Perfect als een weekendontbijt of om veel van te maken en in te vriezen voor later. Deze eiwitrijke notenpasta wafels zijn niet alleen glutenvrij, maar ook lactosevrij en bevatten geen toegevoegde suikers. Iedereen blij!
Wafelijzer = een Must
Heb jij al een wafelijzer gekocht? Niet? Gauw doen! Sinds wij een wafelijzer hebben, kan ik me echt niet voorstellen hoe ik het ooit zonder heb kunnen doen 🙂
Maar even serieus, een wafelijzer is best handig en ook erg leuk om te hebben. Een goeie heeft tegenwoordig helemaal niet meer zo’n enge anti-aanbaklaag. Keramische wafelijzers zijn eenvoudig te vinden en erg prettig in gebruik!
En een wafelijzer gebruik je niet alleen om heerlijke (eiwitrijke notenpasta) wafels te maken, maar ook om bijvoorbeeld een eitje of reepjes spek in te bakken. Of om geraspte courgette of zoete aardappel met een beetje ei in een soort rösti te veranderen. De wafelvorm leent zich er uitstekend voor om hem te serveren met flink wat boter of kokosolie of iets anders dat in die ruitjes blijft zitten. Je maakt wafels voor je kids, maar eigenlijk vind je het zelf ook veel te lekker.
Wafels zijn de nieuwe Pannenkoeken
Zoals ik! Wafels maken vind ik handiger dan pannenkoekjes bakken, omdat ik er niet bij hoef te blijven om ze om te keren. Plus de kokosolie spat niet alle kanten op zoals in een pan. En ik ben sneller klaar. Dik beslag gaart sneller in een wafelijzer omdat het direct van twee kanten verhit wordt.
Puntje van aandacht: Tenzij je de temperatuur kan reguleren in een wafelijzer, raad ik baksels met amandelmeel af. Dit verbrandt te snel. Een schep notenpasta gaat nog wel, hoor, maar gebruik liever glutenvrij meel als kokosmeel, boekweitmeel of rijstmeel als je geen controle hebt over de temperatuur.
Deze eiwitrijke wafels zijn een ware traktatie maar dan eentje die je prima dagelijks kan eten. Perfect als weekendontbijt of om een hele stapel van te maken en gedurende de week op te warmen in de broodrooster (ja, je kan ze invriezen en tot een maand goed bewaren). Ze bevatten geen toegevoegde suikers, dus je kan ze zowel zoet als hartig als neutraal (met boter!) serveren. De kids hier vinden ze heerlijk met geprakte banaan en wat nootjes. Manlief eet ze met roerei. Ik eet ze bij de koffie. Met boter. 😉 Ook vullen ze goed. Op de foto zie je dat het flinke jongens zijn. Het beslag is vrij dik, dus de wafels zijn dat ook. Eén wafel was genoeg voor mij, manlief at er twee op met roerei.
Vervangingen
Zoals jullie gewend zijn van me, heb ik hier nog wat tips qua vervangingen:
- Notenpasta: Dit geeft de wafels een heerlijke smaak en extra voedingswaarde. Je kan dit vervangen door pindakaas of zonnebloempasta als je geen pinda’s of noten kan eten.
- Kokosmeel: Nee, dit kan in dit geval niet vervangen worden. Kokosmeel neemt erg veel vocht op en alle recepten op basis van kokosmeel zijn hier op ingesteld. Liever geen kokosmeel gebruiken? Hou dan mijn blog in de gaten voor nog meer heerlijke wafelrecepten of gebruik een pannenkoekrecept en maak het iets dikker.
- Eieren: Ja, die heb je allemaal nodig. Ze geven de wafels textuur, voedingswaarde en een luchtige structuur.
- Melk: Gebruik elk soort melk dat je wilt. Ik heb gekozen voor amandelmelk zodat het recept lactosevrij is, maar dit maakt verder geen verschil in het eindresultaat.Â
Geniet ervan!
Eiwitrijke Notenpasta Wafels (Glutenvrij, Lactosevrij)
Ingrediënten
- 5 eieren
- 3 el kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- Snufje zout
- 60 gram notenpasta
- 5 el melk
- kokosolie om in te vetten
Instructies
- Pak je wafelijzer en zet hem aan om voor te verwarmen.
- Kluts in een kom de eieren los en zeef hierboven de kokosmeel met het bakpoeder en de zout bij in.
- Roer even goed door zodat alle klontjes weg zijn.
- Schep de notenpasta er bij en schenk de melk er bij. Roer goed door.
- Doe een beetje kokosolie in het wafelijzer en gebruik een ijslepel om hoopjes beslag in de ijzers te scheppen.
- Bak de wafels tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Herhaal de laatste twee stappen tot het beslag op is.
- Serveer de wafels met een topping naar keuze of laat ze afkoelen en vries ze in.