Ja, echt, het zonnetje komt er aan! De dagen worden merkbaar langer en ook de natuur lijkt eindelijk die grauwe wintersluier van zich af te schudden. Vogels zijn druk in de weer en heel veel bomen staan in knop of bloesem. Een uitlezen moment om al te gaan zonnen!
Lekker naar Buiten!
Hoezo zonnen? Het is nog veel te koud! Ja, qua temperatuur zullen de meeste zonaanbidders er nog niet veel aan vinden, maar door op tijd naar buiten te gaan en zoetjes aan te wennen aan het zonnetje nadat we maaaaanden binnen hebben gezeten is een erg goed idee. Je wilt je huid namelijk voorzichtig weer laten wennen aan de zonnestralen. En niet pas in mei als het ineens warm wordt en iedereen met ontblote schouders en benen naar buiten gaat. Want dan gaat iedereen ook meteen met factor 50 in de weer. Beetje onnatuurlijk, vind je niet?
Gezond Zonnen
Gezond zonnen kan namelijk echt wel. Laat je niet direct bang maken dat de zon de meest verschrikkelijke ziektes veroorzaakt. Het is namelijk niet de zon op je huid, maar het verbranden van je huid dat je moet voorkomen. En ja, in sommige situaties en op sommige momenten is het dan verstandig om met zonnebrandcrème te smeren. Maar een goede huid-voorbereiding zorgt er voor dat je velletje veel beter tegen die zonnestralen kan.
Geleidelijk is hier het toverwoord. Niet als het straks hoogzomer is uren achtereen liggen bakken in de achtertuin of op het strand, maar nu al regelmatig naar buiten toe en je huid stukje bij beetje blootstellen aan de zon. Niet overdrijven, maar ook niet te voorzichtig zijn. Op die manier bouwt je huid langzaam aan pigment op en tegen de tijd dat de zon zich echt laat gelden, heb je voldoende pigment opgebouwd om langer buiten te kunnen zijn en beter bestand te zijn tegen felle zonlicht.
Verbranden, Smeren, Vitamine D
Nogmaals: Datgene dat je moet willen voorkomen is verbranden. Want daar zit het risico dus op nare ziektes. Opbouwen en verstandig in de zon zitten vormt daarin de basis. Want we hebben de zon namelijk wel nodig voor een goede geZONdheid. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D via de huid en dat hebben we nodig om een goede voorraad aan te leggen voor de donkere wintermaanden.
En het wonderlijke is dat juist die vitamine D zo belangrijk is als het gaat om preventie van nare ziektes. En dan heb ik het niet alleen over huidkanker. Dik insmeren met sunblock en UV-werende hoedjes, shirtjes en shorts dragen blokkeren dus letterlijk de stralen die je zo nodig hebt om vitamine D aan te maken. Beter is het om vanaf nu regelmatig je gezicht, decolleté en schouders bloot te stellen aan zonlicht en dit voorzichtig op te bouwen. Als het straks echt warm wordt, smeer je je in op het heetst van de dag als je buiten bent en als je lekker op het strand bent – logisch. En zorg je dat je in de schaduw zit of naar binnen gaat als het te warm wordt. Ook logisch.
Smeren met zonnebrandcrème moet je dus inzetten om te voorkomen dat je verbrandt, niet om vervolgens langer in de zon te kunnen blijven zitten.
Eet je Zonbescherming
En ook van binnenuit kun je je huid voeden om het weerbaarder te maken voor het zonlicht. Voeding die rijk is aan antioxidanten en vetoplosbare vitamines zorgen voor een gezonde huid. Denk hierbij aan:
- Vitamine A en D: Vette vis, levertraan, runderlever, boter van grasgevoerde runderen, eieren.
- Vitamine E: Avocado, noten en zaden, gekiemde groenten.
- Vitamine C: Een belangrijke antioxidant dat je in vrijwel alle groenten en fruit vindt. Eat the rainbow!
- Lycopeen: Dit stofje helpt je huid zich voor te bereiden op de zon. Het zit in tomaten en je vind de hoogste concentratie in gekookte tomaten. Tomatenpuree is bijzonder rijk! Maak je eigen tomatensoep of curry en doe er een eetlepel van in.
- Astaxanthine: Heb je een huid die echt heel makkelijk verbrandt? Probeer dan eens astaxanthine. Dit stofje vind je o.a. in krill en is een bijzonder krachtig antioxidant. Het is bewezen dat het een zeer goede bescherming tegen verbranden geeft. Klik hier om het te bekijken.
Conclusie
Verstandig en gezond zonnen doe je dus door geleidelijk aan je blootstelling aan de zon op te bouwen, te ‘investeren’ in huidvriendelijke voedingsstoffen en te smeren met zonnebrandcrème om te voorkomen dat je verbrandt, niet om lang in de zon te kunnen zitten. Neem je parasol dus mee naar het strand! En wil je bewezen bescherming tegen verbranding van binnenuit? Ga dan voor astaxanthine!
Laat een reactie achter