap naar gezonde realisatie van wat ik uitgeef aan boodschappen is gezet!

Ik weet niet of je je hierin herkent, al dan niet met de voorraadkast, maar ik vind het wel zaak dat ik min of meer in kaart breng wat ik nou eigenlijk heb. Want de inventarisatie van de vriezer werkt! Ik heb  afgelopen weekend al drie items van de lijst kunnen schrappen en er is niks bijgekomen. Die lijst plak ik op de deur van de vriezer zodat ik kan afstrepen op het moment dat ik wat pak. Perfect!

Het plan is dus om op die manier te bepalen hoeveel tijd het kost om de vriezer leeg te eten. Is de voorraad die ik nu heb genoeg voor 1 week, 2 weken of langer? De lijst fungeert vervolgens dus als een soort blauwdruk voor hoeveel vriezer voorraad wenselijk is voor 1 of 2 weken of langer.

De Voorraadkast

Terug naar de voorraadkast. Op Pinterest zie ik wel eens van die prachtig georganiseerde voorraadkasten voorbijkomen. Uiteraard gerealiseerd in mooie, Amerikaanse inloopkasten, compleet met verlichting, bijpassende manden en potten en lichtblauwe muren.

Mijn voorraadkast is een kelder uit 1943. Niet echt sexy!

Maar iets wat ik daar wel van meegenomen heb, is het indelen naar categorie. Eigenlijk heel simpel: Kruiden en Specerijen, Meel, Noten en Gedroogd Fruit, Potten en Blikken, Sauzen en Smaakmaker, Drank en Droogwaar. Ik had dit grotendeels al wel op de rit, maar er is onderhand aardig wat overloop ontstaan. Plus, bepaalde categorieën gebruik je vaker dan anderen en moeten dus ‘onder je handen’ liggen.

Deze week ga ik dus verder met het nalopen van mijn voorraadkast en het herindelen van mijn categorieën.

Weekmenu

Een ander gegeven dat ik nieuw leven in ga blazen is een weekmenu. Gisteren had ik hier nog een praatje over met Simon en die gaf aan best mee te willen helpen met koken, maar omdat hij niet weet wat het plan is voor die dag (of die week), is hij veel sneller geneigd om wat makkelijks te halen als avondeten wanneer ik het af laat weten qua koken. Aangezien ik er sinds de zomer een aantal verantwoordelijkheden bij heb gekregen waardoor ik vaker uit huis ben en extra werk op me moet nemen, is het een prettig idee als Simon regelmatig meehelpt in de keuken. Met een menuplan weten we allemaal wat we gaan eten, wat er eventueel nog gehaald moet worden en wat we al in huis hebben.

Daarom eten we vanaf vandaag en in ieder geval voor de rest van de maand (of tot ik echt door mijn voorraad ben, maar dat betwijfel ik!) volgens een menuplan. Zo kan ik gericht producten uit mijn voorraad inzetten en opmaken voordat ik weer naar de Jumbo sprint.

Wat wij deze week zullen eten:

Maandag
Ontbijt – Havermout met Appel en kaneel
Lunch – Gebakken ei op brood/ Omelet met groente
Avondeten – Gehakt en Koolpakketjes met Tomatensaus uit de oven

Dinsdag
Ontbijt – Zelfgemaakte cruesli met yoghurt
Lunch – Zuurdesembrood met kaas en groente
Avondeten – Hutspot met biologische worstjes

Woensdag
Ontbijt – Roerei met geroosterd brood (eventueel met zelfgemaakte jam die over is van de zomer)
Lunch – Erwtensoep
Avondeten – Kip met Linzencurry

Donderdag
Ontbijt – Havermout met zelfgemaakte jam en notenpasta
Lunch – Pannenkoekjes, kaas en fruit
Avondeten – Bietjes, aardappels en biologische speklapjes

Vrijdag
Ontbijt – Smoothies van overgebleven fruit en yoghurt
Lunch – Pannenkoekjes, roerei en fruit
Avondeten – Falafel met groente

Zaterdag
Ontbijt – Havermout uit de oven met melk
Lunch – Kip, champignons en overgebleven groenten uit de vriezer in de oven
Avondeten – Restjes met salade

Zondag
Ontbijt – Smoothies
Lunch – Biefstukjes met broccoli, bloemkool en wortel
Avondeten – Ontbijt als avondeten

Jullie zien dat ik geen snacks meeneem in dit menuplan. Dat komt omdat snacks in ons huis de ingredienten zijn van de maaltijden: fruit, noten, kaas, yoghurt en soms wat chocola of zelfgemaakte dingetjes.

Verder doe ik op een bepaald moment wel boodschappen, maar alleen voor verse producten. En dan ook zo toegespitst mogelijk. Mijn doel is om aan het einde van de week door mijn verse producten heen te zijn en dan pas nieuwe te halen. Als de boter eerder op is, smeer ik wel kokosolie op brood bijvoorbeeld. En als de appels op zijn, hebben we nog sinaasappels en passievruchten en anders eten we wortels en komkommer. Verhongeren zullen we zeker niet!

Niet vergeten…

Als je je nu inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je een menuplan en inventarislijst voor de vriezer en voorraadkast om zelf in te vullen, helemaal gratis. Ik gebruik deze lijsten zelf ook en vind ze enorm handig omdat ze het heel visueel maken wat je nou eigenlijk hebt en gaat doen. Dus schrijf je gauw in!

En jullie, waar zijn jullie achter gekomen en wat zijn jullie plannen voor deze week?

Ik hoor graag wat voor tips en recepten jullie hebben om deze uitdaging niet alleen heel praktisch maar ook leuk en lekker te maken!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

haring op een broodje
Gezond eten

Wat is de gezondste vette vis

Vette vis staat al jaren bekend als een van de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Maar welke vette vis springt er nu echt uit? Als iemand die erg veel van vette vis houdt en met een passie voor pure voeding, kan ik je vertellen: er zijn een paar

Lees verder »
koolvis op een bord
Gezond eten

Is koolvis gezond?

Koolvis is een magere witvis die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Maar is koolvis ook echt gezond? En hoe onderscheidt deze vis zich van andere soorten zoals kabeljauw of zalm? Als voedingsdeskundige én visliefhebber neem ik je graag mee in de wereld van koolvis. Je ontdekt waarom deze vis

Lees verder »
allemaal verschillende eten met veel eiwitten
Gezondheid Algemeen

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond en sterk lichaam. Als voedingsdeskundige kan ik je vertellen dat zonder voldoende eiwitten, je lichaam simpelweg niet goed functioneert. Ze zijn namelijk betrokken bij bijna elk proces in je lijf: van celopbouw tot hormoonaanmaak. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier

Lees verder »