Hebben jullie mijn artikel over heerlijke kruidenthee melanges al gelezen? Daarin stip ik kort de Masala Chai latte aan en vertel ik waarom ik altijd moet glimlachen als ik ‘chai thee’ lees of het iemand hoor zeggen 🙂
Masala Chai latte is één van mijn favoriete warme dranken en ook de kinderen drinken het graag. De combinatie van krachtige specerijen en het romige van de melk is een perfecte ‘pick me up’ op drukke dagen of om heerlijk mee te ontspannen in bed met een goed boek.
Om het mezelf makkelijk te maken en in korte tijd iedereen van zo’n heerlijke masala chai latte te voorzien, maak ik de thee eerst in een grote hoeveelheid als een soort van concentraat die ik dan op enig moment kan aanvullen met warme of koude melk om een masala chai latte te maken.
De Perfecte Masala Chai Latte
Voor dit recept maakt het niet uit wat voor soort thee of melk of zoetmiddel je gebruikt, maar er zijn wel een aantal ‘verplichte’ specerijen die die heerlijke, warm-kruidige smaak geven. Kaneelpijpjes, kardemom en peperkorrels bijvoorbeeld. Maar ook verse gember en kruidnagel mogen eigenlijk niet ontbreken. Steranijs, venkelzaadjes en vanille zijn optioneel maar smaken ook heerlijk. Zelf laat ik de steranijs achterwege tenzij het december is. Dat is toch echt een typisch feestspecerij voor mij 🙂
Hoewel de aanschaf van deze specerijen niet goedkoop is, is het zelf maken van masala chai latte nog altijd goedkoper dan wanneer je het in de koffieshop of supermarkt koopt. Plus, in dit recept heb je zelf helemaal de hand in wat voor andere ingrediënten er in gaan. Oh, en die zakjes zogenaamde ‘Chai thee’ van bekende theemerken? Die zul je verfoeien nadat je masala chai op deze manier hebt gemaakt. De smaak en intensiteit zijn vele malen beter en lekkerder!
Tip: Wist je dat je kaneelpijpjes kunt hergebruiken? Tot wel 3 keer! Gewoon afspoelen, laten drogen en hergebruiken. Wanneer de kaneelpijp niet sterk meer geurt, kan hij bij de compost.
Tips
Wat ik net al zei maakt het niet veel uit wat voor thee je gebruikt. Het is traditioneel dat je zwarte thee gebruikt, maar groene thee, rooibos of zelfs kamillethee zijn allemaal prima en geven een eigen smaak aan de chai. Experimenteer hier dus mee!
Traditioneel wordt masala chai met volle koemelk gemaakt. Erg lekker, maar niet handig als je geen lactose kunt verdragen. Kokosmelk, amandelmelk en havermelk hebben bij mij allemaal goeie resultaten opgeleverd. Extra lekker: maak opgeklopte kokosslagroom voor extra decadentie!
Dit recept maakt 1,5 liter geconcentreerde masala chai. Om masala chai latte te maken meng je 1 deel concentraat met 1 deel melk en warm je het nogmaals op of drink je het koud (lekker met ijsblokjes!). De overgebleven thee bewaar je in een fles in de koelkast. Of vries ijsblokjes er van in om een chai slushi te maken!
Wil je geen grote hoeveelheid maken? Check dan het recept in dit artikel voor genoeg om 2 porties masala chai te maken.
Masala Chai Latte
Ingrediënten
- 1,5 liter water
- 5 kardemom peulen
- 5 kaneelpijpjes
- 2 cm verse gember
- ½ tl zwarte peperkorrels
- 10 kruidnagels
- 1 tl venkelzaadjes
- 8 zakjes thee zwart, groen of rooibos
- 1 tl vanille extract
- 2 el kokosbloesemsuiker of honing optioneel
Instructies
- Vul een pan met 1,5 liter water.
- Snijd de gember in plakjes en breek de kardemompeulen open om de zaadjes er uit te halen.
- Doe alle specerijen, inclusief de kardemompeulen in het water en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes trekken.
- Voeg de theezakjes, vanille en eventueel het zoet toe en laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Zeef de masala chai over in een glazen pot of fles.
- Maak direct een lekkere latte door 1 deel thee met 1 deel melk te mengen. Of laat de thee afkoelen en maak een iced latte!
[…] ‘satésaus’ maar strikt genomen is dit niet helemaal correct Net als dat ‘Chai thee‘ ook eigenlijk niet klopt, is satésaus niet altijd pindasaus. Saté verwijst namelijk van de […]