Als er een gevoelig punt is wat betreft gezonde voeding, dan is het wel de consumptie van vlees. Is het wel zo gezond om vlees te eten? Van welk dier kun je het beste het vlees eten? Is het wel duurzaam om vlees te eten? Ook komen ethische vragen om de hoek kijken bij dit vraagstuk.
Vandaag wil ik proberen om mijn gedachten hierover op papier te zetten. Niet om je te overtuigen van het één of het ander, maar meer om mijn beweegredenen om wel vlees te eten uit de doeken te doen.
Gezondheidsvoordelen van gezond vlees
Vlees levert veel verschillende bouwstoffen, vitaminen en mineralen die we niet uit plantaardige voedingsmiddelen kunnen halen. Ons lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig, maar kan ze niet zelf aanmaken: ze zijn essentieel. Denk hierbij aan verschillende soorten aminozuren en specifieke vitaminen en mineralen.
Eiwitten zijn bouwstenen van het menselijk lichaam en worden dagelijks gebruikt. Ze gaan extra hard als er sprake is van (langdurige) stress, ziekte, slaaptekort, zwangerschap, duur- en krachtsport en wanneer je in de groei bent. Deze eiwitten moeten door middel van onze voeding aangevuld worden. Plantaardige eiwitten helpen ons een aardig eindje op weg, maar leveren niet álle aminozuren die het lichaam nodig heeft. Daar komen vlees en vis dus om de hoek kijken. (Bron)
Hoeveel vlees moeten we eten?
Dat is de grote ‘hamvraag’ (ha ha). En dit verschilt per persoon. Zoals ik hierboven al beschreef zijn er veel verschillende situaties waarin extra eiwitten noodzakelijk zijn. Maar als ik naar mezelf kijk, heb ik niet honderden grammen vlees per dag nodig. Ik merk zelfs dat die behoefte per dag verschilt. Er zijn gewoon dagen dat ik me prima voel bij alleen een eitje en wat noten en verder de gewone kost. Maar er zijn ook dagen dat ik écht behoefte heb aan een stukje goed vlees of lever. Steeds als ik mijn bloedwaarden laat controleren (ongeveer eens per jaar), zie ik dat zowel ijzer als B12 aan de lage kant zijn. Niet ziekmakend laag, maar wel lager dan prettig is. Eet ik een lekker stuk lever of stoofvlees met broccoli, dan voel ik me haast direct erg goed. En dan kan ik weer een tijdje toe tot ik dus weer die behoefte voel.
Hoeveel je nodig hebt en óf je nodig hebt, kan je lichaam dus zelf aangeven.
Je kan met online tools als My Fitnesspal berekenen hoeveel eiwit jij per dag nodig zou hebben. Dus als je nieuwsgierig bent, kan ik je dat aanraden. Ook heb ik een artikel geschreven over eiwitbehoefte. Lees dat eens voor wat meer gedetailleerde informatie hierover.

Is alle vlees hetzelfde?
Nee, zeker niet! Niet al het vlees is hetzelfde.
Wanneer je eet, of dit nu groenten, fruit of vlees is, krijg je binnen wat er op dat product zit. Giftstoffen en schimmels op reguliere groenten en fruit en vlees van dieren die een onnatuurlijk dieet hebben gehad en nooit buiten hebben kunnen lopen. Dit zorgt voor een zeer scheve verhouding Omega 3/ Omega 6 waar een menselijk lichaam veel moeite voor moet doen om dat te verwerken.
Teveel Omega-6 werkt namelijk ontstekingen in de hand. En vlees van dieren die in feite een onnatuurlijk en dus ongezond bestaan hebben gehad, is rijk aan omega-6 omdat het voer dat ze te eten kregen, deze omzetting in de hand werkt. Koeien en varkens die buiten rondlopen, gras, onkruid en knollen eten, zetten dat voedsel om in omega-3 en dat zit vervolgens in het stukje vlees dat op je bord ligt. (Bron)
Je bent wat je eet is misschien cliché, maar het klopt wel.
Hoe kies je gezond vlees?
Mijn stelregel is dan ook altijd: eet alleen het vlees van gezonde dieren. Maar hoe weet je nu wanneer een dier gezond heeft geleefd?
Dat kun je makkelijker bepalen dan je zou denken. In de supermarkt kun je biologisch vlees krijgen. Dit betekent niet dat het grasgevoerd is. Als de dieren biologisch droogvoer krijgen, mag het dus biologisch heten. Maar vaak lopen deze dieren ook meer buiten en wordt er heel terughoudend gewerkt met antibiotica. Dit is dus al een veel betere keuze ten opzichte van regulier (geen of één ster) vlees. Lees hier meer over het gebruik van antibiotica in de veehouderij.
Tip: Budget is natuurlijk ook een grote factor. Loop daarom eens een supermarkt binnen tegen sluitingstijd. Vaak zitten er leuke kortingen op biologisch vlees en vis dat niet verkocht is. Vries het bij thuiskomst direct in en gebruik het naar behoefte.
Als je toch voor grasgevoerd en vrij buiten lopende dieren wilt gaan, kun je heel goed bij lokale biologische boeren terecht. Die kunnen je vaak heel goed vertellen hoe ze hun dieren behandelen. Dit geeft je dan voldoende informatie om te besluiten vlees van hun te kopen of niet.
Een andere manier is ook door heel simpel ‘grasgevoerd vlees’ en je provincie of woonplaats in Google in te typen. Kijken wat er op komt. Bij mij in Flevoland komt er dan een boer uit Kraggenburg en eentje uit Lelystad naar voren.
Conclusie
Vlees en vis levert belangrijke bouwstoffen die voor verreweg de meeste mensen onmisbaar zijn. Wat mij betreft past gezond vlees dus in een gezond voedingspatroon. Ik kies zelf dan voor biologisch of grasgevoerd vlees en eet er gewoon minder van.
Ook denk ik dat gezond vlees duurzaam kan zijn vanwege de manier waarop het gehouden wordt. De redenen die (terecht) aangehaald worden waarom vlees niet duurzaam is, zijn veelal gebaseerd op die enorme stallen waar de beesten in vreselijke omstandigheden moeten leven en waar men niet meer weet wat men met de vele uitwerpselen moet doen. Ik denk dus dat door te kiezen voor goed en gezond vlees, je als het ware een stem uitbrengt tégen dit soort zaken.
Uiteindelijk is de keuze om wel of niet vlees te eten een persoonlijke beslissing. Ik wil dan ook niemand opdragen om iets te doen, maar ik hoop dat door uit te leggen wat het verschil is tussen regulier vlees en gezond vlees er een soort nuance in dit gesprek aangebracht kan worden.
Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Wat zijn jouw redenen om wel of niet vlees te eten? Of heb je wellicht nog een tip voor een goed bedrijf? Deel ze hieronder!