Geroosterde Pompoen met Salie

Geroosterde pompoen met salie

Pompoenen1Pompoenen1Yay Herfst! De blaadjes verkleuren tot prachtig dramatische kleuren, mist blijft lang hangen in de ochtend (minder leuk voor het verkeer, maar ik geniet er enorm van) en spinnenwebben houden regendruppels vast als kleine diamantjes. Alle seizoenen hebben hun charme, maar herfst heeft bij mij toch wel een speciaal plekje. Deze herfst is voor ons extra bijzonder omdat we 12 1/2 jaar getrouwd zijn halverwege november, Simon z’n verjaardag eens groots willen aanpakken met een late-herfst-barbecue en we over een paar weken lekker weer een weekje op vakantie gaan als gezin. De laatste keer dat we met z’n allen op vakantie gingen werden we één voor één ziek in een huisje zonder wasmachine.

Nooit. Weer. Hoe budgetvriendelijk het vakantiehuisje ook moet zijn, een wasmachine is een must. Dus dat wilden we graag even overnieuw doen, maar dan beter en ik heb er zo’n zin aan!

Pompoenen Uitkiezen

En dan heb ik het nog niet eens over de kleinere, maar ook o zulke leuke dingen die we dit jaar nog gaan doen. Om een voorbeeld te geven: Afgelopen vrijdagmiddag ben ik met de kids bij een boerderij geweest hier in de buurt die pompoenen kweekt en verkoopt. Ik moet me dan altijd inhouden om niet gigantisch veel dramatisch gekleurde en gevormde pompoenen mee te nemen. In ons oude huis kon ik die leuk ter decoratie overal neerleggen, maar in ons nieuwe huis is dat wat lastig. Ik heb me beperkt tot een paar heerlijke eetbare pompoenen en een paar geinig gevormde kalebassen voor in de vensterbank.

Pompoenen blijven erg lang goed, als ze koel en droog bewaard worden. In een kelder of schuur blijven ze met gemak nog een paar maanden goed. Vorst en vocht, daar kunnen ze niet goed tegen. Net als peen en aardappels waar nog grond aan zit, die kun je op die manier ook lang bewaren buiten de koelkast. Erg economisch dus. En omdat pompoenen rijk zijn aan bijvoorbeeld beta-caroteen en vitamine C, is het een goed idee om nu lekker wat pompoenen te verzamelen en of een fijn plekje in de schuur te geven of direct te verwerken en in te vriezen. Dat is niet moeilijk en op die manier heb je altijd kant-en-klare gekookte pompoen tot je beschikking. Klik hier om daar meer over te weten te komen.

Geroosterde Pompoen met Salie

Gisteren had ik lekker stoofvlees gemaakt en daar wilde ik pompoen bij serveren. In plaats van blokjes koken en als wortel er bij te doen, sneed ik een klein pompoentje in schijven en roosterde ik die in de oven. Kies een pompoen met een zachte schil, bijvoorbeeld die kleine oranje die je ook wel in de supermarkt ziet liggen. De schil kun je ook eten en dat scheelt weer extra werk 😉 Salie smaakt erg goed bij pompoen. Het geeft net een iets andere smaak dan bijvoorbeeld rozemarijn, wat ook veel gebruikt wordt. Salie krijg je bij elke supermarkt of op de markt. Gedroogde salie werkt ook in dit recept. Gebruik dan een theelepel qua hoeveelheid.

Geroosterde pompoen met salie

Geroosterde Pompoen met Salie

Knapperig van buiten en zacht-zoet van binnen. Geroosterde pompoen met salie is een herfstgerecht bij uitstek. Lekker bij een stukje wild of rund, maar ook erg lekker bij linzen!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 pompoen ongeveer 1 kilo
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes salie
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de pompoen door midden en schep de zaadjes er uit. Leg die apart, je kunt ze goed roosteren!
  • Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer gelijke dikte en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Schenk de olijfolie er overheen en bestrooi met zout en peper. Hussel even om met je handen.
  • Verdeel de blaadjes salie tussen de pompoenschijven en schuif de bakplaat in de oven.
  • Rooster de pompoenschijven in 35 minuten gaar en goudbruin. Keer ze halverwege om.
  • Serveer direct uit de oven.

Notities

Geroosterde pompoen met salie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »