Gehaktballen uit de Slowcooker

gehaktbal uit de slowcooker

Met dit weer sta ik liever niet aan het eind van de dag lang in de keuken en gebruik ik al helemaal niet graag de oven, want die warmt het huis natuurlijk alleen maar meer op. Nee, ik ‘gooi’, als het nog niet zo warm is, ’s morgens van alles in mijn slowcooker, die ik buiten neerzet en als ik dan tegen de avond moe van de warmte thuiskom, staat er een heerlijke maaltijd op me te wachten.

Ideaal vind ik het, zo’n slowcooker, maar eerlijk gezegd maak ik er nog maar weinig gebruik van. Ik moet er, zeg maar nog een beetje aan wennen om hem te gebruiken en daarom heb ik besloten zo nu en dan een recept hier te posten dat specifiek bedoeld is voor de slowcooker.

Ik weet dat Heleen er ook wel eens over geschreven heeft en er graag gebruik van maakte, haar man heeft haar ook eens voorgerekend wat het gebruik op jaarbasis zou kosten bij dagelijks gebruik.

Zelf heb ik een slowcooker van het merk Crockpot, maar ze zijn er in talloze soorten en maten en prijzen.

 

Heb je er echter zelf geen een, geen nood, de meeste gerechten zullen vast en zeker ook prima in de oven of op het fornuis klaar te maken zijn, maar een oven zet je niet zo makkelijk buiten en een fornuis vraagt wat meer aandacht en oplettendheid natuurlijk, want het brandt dan veel sneller aan!

Gisteren maakte ik heerlijke gehaktballen in tomatensaus met een heel speciaal ingrediënt dat de gehaktballen net een beetje iets extra’s gaf. Om het helemaal af te maken, maakte ik er nog een flinke salade bij en voor de liefhebbers kun je er eventueel nog wat pasta of rijst bij koken, maar dat heb ik achterwege gelaten.

 

 

Recepten met gehakt

Gehaktballen uit de Slowcooker

Iris Maier
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 20 minuten
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 2 appels geschild, in stukken en zonder klokhuis
  • 1 el kokosmeel
  • 3 el. fijngehakte salie
  • 1 flinke wortel fijn geraspt
  • 2 uien heel fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 1 kilo rundergehakt
  • 2 eieren
  • nootmuskaat
  • Keltisch zeezout
  • Zwarte peper uit de molen

Voor de saus

  • 2 flessen passata à 750ml.
  • handje verse basilicum
  • 5 tenen knoflook fijngehakt of uit de knijper
  • gedroogde oregano
  • Keltisch zeezout
  • Zwarte peper uit de molen
  • snufje chilipoeder

Instructies
 

  • Kook de appelen met een klein scheutje water gaar.
  • Doe de salie en het kokosmeel in een kommetje en giet daar een klein beetje heet water bij.
  • Doe de gehakt in een kom met de eieren, ui, knoflook, wortelrasp, 6 el van de appelmoes, nootmuskaat, het zout en de peper. Als het vocht door het kokosmeel en de salie is opgenomen, kun je dat er ook bij doen.
  • Kneed alles tot een stijf mengsel, is het nog wat vochtig, dan kun je er en klein beetje kokosmeel bijdoen. Let wel op dat je niet teveel tegelijk toevoegt en laat het steeds even rusten nadat je het hebt toegevoegd om het de tijd te geven het vocht op te nemen!
  • Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet.
  • Vorm er 10 flinke gehaktballen van en leg deze in de slowcooker.

De saus

  • Doe de passata in een grote kom.
  • Hak de basilicum fijn en roer deze samen met de knoflook, zout en peper en een snufje chilipoeder door de passata.
  • Proef weer even of er nog zout of kruiden bij moeten.
  • Giet de saus over de gehaktballen in de slowcooker.
  • Deksel erop en kook alles gaar in 8 uur op stand 'low'

Notities

In deze gehakt ballen zou je allerlei groenten kunnen verstoppen, in plaats van wortel kun je ook bleekselderij nemen of courgette bijvoorbeeld, of een combinatie.

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »