Ik krijg met een zekere regelmaat vragen over het verschil tussen gebrande en rauwe cacao. Daarom dus bij deze een uiteenzetting van de verschillen tussen deze twee producten.
Supergezond!
Rauwe, biologische cacao bevat per gram de meeste anti-oxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld. Hij laat daarbij zelfs Acai, mangosteen en bosbessen ver achter zich. Met recht een superfood! Verder is rauwe cacao bijzonder betaalbaar, waardoor het zelfs voor een krappere beurs prima te doen is om er een zak van in huis te hebben en zo te profiteren van de vitamines, mineralen en enzymen. Deze anti-oxidanten waarde wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde ORAC waarde:
Antioxidantniveaus Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC per gram). ORAC is een ultra-moderne manier om de antioxidant-capaciteit van voedingsmiddelen te meten.
Verschil
De reguliere cacaopoeder die je gewoon bij elke supermarkt kan kopen is gebrand. Dit betekent dat de cacaonibs verhit en daarna pas gemalen geworden tot poeder. Deze verhitting leidt er toe dat veel mineralen en enzymen verloren gaan. Verder wordt de van nature aanwezige caffeine hierdoor versterkt waardoor veel mensen last hebben van hartkloppingen, opgejaagd gevoel of versnelde bloedcirculatie. Dezelfde symptomen als bij het drinken van zwarte koffie. Verder bevat de gebrande cacao koolstof-verbindingen die kankerverwekkend kunnen zijn. Deze worden geactiveerd door het branden van de cacao en zijn daarom niet aanwezig in rauwe cacao.
Rauwe cacaopoeder wordt tijdens het malen niet verhit. Hierdoor blijven alle goede eigenschappen van rauwe cacao behouden. Zelfs de vezels en proteïnes blijven dan behouden. Biologische, rauwe cacaobonen worden geselecteerd op afwezigheid van ziektekiemen en schimmels om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen.

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.