In veel van mijn recepten benadruk ik de noodzaak van grasgevoerd vlees, oftewel vlees van dieren die vrij buiten rondlopen en op een natuurlijke manier gehouden worden.
Dit vind ik een belangrijk onderscheid, want het eten van rood vlees wordt (onterecht) in verband gebracht met allerlei gezondheidsklachten. Het vlees waar in zulke onderzoeken naar verwezen wordt, is vaak sterk bewerkt en/ of afkomstig van dieren die in erbarmelijke omstandigheden ongezond groot worden. En dat is inderdaad erg ongezond!
Maar gezond vlees is een belangrijke bron van voedingstoffen die we nodig hebben voor een goed functioneren. Vandaag wilde ik een aantal van die onder de aandacht brengen om zo nog meer te benadrukken waarom grasgevoerd vlees de beste keus is wanneer je vlees wil eten.
CLA
CLA – Conjugated Linolic Acid, oftewel geconjugeerd linolzuur – is een gezond vet dat van nature voorkomt in vlees en melk, met name dat van grasgevoerde dieren (1). In de magen van grazers zoals koeien, schapen en zelfs geiten zitten miljoenen bacteriën die de dieren helpen om hun voedsel te verteren. Ze helpen ook om de van nature aanwezige linolzuur uit de planten om te zetten in verzadigde vetzuren. Die conversie beslaat een aantal stappen, en één van die stappen is de aanmaak van CLA. Een deel daarvan wordt niet helemaal verzadigd en komt in plaats daarvan terecht in het vlees en melk van het dier.
Waarom is CLA zo gezond?
De grootste reden waarom je blij moet zijn met het CLA in grasgevoerd vlees, is vanwege het gunstige effect dit vet heeft op hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Ook kan het helpen bij gewichtsverlies omdat het vetverbranding en toename van spiermassa promoot. In dit Engelse artikel lees je daar meer over.
Gezonde Vetzuren
Een andere reden waarom grasgevoerd vlees zo gezond is, is omdat het naar verhouding veel meer Omega 3 vetzuren bevat in vergelijking met vlees uit de reguliere vleesindustrie (2). ‘Regulier’ vlees is weer rijker aan Omega 6 vetzuren en wanneer daar te weinig Omega 3 vetzuren tegenover staan, kan dit ontstekingen in de hand werken. Lees hier meer over die verhoudingen.
Die gezonde vetzuren komen in het vlees van de dieren door hun voeding. Gras, kruiden en knollen worden tijdens de vertering omgezet in o.a. Omega 3. Graan, mais en soja in Omega 6. Dit is geen magie, dit heeft dus puur te maken met de samenstelling van het voer dat een dier krijgt.
Hoe herken je Grasgevoerd vlees?
Mijn ervaring is dat er in de lokale supermarkten geen grasgevoerd vlees te krijgen is. Wel biologisch vlees en vlees met 3 sterren Beter Leven. Maar dat is (helaas) niet hetzelfde als grasgevoerd natuurvlees. Hieronder zien jullie een plaatje ter illustratie van het verschil in leefomstandigheden.
Een andere vergelijking is dit tabel hieronder waarin je een goed overzicht hebt van de verschillen tussen reguliere, biologische en natuurlijke veehouderij:
Op dit moment is natuurvlees of grasgevoerd vlees dus alleen via de boer zelf te koop. Gelukkig timmeren die mensen volop aan de weg en is er veel meer aandacht voor dan bijvoorbeeld vijf jaar terug. De oproep vanuit de overheid om minder vlees te eten is niet verkeerd. Ik zou daar aan toe willen voegen dat als je dan vlees eet, je kiest voor grasgevoerd vlees.
Ook online zijn er verschillende bedrijven die grasgevoerd vlees verkopen. Denk hierbij aan Koop een Koe of OKvlees. Maar ook bij Beef&Steak kun je heel goed terecht voor grasgevoerd vlees van Nederlandse bodem.
Conclusie
Grasgevoerd vlees is dus gezond vlees en de uitzondering in het debat over de voor- en nadelen van vlees eten. Ook de manier van houden is belangrijk omdat dit een natuurlijke manier is die veel minder impact heeft op het milieu dan grote ‘vleesfabrieken’. En wat te denken van al die (tamelijk schadelijke) sojateelt om koeien uit de bio-industrie te voeren?
Zelf denk ik dat vlees eten een onderdeel kan zijn van een gezond en duurzaam voedingspatroon, mits dat vlees dus van dieren komt die vrij buiten hebben kunnen rondlopen en een natuurlijk dieet gehad hebben.
[…] van grasgevoerde of biologische runderen is gezonder en duurzamer dan vlees van dieren die op stal staan en graan en soja krijgen. Je kunt dit soort […]