Gehard vet – Feiten en gevaren

Vanwege vakantie van kinderen, bij deze een interessant stukje uit de oude doos. Veel leesplezier!

Al geruime tijd weer ik geharde vetten uit onze voorraadkast en dagelijks menu. Suiker komt er sowieso niet meer in, maar nu heb ik de oorlog verklaard aan transvetten/ geharde vetten/ gehyrdogeneerde vetten. Waarom? Omdat dit de ware boosdoeners zijn voor overgewicht, hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Helaas wordt dit nog niet fatsoenlijk gepubliceerd door de overheid en krijgen we nog altijd te horen dat verzadigde vetten de boosdoeners zijn.
Dit is erg gevaarlijk, want in 1990 werd al onomstotelijk bewezen dat transvet de veroorzaker is van een hoog cholesterol gehalte.

Wat is transvet?
Transvet is kort gezegd plantaardige olie dat door middel van waterstofgas (hydrogenering) verandert wordt om het vast te maken. (Uitgebreidere uitleg is hier te vinden) Je herkent dit in margarine. Want, margarine is op basis van plantaardige olie! Maar olie is vloeibaar, zelfs als het in de koelkast staat, dus hoe komt het dan dat je het zo mooi kan uitsmeren? Juist, door het te hydrogeneren! En het lichaam kan transvet niet verwerken. Twee belangrijke enzymen die de vetzuren in het lichaam om moeten zetten, kunnen niet met transvet overweg. Dit heeft tot gevolg dat het in het lichaam opgeslagen wordt. Want alles dat niet uitgescheiden kan worden, wordt opgeslagen. En de ‘beste’ plek voor transvet is o.a. op de aderen. Hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn.

Waarom maakt men het?
Voornamelijk omdat het goedkoop is. Het verlengt de houdbaarheid van een product en heeft tegelijkertijd min of meer dezelfde eigenschappen als boter, zonder het prijskaartje. Het wordt daarom veel verwerkt in zoutjes, frituurproducten, koekjes en ‘vette’ snoep als caramel, goedkope chocola en bepaalde harde snoepjes, maar ook pindakaas, zelfs die van het meest bekende merk en de biologische pindakaas bevat gehard vet. Voor een meer gedetailleerde lijst verwijs ik graag naar de archiefsite van Ron Fonteine: Transvetlijst
Wel is het zo dat de eerdergenoemde boosdoeners aanzienlijk meer transvet bevatten dan margarine. Dus pas hier echt mee op!
Kleine disclosure: Er schijnen ook natuurlijke transvetzuren te zijn, van dierlijke afkomst. Deze schijnen geen negatieve invloed op de gezondheid te hebben. Als je hier meer informatie hebt, laat het dan horen!

Gelukkig is het tegenwoordig wel steeds meer mogelijk om te ontdekken of er in een product ook transvet zit. In de Verenigde Staten is het al verplicht om op alle voedselverpakkingen te vermelden of en zo ja, hoeveel, transvet een product bevat. Hier in Nederland is dat nog niet volledig ingeburgerd, maar ik zie het steeds meer (helaas?). Vooral eigen merk producten bij AH en de Super vermelden dit. Bij A-merken zie ik het minder, of je moet er naar zoeken in de ingrediëntenlijst.

Voor meer informatie en om nog meer te lezen over dit onderwerp, kun je kijken op deze site. Hier vind je ook interessante docu’s en andere links, ook in het Engels.
Een recent nieuwsartikel over transvet kun je hier lezen.

Tip: In plaats van pindakaas, raad ik zelf graag de notenpasta’s bij de reformwinkel aan. Deze bevatten geen andere vetten dan die natuurlijk in de noot voorkomen. Hierdoor vormt zich een laagje olie bovenop, maar deze zorgt juist voor een smeuïge pasta. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

22 reacties

  1. Anonymous schreef:

    beste mensen
    we leefe in 2014 nu en transvetten zijn helemaal niet zo slecht als hier beweert word
    het gaat puur om de hoeveelheid die je daar van eet kortom lkkr je pindakaas blijfe eten

  2. Wieteke schreef:

    Hoi Heleen,
    Interessant verhaal!
    Maar ik vraag me nog af hoe je weet dat in pindakaas van dat ene merk (je weet wel welke) ook transvetten/geharde vetten zitten?
    Ik heb even gekeken op de lijst met producten met transvetten, maar daar staat het niet op. Dus ik ben wel benieuwd naar je bron!

  3. Wieteke schreef:

    Op de transvetlijst van de link uit je blog staat dat bekende merk pindakaas niet. Ik ben wel benieuwd naar je bron bij de opmerking dat ook daar geharde vetten in zitten. Want tot nu toe lijkt dat de enige pindakaas zonder suiker of zooi en in een gewone supermarkt te koop. Ik ben benieuwd!

  4. Hoi Heleen

    Allereerst wil ik zeggen dat ik erg veel heb aan je site en dat ik er al erg veel leuke recepten vanaf gehaald heb. Nu even terugkomend op je geschreven artikel. Mijn man en ik zijn op zoek naar wetenschappelijke onderbouwingen dat transvetten niet goed voor je zijn. Nu heeft mijn man een boek gelezen oven cholestrol leugen gelezen en net als een ander artikel dat je geschreven hebt http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/06/verzadigd-vet-is-gezond.html komt ons dit artikel enegzins tegenstreidig over. Kun je ons dit uitleggen. aangezien je in het andere artieke schrijft dat cholestrol niet slecht voor je is.

    Kim

    1. Hoi Kim,

      Er is een groot verschil tussen verzadigde vetten en transvetten. Het zijn twee verschillende soorten en transvet is het vet dat je moet vermeiden, verzadigd vet is wat je lichaam nodig heeft.

      Groeten
      Heleen

  5. Anonymous schreef:

    Ik woon niet zo ver bij de walnoothoeven vandaan, ga zeker eens een bestelling plaatsen. 🙂

    Om even terug te komen op de transvetten, ik ben een beetje in de war door dit artikel:
    http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/394-21-maart-transvetzuren-in-pindakaas.html

    Er staat in eerste instantie dat er in het bekende merk pindakaas 0% transvetzuren zitten, dit zou je gewoon kunnen eten likt me dan. Daarna staat er een stukje over de transvetzuren in roomboter, volle melk enz. Terwijl ik dacht met roomboter voor een beter alternatief als margarine te kiezen?

    1. De heer Katan is erg gekant tegen vetten in het algemeen en met zijn stukje over transvetzuren in dierlijke producten heeft hij inderdaad flink wat stof op doen waaien. Helaas zijn zijn beweringen niet correct omdat de transvetzuren in dierlijke, onbewerkte producten iets heel anders zijn als die in bijvoorbeeld margarine. Maar het is natuurlijk een handige strategie als je mensen wilt overtuigen van het kwaad van dierlijke vetten. De transvetten in pindakaas uit de supermarkt zijn daarentegen wel een feit. Maar per portie (en hoe groot is dan een portie) zit er natuurlijk maar erg weinig in. Zo weinig dat men weg komt met 0% op de verpakking. Maar eet je er dagelijks van en wellicht ook meerdere boterhammen, dan wordt het een heel ander verhaal. En dat komt niet naar voren…
      Maar uiteraard heeft de heer Katan verschillende credenties op zijn naam en werkt hij samen met grote bedrijven. Hij zal het dus wel weten, toch…?

  6. Anonymous schreef:

    Ik ben er bij vergeten te zetten dat ik de reactie nu hierbij zet omdat het andere artikel al een eind weg is en je (en andere mensen uit het noorden) het dan waarschijnlijk niet meer op merkt.

    Karen

  7. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik had je een tijdje geleden vertelt dat ik in een uitzending van de wilde keuken had gezien dat je ook uitgelegde kippen kon kopen voor nog geen 2 euro, ik kon toen niet vinden om welke slachterij het ging maar nu heb ik het wel gevonden op de website van de wildekeuken in de uitzending zelf zijn het half kale standaard scharrelkippen maar ze verkopen ook biologische kippen al kunnen die nog wel sojavoer hebben gekregen. En het kan zijn dat de kippen die op de markt koopt er ook zo uitzien ik ben eerlijk gezegd nog nooit bij een kippenboer geweest laat staan eentje met biologisch vrije uitloop kippen. Maar ik hoop dat de biologisch kippen die ze daar verkopen wel buiten komen (en niet overdekt buiten scharrelen, dat noemen ze dan vrije uitloop niks geen gras kruiden en wormpjes) maar dat zal hij heus wel kunnen vertellen. Die slachterij zit in Dronrijp (behoorlijk ver in Friesland)
    http://programma.ntr.nl/10021/de-wilde-keuken/nieuws/20/togologischesoepkip

    http://www.wvandermeer.nl/index.php?id=31

  8. Hoi Heleen,

    Nu begin ik een beetje te twijfelen aan kokosolie. Die is toch ook hard, zelfs buiten de koelkast. Hoe zit dat nu?

    1. Hoi Olga,

      In dit artikel gaat over geharde vetten, niet over vaste vetten. Gehard betekent dat er wat mee gedaan is om het tot die staat te krijgen, genaamd hydrogenering. Dit is een bewerkt vet en zeer schadelijk voor de gezondheid. Verzadigde vetten zijn dit niet. Lees mijn stuk over verzadigde vetten om meer te weten te komen over kokosolie, boter en rundervet. Maw: Eet vooral kokosolie want dat is totaal iets anders dan gehard vet.

      Groet
      Heleen

  9. Je laatste zinnetje was een opluchting. Ik was even bang,dat mijn amandelpasta ook “foute boel”was.

  10. Anonymous schreef:

    Hi Heleen,

    dank je voor de nuttige info weer. Ik slik krill-olie-softgels, is dat hetzelfde als levertraan? En welk merk vit.D is het beste?

    Groet, Mirjam

    1. Anonymous schreef:

      Hallo Mirjam,

      Krill-olie is omega 3 vetzuur ( EPA en DHA) en niet hetzelfde als levertraan want dat is vit. A en D.

      Welk merk vit.D de beste is? Bonusan is goed en NOW ook, Vitals is ook goed. Er zijn vast meer merken die goed zijn. Let op de ingrediënten.
      Lees dan nog even het stukje in de blog over ‘waar moet een goed supp. aan voldoen’ onder kopje ‘Natuurlijke bestanddelen’

      Groet van Jeanette

  11. Wat een nuttige dingen lees ik op je site! Naar deze info was ik op zoek en ook naar dat over shampoo etc. 🙂
    Straks maar weer even naar de natuurwinkel. Ik hoop dat ze daar olijfoliezeep verkopen!

  12. Goeiemorgen Lieveheersbeestje,
    Dankjewel voor je fijne reactie. Ik vind het heel goed en moedig van je dat je voor pasen gaat vasten. Het is een uitstekende periode daarvoor. Jammer dat je er alleen voor staat, zal niet makkelijk zijn voor je.
    Evengoed wil ik je heel veel sterkte en gezondheid toewensen en hopelijk ‘zien’ we elkaar gauw weer, hier of bij jou 😉

    Groetjes
    Heleen

  13. Hoi! Ik heb net je blog ontdekt en zit fijn te lezen wat je allemaal te vertellen hebt. Ik ben i.v.m. allerlei allergieën ook bezig gezond te eten en nu ook de pasen er aan komt ben ik aan het ‘vasten’ (ik eet dan niets wat van dierlijke afkomst is, helaas wil de rest van het gezin dit niet..). Ik vind het erg moeilijk om nog íets te vinden dat je kunt eten! En dan heb ik ook nog een superkrap budget. In plaats van boter eet ik tahin en dat is zó lekker! Met honing.hhmmm..
    Ik heb op de pot gekeken, maar geen vaste vetten. Het spul wordt ook helemaal vloeibaar als het op kamertemperatuur komt.
    Ik ga nog even verder lezen op je blog, groeten van mama lieveheersbeestje.

  14. 'Natuurlijk Zuinig' schreef:

    Heel goed dat je de aandacht hierop vestigt!
    Gr,
    NZ

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »