Gezondheidsvoordelen van Kaneel

Soms word ik door lezers gewezen op een leuk idee voor een artikel. Meestal naar aanleiding van een recept waarin ik een bepaald ingrediënt even onder de aandacht breng. Zo was er een lezeres die voorstelde dat ik iets dieper inging op de gezondheidsvoordelen van kaneel. Goed idee vond ik, ware het niet dat ik in het grijze verleden al eens zo’n artikel geschreven had. Ik wilde haar de link van dat artikel doorsturen, toen ik dat artikel zag…

Laten we het hier op houden dat in de afgelopen zeven jaar ik qua schrijfstijl en opmaak van artikelen flink wat sprongen vooruit heb gemaakt 😀

Daarom vandaag een mooie update over kaneel, want het is zeker de moeite waard om nader te bestuderen!

Kaneelsoorten

Geloof het of niet maar er zijn meer dan de twee kaneelsoorten die we kennen.

  • Ceylon (verum): ook wel de echte kaneel genoemd, komt uit Sri Lanka
  • Cassia: goedkopere en meest gebruikte soort, komt uit China
  • Burmannii: komt uit Indonesië
  • Saigon of loureiroi: komt uit Zuid-Oost Azië (1)

Alle kaneel wordt gemaakt door het binnenste deel van de schors van de kaneelboom te drogen. Tijdens het drogen rolt de schors op. Dit zijn kaneelstokjes. Die kunnen vervolgens weer vermaalt worden tot poeder.

Die typische kaneelgeur komt van de olie die in kaneelhars zit. Deze is rijk aan een bepaalde stof genaamd cinnamaldehyde (2)

Kaneel is rijk aan Antioxidanten

Ja joh, dit is echt iets bijzonders. Dat kaneel rijk is aan antioxidanten, dat is niet geheel onbekend. Het is rijk aan polyfenolen en die doen een mens veel goed omdat kaneel dus zo sterk ontstekingsremmend is (3, 4, 5). Ceylon is hierin superieur aan cassia.

Maar wisten jullie dat die ontstekingsremmende eigenschappen krachtiger zijn dan bijvoorbeeld knoflook of zelfs oregano? (6)

Kaneel en Diabetes

Ook iets dat redelijk bekend is, is het gunstige effect van kaneel op de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie.

Allereerst is dit zo omdat het de hoeveelheid glucose die in de bloedbaan terechtkomt, vermindert. (7, 8). Vervolgens zit er een stof in die insuline als het ware nabootst (9, 10). Dit werkt allemaal ten gunste dus van de hoeveelheid glucose die uit een maaltijd opgenomen wordt. Studies met mensen laten dan ook keer op keer zien dat kaneel een positief effect heeft op de nuchtere bloedsuiker (11, 12, 13).

Om hiervan te profiteren zou je tussen de 1 en 6 gram per dag binnen moeten krijgen. Dit komt neer op slechts 0,5 – 2 theelepels kaneel per dag.

Ben je diabeet en lijkt je dit wel wat? Overleg eens met de huisarts. Het is grondig genoeg onderzocht om het serieus te overwegen!

Kaneel is antibacterieel en antivirus

Nog even terug naar dat heerlijk geurende olie van kaneel: cinnamaldehyde. Dit stofje helpt erg goed bij het bestrijden van velerlei bacteriën en virussen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de behandeling van vervelende verkoudheden of griep. Maar ook aan het tegengaan van bepaalde schimmels. Wetenschappelijk onderzoek hiernaar is nog maar beperkt, maar persoonlijke ervaringen van mensen die naar de kaneel grijpen om een vervelende hoest of keelpijn tegen te gaan, laten wel zien dat het zeker de moeite waard is.

De antibacteriële eigenschappen zijn ook bijzonder goed in mondhygiëne. Je ziet het ook wel als ingrediënt in tandpasta bijvoorbeeld. Het werkt ook erg goed om een slechte adem tegen te gaan (14, 15)

Verschil tussen Cassia en Ceylon

Het is echt waar als men zegt dat Ceylon kaneel beter is dan cassia. Cassia bevat namelijk een stof genaamd coumarin en in grote hoeveelheden (dus als je cassia zou gebruiken bijvoorbeeld bij diabetes) kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. De Ceylon variant bevat veel minder van dit stofje en is daarom veel beter. Dus let op, want de kaneel in de supermarkt is veelal de cassia variant. Ceylon is ook prijziger, dus goedkoop is in dit geval duurkoop.

Zo gebruik je Kaneel

Kaneel is heerlijk in stoofgerechten, baksels en fruitmoes, maar je kan het op veel verschillende manieren gebruiken om te profiteren van de gezondheidsvoordelen:

  • Doe een snuf in je thee of koffie. Een half theelepeltje in het koffiefilter met de koffie voordat je het zet, geeft een heerlijke smaak!
  • Bij griep of verkoudheid: doe een halve theelepel in een kop heet water met honing en citroen.
  • Bij vervelende hoest: Meng een half theelepeltje kaneel met een theelepel (Manuka) honing en laat dit zoetjes oplossen in je mond.
  • Maagpijn of kramp? Doe een halve theelepel kaneel in een beetje warm water en drink dat na de maaltijd. Helpt de spijsvertering een eindje op weg.
  • Als tandpasta! Meng een beetje kokosolie met kaneel en eventueel wat actieve houtskool poeder en poets daar je tanden en tandvlees mee.
  • Bij vaginale schimmel: Meng een beetje kaneel met kokosolie en smeer dat aan de buitenkant van je vagina. Dit schijnt te helpen, hoewel ik het zelf nooit uitgeprobeerd heb.

Dit zijn uiteraard allemaal huis-tuin-en-keuken middeltjes die verder niet bewezen onderzocht zijn. Gebruik ze dus naar eigen inzicht.

Conclusie

Normaal dagelijks gebruik van Ceylon kaneel heeft zeker zijn voordelen. Zwangeren moeten het gebruik van essentiële kaneelolie vermijden omdat dit weeën op kan wekken. Ook is de veilige dagelijkse dosis kaneelpoeder op een halve theelepel per dag vastgesteld. Gebruik je medicatie? Check dan altijd eerst met je huisarts voordat je kaneel in grotere hoeveelheden gaat gebruiken.

Hebben jullie nog bijzondere toepassingen met kaneel? Deel ze hieronder!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »