Verjaardagstaart hoeft niet per sé vanille of chocola te zijn. Gember en melasse doen het ook uitstekend!
Simon was zaterdag jarig! En dat hebben we uitgebreid gevierd. Vanwege de datum (erg dicht op Kerst) vieren we het nooit heel erg uitbundig, maar dit jaar viel het zo mooi op een zaterdag dat zelfs hij, mijn aards-introvert, moest toegeven dat het wel erg leuk zou zijn om een feestje te gooien 🙂
Het plan was om ’s ochtends koffie met taart te doen met familie en volk dat ’s middags niet kan komen. ’s Middags en ’s avonds hadden we vrienden en mijn vader en z’n vrouw te gast. We staken de barbecue aan, want het is winter 😉 Een goed glas wijn, zelfgemaakt bier, meegebrachte salades van vrienden en een goed stuk vlees op het vuur. Ja, echt, een mannenfeest!
Ondanks al dit feestgedruis wilde Simon toch wel heel graag dat ik een cake zou bakken. Dat is eigenlijk een beetje traditie. Het staat me zo maar tegen om mijn gasten een fabriekstaart te offereren, als ik het zelf ook prima kan doen en het eigenlijk veel lekkerder is (al zeg ik het zelf…). Walnoot en Dadel cake was meestal het verzoek. Waarom precies die combi, geen idee. Zelfs niet na 12,5 jaar huwelijk. Zal wel iets sentimenteels zijn, hoewel ik de versie die m’n schoonmoeder maakt, heb geproefd. Daar kunnen de sentimenten niet vandaan komen 😉
Gember en Melasse Verjaardagstaart
Hoe dan ook, dit jaar wilde meneer graag een gember en melasse cake. Ik heb deze cake al meerdere keren gemaakt en het is een variatie op een cake van Mary Berry. Zij van Great British Bake-Off. De combinatie van melasse en gember doet denken aan ontbijtkoek. Maar deze cake is heerlijk luchtig door het gebruik van havermeel en bananenmeel en eieren. Begrijp me niet verkeerd, dit is een verjaardagscake. Dus ‘by no means’ een gezonde cake. Er zit flink wat (ongeraffineerde) suiker in en tenzij je heel strikt bent op waar je je meel vandaan haalt, is de cake dus ook niet geheel glutenvrij. Maar laat dat je niet weerhouden om het toch eens te maken. De gember en melasse smaak is heerlijk warm en kruidig zonder direct weer aan de goedheiligman te doen denken. Met recht een traktatie.
Gember en Melasse Verjaardagstaart voor Mijn Mannetje
Ingrediënten
- 225 gram boter
- 180 ml melasse
- 180 ml honing
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 180 gram havermeel
- 180 gram bananenmeel
- 1,5 tl bicarbonaat
- 1,5 el appelcider azijn
- 4,5 tl peperkoekkruiden
- 3 eieren
- 120 ml melk
- 2 el verse gember geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Neem een pan en smelt hierin de boter met al het zoet tot het volledig gesmolten is.
- Schenk het mengsel in een mengkom van een keukenmachine en laat wat afkoelen.
- Als het comfortabel is om je vinger in het mengsel te steken, kluts je de eieren en de melk erdoor.
- In een aparte kom zeef je het meel met de bicarbonaat en specerijen. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de keukenmachine tot het meel helemaal is opgenomen. Neem hier de tijd voor. Je wilt dat alle meel goed doorgeroerd wordt.
- Roer als laatste de verse gember door het beslag.
- Neem een rond bakblik met een doorsnee van 24 - 30 cm (net wat je in huis hebt) en leg hier onderin een velletje bakpapier. Vet de randen goed in.
- Schenk het beslag uit in de bakblik en zet het in de oven.
- Bak de cake in 45 minuten gaar. Mocht het op dat moment toch nog niet helemaal gaar zijn, check dan om de 5 minuten met een tandenstoker tot het naar je zin is.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in het bakblik voordat je hem er uit haalt.
- Tip: Voor een meer 'volwassen' cake, kun je 2 el whisky over de warme cake druppelen.
- Tip2 2: Voor een extra feestelijke touch versier je de cake met opgeklopte slagroom waar je wat sinaasappelrasp door gedaan hebt!
Notities
- Bijna alle ingrediënten zijn te verkrijgen bij Holland & Barrett. Bananenmeel heeft een neutrale smaak en geeft een heerlijk luchtig baksel. Echt het proberen eens waard!
- De peperkoekkruiden haalde ik online bij Pit&Pit. Deze kun je vervangen door 2 tl gemalen gemberpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneel en een 1/2 tl gemalen kruidnagel.
- Voel je vrij om elk soort melk te gebruiken. De boter zou je kunnen vervangen door bijvoorbeeld kokosolie.
- Liever vegan slagroom? Klop dan het stijve gedeelte van een blikje kokosmelk op alsof het slagroom is.
Sneyers zegt
Bedrog want jullie schrijven niet hoeveel olie
VeggieMo zegt
AH verkoopt niet al te dure glutenvrij gecertificeerde havermout. Mbv de staafmixer plus hakmolen kun je gemakkelijk havermeel maken dat een stuk voordeliger is en echt glutenvrij.
Heleen Quantrill zegt
Top tip! Thanxxx