Gember en Melasse Verjaardagstaart voor Mijn Mannetje

Gember en Melasse verjaardagscake

Verjaardagstaart hoeft niet per sé vanille of chocola te zijn. Gember en melasse doen het ook uitstekend!

Simon was zaterdag jarig! En dat hebben we uitgebreid gevierd. Vanwege de datum (erg dicht op Kerst) vieren we het nooit heel erg uitbundig, maar dit jaar viel het zo mooi op een zaterdag dat zelfs hij, mijn aards-introvert, moest toegeven dat het wel erg leuk zou zijn om een feestje te gooien 🙂

Het plan was om ’s ochtends koffie met taart te doen met familie en volk dat ’s middags niet kan komen. ’s Middags en ’s avonds hadden we vrienden en mijn vader en z’n vrouw te gast. We staken de barbecue aan, want het is winter 😉 Een goed glas wijn, zelfgemaakt bier, meegebrachte salades van vrienden en een goed stuk vlees op het vuur. Ja, echt, een mannenfeest!

Ondanks al dit feestgedruis wilde Simon toch wel heel graag dat ik een cake zou bakken. Dat is eigenlijk een beetje traditie. Het staat me zo maar tegen om mijn gasten een fabriekstaart te offereren, als ik het zelf ook prima kan doen en het eigenlijk veel lekkerder is (al zeg ik het zelf…). Walnoot en Dadel cake was meestal het verzoek. Waarom precies die combi, geen idee. Zelfs niet na 12,5 jaar huwelijk. Zal wel iets sentimenteels zijn, hoewel ik de versie die m’n schoonmoeder maakt, heb geproefd. Daar kunnen de sentimenten niet vandaan komen 😉

Gember en Melasse Verjaardagstaart

Hoe dan ook, dit jaar wilde meneer graag een gember en melasse cake. Ik heb deze cake al meerdere keren gemaakt en het is een variatie op een cake van Mary Berry. Zij van Great British Bake-Off. De combinatie van melasse en gember doet denken aan ontbijtkoek. Maar deze cake is heerlijk luchtig door het gebruik van havermeel en bananenmeel en eieren. Begrijp me niet verkeerd, dit is een verjaardagscake. Dus ‘by no means’ een gezonde cake. Er zit flink wat (ongeraffineerde) suiker in en tenzij je heel strikt bent op waar je je meel vandaan haalt, is de cake dus ook niet geheel glutenvrij. Maar laat dat je niet weerhouden om het toch eens te maken. De gember en melasse smaak is heerlijk warm en kruidig zonder direct weer aan de goedheiligman te doen denken. Met recht een traktatie. Of gember gezond is lees je in het artikel!

Gember en Melasse verjaardagscake

Gember en Melasse Verjaardagstaart voor Mijn Mannetje

Deze gember en melasse verjaardagstaart was op speciaal verzoek van mijn mannetje. Met recht een traktatie en met liefde gemaakt.
1 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 20 porties

Ingrediënten
  

  • 225 gram boter
  • 180 ml melasse
  • 180 ml honing
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 180 gram havermeel
  • 180 gram bananenmeel
  • 1,5 tl bicarbonaat
  • 1,5 el appelcider azijn
  • 4,5 tl peperkoekkruiden
  • 3 eieren
  • 120 ml melk
  • 2 el verse gember geraspt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Neem een pan en smelt hierin de boter met al het zoet tot het volledig gesmolten is.
  • Schenk het mengsel in een mengkom van een keukenmachine en laat wat afkoelen.
  • Als het comfortabel is om je vinger in het mengsel te steken, kluts je de eieren en de melk erdoor.
  • In een aparte kom zeef je het meel met de bicarbonaat en specerijen. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de keukenmachine tot het meel helemaal is opgenomen. Neem hier de tijd voor. Je wilt dat alle meel goed doorgeroerd wordt.
  • Roer als laatste de verse gember door het beslag.
  • Neem een rond bakblik met een doorsnee van 24 - 30 cm (net wat je in huis hebt) en leg hier onderin een velletje bakpapier. Vet de randen goed in.
  • Schenk het beslag uit in de bakblik en zet het in de oven.
  • Bak de cake in 45 minuten gaar. Mocht het op dat moment toch nog niet helemaal gaar zijn, check dan om de 5 minuten met een tandenstoker tot het naar je zin is.
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in het bakblik voordat je hem er uit haalt.
  • Tip: Voor een meer 'volwassen' cake, kun je 2 el whisky over de warme cake druppelen.
  • Tip2 2: Voor een extra feestelijke touch versier je de cake met opgeklopte slagroom waar je wat sinaasappelrasp door gedaan hebt!

Notities

  • Bijna alle ingrediënten zijn te verkrijgen bij Holland & Barrett. Bananenmeel heeft een neutrale smaak en geeft een heerlijk luchtig baksel. Echt het proberen eens waard!
  • De peperkoekkruiden haalde ik online bij Pit&Pit. Deze kun je vervangen door 2 tl gemalen gemberpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneel en een 1/2 tl gemalen kruidnagel.
  • Voel je vrij om elk soort melk te gebruiken. De boter zou je kunnen vervangen door bijvoorbeeld kokosolie.
  • Liever vegan slagroom? Klop dan het stijve gedeelte van een blikje kokosmelk op alsof het slagroom is.

3 reacties

  1. VeggieMo schreef:

    AH verkoopt niet al te dure glutenvrij gecertificeerde havermout. Mbv de staafmixer plus hakmolen kun je gemakkelijk havermeel maken dat een stuk voordeliger is en echt glutenvrij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »