Afgelopen zaterdag hadden we mijn ouders te eten om lekker bij te praten van een week uit elkaar geweest te zijn. 😉 Aangezien we allemaal die dag nog wat te doen hadden, stelden wij voor om lekker samen wat te eten. Ik had in eerste instantie Deense kost op het menu willen zetten, maar dat omvat ook dingen die we dan uit Denemarken mee zouden moeten nemen en daarom erg duur zijn (wat is Denemarken duur voor boodschappen!!) en nou niet per se onze smaak zijn. Niet echt handig dus. Maar de herfst geeft mij altijd plenty ideeën qua eten en ik had nog een grote pompoen op het aanrecht staan die er aan moest geloven. Gevulde pompoen moest en zou het worden!
Pompoen = Divers
Wist je trouwens dat je een pompoen tot wel vier maanden na het oogsten kan bewaren? Erg handig omdat je zo hartje winter nog kan genieten van de zoete smaak en veelzijdigheid van pompoen! De schil is zo dik dat het vruchtvlees goed beschermt blijft tegen schimmels en nare beestjes. Ideaal!
Pompoen laat zich op velerlei wijze vullen en bewerken, zowel met vlees als met kaas of zelfs veganistisch. Kies dus ‘vulmiddelen’ die in seizoen zijn en qua textuur (mondgevoel) leuk met elkaar samengaan. Op zich is het niet veel werk, je moet het alleen even plannen. Het ziet er in ieder geval heel spectaculair uit en je moet het eigenlijk op een mooi gedekte tafel serveren aan je gasten die er dan vervolgens zelf hun deel uit kunnen scheppen. Jullie lezen nu tussen de regels door dat ik dat dus niet gedaan heb, maar wel die ambitie had. Och ja, je moet wat te dromen hebben (Mam, volgende keer gerust, hoor!)
Gevulde Pompoen met Feta en Walnoot
5 porties
1 grote pompoen naar keuze
Boter of kokosolie om in te bakken
2 stengels prei, schoongewassen en fijn gesneden
2 uien, fijn gesneden
3 tenen knoflook, grof gehakt
Een grote handvol gepelde walnoten
125 gram Feta, in blokjes gesneden
Zeezout en peper
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem de pompoen en snijd zijn dakje er af.
- Schep de zaadjes en de meeste van de draden er uit. Bewaar eventueel voor later om te planten of om op te eten.
- Zet de pompoen met zijn dekseltje op, in de oven en bak in 1 uur gaar. (Als je oven erg klein is, zoals die van mij, leg je het dakje apart en bedek je de pompoen met aluminiumfolie)
- Als de pompoen gaar is, schep je het vruchtvlees er uit en bewaar je dit apart. Zorg met het uitscheppen ervoor dat de wanden van de pompoen overeind blijven.
- Neem nu een koekenpan en smelt hierin de boter of kokosolie.
- Fruit de ui tot deze glazig is en voeg dan de knoflook toe.
- Zodra de knoflook begint te geuren, voeg je de prei toe.
- Even omroeren en op smaak brengen met zout en peper.
- Als de prei bijna gaar is, voeg je de pompoenpuree toe en roer je het nog even om.
- Walnoten en feta er bij, omroeren en schep het mengsel vervolgens in de pompoen.
- Zet de gevulde pompoen weer in de oven, deze keer op 190 graden en bak nog 20 minuten tot de kaas gesmolten is.
- Vulling die je overhoudt, kun je invriezen of voor de volgende dag bewaren.
- Serveer direct eventueel met aardappels of een ander bijgerecht naar keuze.
- Eet smakelijk!
Pompoensoep kun je het beste combineren met een zachte witte wijn die niet teveel zuren bevat. Een wijn van de Chardonnay druif komt daar heel goed voor in aanmerking!
Anonymous zegt
Klinkt goed! Pompoensoep is ook al zo lekker!!! Net een simpel broccolisoepje gemaakt. Lekker voor tussen de middag zo met de regenachtige dagen.
Gr. Chanel.
Heleen Quantrill zegt
Soep is altijd goed vind ik 😉 zeker met dit weer!
Renate zegt
Lijkt mij heerlijk hoor!!