Heb je vorige week Deel 1 van Gezond Eten met een krap Budget gelezen? Zat er wat van je gading tussen? De reacties waren in ieder geval erg leuk en nuttig, dank daarvoor!
Vandaag wil ik wat dieper ingaan op andere zaken die ons boodschappenbudget en gezondheid kunnen beïnvloeden. Gezond eten en leven is meer dan wat je in de supermarkt doet, dus ik ook dat ook deze tips je weer zullen inspireren en uiteraard ben ik weer erg benieuwd naar jullie tips en ervaringen!
#12 Gebruik cash in plaats van kaart
Toen ik mijn persoonlijke boodschappen uitdaging aanging, een paar jaar terug, gebruikte ik cash om mijn boodschappen te doen. Met cash geld betalen schijnt een pijnreactie in de hersenen te activeren, die ons er bewust van maakt dat we geld uitgeven. Met plastic betalen schijnt dat niet tot veel minder te doen.
#13 Beperk online winkelen
Oe jongens, ik ben een echte online shop fanaat. Maar ik merk dat ik op die manier veel te makkelijk meer geld uitgeef dan wanneer ik gewoon de winkelstraat in loop. Zie punt hierboven. Het idee dat ik spullen terug kan sturen geeft me een vals gevoel van budgetvriendelijkheid. En uiteindelijk geef ik meer uit dan ik eigenlijk zou willen. Door flink gas terug te nemen op het online winkelen, heb je meer grip op je budget en daardoor hopelijk meer ruimte om gezond te eten.
#14 Beperk buiten de deur eten
Inkoppertje. Buiten de deur eten is duur en heel vaak niet gezond. Even wat makkelijks halen voor een gezin van vier kan al gauw €35 tot €50 kosten. En wat heb je dan precies gehaald? Zou je de ingrediënten die er in die take-away zitten ook kopen als je gewone boodschappen zou doen? Een deel wellicht, maar ook een heel gedeelte niet.
Of val je terug op take-away omdat je aan het eind van de werkdag echt geen zin hebt om nog in de keuken te staan? Zorg dan dat je vriezer een lekkere verzameling snel-klaar maaltijden als zelfgemaakte tomatensaus, kippensoep of voorgesneden groenten heeft die binnen no time op tafel gezet kunnen worden. Of gebruik een slowcooker die je aan het begin van de dag aanzet. Ook hier kun je bijvoorbeeld op een rustig moment in de week verschillende maaltijden alvast voor voorbereiden en invriezen. Bijvoorbeeld kipfilet, saus en groenten in een grote vriezerzak die je dan huppatee in de slowcooker doet voordat je naar werk gaat. Eten klaar als je thuiskomt en geen noodzaak tot afhalen!
#15 Andere dure boodschappen
Budget creëren voor gezond eten, betekent ook kijken naar andere dure boodschappen of terugkerende uitgaven. A-merken, abonnementen, verzekeringen… heb je die nodig? Kan er een goedkoper alternatief voor komen? Een enkele besparing op een verzekering lijkt op jaarbasis niet zo veel uit te maken, maar alle beetjes helpen! Tel bij elkaar op wat je zou kunnen besparen in plaats van naar de individuele besparing te kijken.
#16 Zelluf maken
Inhakend op het punt hierboven. Zelf maken lijkt meer moeite dan het waard is, maar ook hier geldt: hoe meer je zelf kan maken dat daardoor goedkoper is dan het product uit de supermarkt, des te meer je kan bezuinigen op je boodschappen.
En denk hierbij niet alleen aan boodschappen, maar ook aan dingen als persoonlijke hygiëne. Een voorbeeld: in plaats van wegwerpdoekjes, vaatdoekjes gebruiken die je kunt wassen. Billendoekjes vervangen door zachte doekjes die je ook weer wast. En als je echt heel crunchy wilt zijn, kun je je eigen wasmiddel maken!
#17 Persoonlijke verzorging
En wat te denken van al die persoonlijke verzorgingsproducten? Hoeveel heb je daar daadwerkelijk van nodig? En als de ene deo nog lang niet op is, moet er dan per sé een tweede komen? Ik snap dat dit voor sommigen echt heel lastig is, maar dingen als shampoo, tandpasta en douchegel kunnen prima door alle leden van het gezin gedeeld worden en dus groot (en goedkoper) ingekocht worden.
#18 Hoeveel supplementen?
Iets waar je ook kritisch naar kan kijken, is de hoeveelheid supplementen die je gebruikt. Heb je ze echt allemaal nodig? Soms kan dit een gewoonte worden die uiteindelijk best duur is, want supplementen zijn gram voor gram duurder dan eten. Een gezond volwaardig dieet is nog altijd de beste basis. Als je daarnaast een supplement wilt gebruiken, ga dan na welke je echt niet kwijt wilt. Voor mij is dat de krillolie en magnesium. Voor jou zou dat een multi en vitamine C zijn, of kurkuma. Maak op wat je hebt of deel het met een ander en wees terughoudend in het kopen van veel supplementen. Helemaal als je eigenlijk niet meer kan zeggen of het je helpt of niet.
#19 Wandelen en fietsen
Een auto is duur. En een OV kaart eigenlijk ook. Tenzij de baas er voor betaalt. Maar als je het zelf moet bekostigen, hoeveel ritjes kun je dan vervangen door de fiets of door te wandelen? Met name de korte ritjes in de auto zijn erg duur.
Helemaal geen auto is nog goedkoper. Is dat voor jou een optie? Als je in een grote stad woont, waarschijnlijk wel. Anders wordt het lastiger, maar dan nog… ga er eens voor zitten en heb een eerlijk gesprek met iemand over het nut voor jou om een auto te hebben. Wellicht een kleiner autootje of een elektrische fiets?
En als je bedenkt dat een gemiddeld mens zo’n 5km per uur wandelt, is dat 2,5km per half uur. Hoe ver kom je dan? Een kilometer is best een eind evengoed. Mogelijk dat je supermarkt, vriendin, therapeut of kerk zich in die radius bevinden. Wandelen of fietsen dus! 🙂
#20 … of maak een moestuin!
In je eigen tuin, die van je ouders of een volkstuin. Het kan ook in potten op je balkon. Leuk om te doen, gezonde beweging en echt verse, onbespoten groenten, fruit en kruiden. Wat wil je nog meer?
Echt einde
Dit zijn mijn 20 tips die ik met jullie wilde delen. Elk van deze tips doe ik zelf met veel plezier en succes. Ik kan me niet voorstellen dat elk van deze 20 tips ook perfect in jouw situatie passen, maar ik hoop zeker dat ze je inspireren!
En ik hoor graag van jullie! Welke tips zou je hier nog aan toe willen voegen? Deel het hieronder!
Renée zegt
Nog een tip, ga in de ochtend naar de supermarkt en koop (biologisch) vlees met de kortingssticker ivm de uiterste houdbaarheidsdatum. Dat kan je thuis in de diepvries doen.
Heleen Quantrill zegt
Ja, dat is ook een goeie! Ik ga dan meestal na acht uur ’s avonds 🙂