Oh Jongens, ik kon niet wachten tot ik dit artikel kon schrijven! Knoflook is mijn favoriete kruid in de keuken, ik gebruik het in bijna al mijn hartige kookkunsten en sinds een paar maanden heb ik geroosterde knoflook ontdekt. Puur bij toeval. Ik had wat kippenpoten om te roosteren in de oven en ik deed er zo wat losse tenen knoflook bij, ongepeld, zo hup, in de braadslee. Flink wat olijfolie, boter, zout en peper erbij en roosteren maar! Het resultaat was verrukkelijk! Ik zou het eigenlijk als avondeten serveren, maar we hebben die avond meen ik gehaktballen gegeten. Waarom? Omdat ik om vier uur ’s middags die twee kippenpoten met knoflook helemaal scheep heb gemaakt.
Ja, echt waar..!
Geroosterde Knoflook
De zoete knoflooksmaak komt door het roosteren naar boven en die smaak, nou, daar kan niks tegenop! De teentjes die overbleven na mijn vreetbui het verorberen opeten van de kip, kneep ik uit in een potje en serveerde ik later die avond op een sneetje geroosterd zuurdesembrood. Zo lekker, misschien dat ik zelfs een beetje gehuild heb.
Of niet, je kan het ook overdrijven natuurlijk! 😉
Sindsdien rooster ik geregeld een hele bol knoflook in de oven en bewaar ik de teentjes in een potje in de koelkast. Ik roer het door vanalles: door de jus als die bijna klaar is, door pastasaus, door een kaasfondue en zelfs gewoon als dressing met olijfolie door de sla. Omdat het roosteren ervoor zorgt dat die scherpe knoflookgeur en -smaak verdwijnen, kun je het veel vaker inzetten.
Knoflooksoep
En toen kwam ik een recept voor knoflooksoep tegen. Je begrijpt, ik kon niet wachten om dat eens uit te proberen!
Knoflook is ook erg gezond. Het wordt voornamelijk in verband gebracht met het hart en het zuiveren van het bloed. Je kunt zelfs capsules kopen met knoflook, voornamelijk voor dat doeleinde! Maar knoflook kun je ook goed inzetten als je een candida-infectie hebt of last hebt van parasieten in de darmen. Beiden kunnen totaal niet tegen knoflook namelijk! Gebruik dan ook ui en kurkuma om de schimmelwerende en anti-parasitaire eigenschappen te versterken.
Moet ik nog meer redenen aandragen waarom je NU deze knoflooksoep moet gaan maken? Nee? Mooi, dan hier het recept.
Geroosterde Knoflooksoep
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 aardappel
- Halve bloemkool in stukken gesneden
- 1 bol knoflook + 2 teentjes extra
- Olijfolie
- Vegetarische bouillonpoeder bijv. Marigold
- Bieslook
- Zwarte peper
- Optioneel: Droge witte wijn
Instructies
- Warm de oven voor op 220 graden (houd 200 graden aan bij een elektrische oven).
- Snijd ondertussen de onderkant van de bol knoflook eraf om zo de knoflooktenen deels bloot te leggen. Laat de rest van de schilletjes gewoon zitten.
- Zet de bol knoflook met de open onderkant in een pyrex bakschaal met een laagje olijfolie.
- Zet de bakschaal in de oven.
- Laat de knoflook zo 45 minuten roosteren.
- De knoflook is klaar, als hij zo zacht is dat je een teentje zonder al te veel moeite uit zijn schilletje kunt knijpen.
- Maak vervolgens een basissoep van twee middelgrote, grof gesneden uien, de geschilde aardappel, de bloemkoolroosjes en twee tenen knoflook.
- Breng deze ingrediënten in één liter water aan de kook en laat 25 minuten op een laag pitje trekken.
- Knijp de geroosterde knoflooktenen uit en doe deze bij de soep.
- Pureer met een staafmixer tot een glad geheel.
- Maak de soep af met een eetlepel bouillonpoeder, gesnipperde bieslook, peper en een scheutje droge witte wijn.
Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? 1 Oktober verschijnt de eerste, vernieuwde nieuwsbrief met daarin leuke tips, artikelen en recepten die niet op de blog komen en hele mooie aanbiedingen van onze adverteerders alleen voor de nieuwsbrieflezers! Dus waar wacht je nog op? Schrijf je gauw in!
Megan zegt
Heleen Quantrill,
Ik ben nieuwe knoflook gaan kopen en heb het ’s middags nog eens geprobeerd. Dit keer stond de oven lager en heb ik het schaaltje afgedekt met aluminiumfolie. Dat werkte beter alhoewel de onderkant van de bol toch weer lichtelijk bruin was na 3 kwartier. De volgende keer snijd ik de bol aan de bovenkant open i.p.v. de onderkant. Dat snijdt makkelijker en je knijpt de knoflook er makkelijker uit.
De soep was lekker 😉
Megan zegt
Hallo Heleen, ik heb net de knoflook geroosterd maar de teentjes zijn allemaal zwart geworden aan de onderkant en buitenkant. Wat moet ik de volgende keer anders doen? Oven lager (hij was nu 200 graden op de heteluchtstand), minder olijfolie gebruiken of korter roosteren?
Groetjes Megan
Heleen Quantrill zegt
O wat jammer zeg! Ja, probeer het de volgende keer op een lagere stand of wikkel in aluminiumfolie.
Groetjes
Heleen
Siska de Vries zegt
Mieke,
Ik vond de mond geur enorm meevallen na het eten van knoflooksoep, heb ook eens zo’n soort soep gemaakt, tijdens feestje en iedereen wilde het recept!
Laura zegt
Hoi Heleen,
Klinkt goed! Ik ben gek op knoflook 🙂 ga ik zeker eens proberen!
groetjes laura
Petra zegt
hallo Heleen,
Klinkt heerlijk! Ik ga hem nu maken, want had knoflooksoep al lang op t verlanglijstje staan. Ben benieuwd! Fijn dat je het weer deelt.
Bij het roosteren in de oven moet de opengesneden kant dan naar boven of naar onderen?
Bedankt!
Groetjes,
Petra
Heleen Quantrill zegt
Hey Petra,
Naar beneden. Maar ik kreeg net wat feedback op FB. Als je een elektrische oven hebt, raad ik aan om de temperatuur iets lager te zetten. Ik zal het direct aanpassen in het recept.
Groetjes
Heleen
Mieke zegt
Even en vraagje, je zegt dat de knoflook de scherpe smaak verliest maar hoe zit het met de mondgeur na het eten van deze knoflook? Is die ook minder?