Kennen jullie Moringa al? Moringa oleifera is een boom die veel voorkomt in o.a. Noord-India en Cambodja en wordt geprezen vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Moringa is bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten en bioflavonen. Onderzoek naar deze plant is nog redelijk nieuw, maar hier vinden jullie drie gezondheidsvoordelen die al wel goed bekeken zijn.

1. Moringa Oleifera is erg Voedzaam
De Moringaboom wordt ook wel ‘drumstick boom’ genoemd vanwege de vorm die hij heeft (de vorm doet een beetje denken aan kipdrumsticks). Bijna de hele plant is eetbaar of kan gebruikt worden voor traditionele kruidgeneeskundige doeleinden. De bladeren en peulen worden als dagelijkse kost gegeten in Afrika en India (1).
Hieronder zie je een foto van Moringabladeren, – poeder en -capsules:
De bladeren zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. Een handvol van deze bladeren, ongeveer 20 gram heeft de volgende voedingswaarde (2):
- Proteine: 2 gram.
- Vitamine B6: 19% van de ADH.
- Vitamine C: 12% van de ADH.
- IJzer: 11% van de ADH.
- Riboflavine (B2): 11% van de ADH.
- Vitamine A (beta-caroteen): 9% van de ADH.
- Magnesium: 8% van de ADH.
Er zijn ook peulen te krijgen, maar die zijn in vergelijking met de bladeren, minder voedzaam. Wel bevatten ze veel vitamine C. Zo’n 100 gram verse peulen levert 157% van de ADH in vitamine C. Met name in de ontwikkelingslanden zijn het deze voedingswaarden die zo waardevol blijken. In gebieden waar ondervoeding steeds op de loer ligt, levert de moringa boom broodnodige voedingsstoffen.
In Nederland is moringa te verkrijgen in gedroogde poedervorm, als thee of in capsules. Echter, de voedingswaardes zijn in deze vorm verwaarloosbaar. Zeker als je een volwaardig voedingspatroon hebt gebaseerd op volwaardige, onbewerkte voeding.
2. Moringa Oleifera is rijk aan Antioxidanten
Wat wel interessant is op het moment dat je moringa als supplement inneemt, is de hoge antioxidant waarde. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen de schade van vrije radicalen, dus zorg dat je er altijd meer dan genoeg van binnen krijgt! De moringa bladeren bevatten verschillende typen antioxidanten (3, 4, 5) naast de bovengenoemde vitamine C en beta-caroteen (6, 7), waaronder:
- Quercetine: Deze krachtige antioxidant wordt in verband gebracht met het verlagen van de bloeddruk (8, 9).
- Chlorogeenzuur: Dit zuur vind je ook in koffie. Chlorogeenzuur kan helpen bij het in toom houden van je bloedsuikerspiegel nadat je gegeten hebt. (10, 11).
3. Moringa Oleifera kan ontstekingsremmend werken
De isothiocyanaten, flavonoïden en fenolzuren in moringabladeren, -peulen en zaden hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. De Epoch Times schrijft hier het volgende over:
“De krachtige ontstekingsremmende eigenschappen worden in de traditionele geneeskundige ingezet om maagzweren te behandelen. Moringa olie (soms ook wel Ben olie genoemd) blijkt de lever te beschermen tegen chronische ontstekingen. De olie is ook bijzonder omdat het niet ranzig wordt, in tegenstelling tot andere plantaardige oliën.
Deze eigenschap zorgt er voor dat het ook erg goed ingezet kan worden bij het bewaren van voedsel. Deze zoete olie wordt ook gebruikt om in te bakken en dressings mee te maken. Ook kan het op de huid aangebracht worden om zo schimmelinfecties te behandelen en de huid te verzachten. “
Hoe gebruik je Moringa?
Poeder
Moringa poeder kun je heel makkelijk verwerken in een smoothie of door je yoghurt roeren. Een theelepel per keer is al voldoende.
Thee
Moringa thee heeft een verfrissende, licht-bittere smaak en is vooral ’s morgens erg lekker en opwekkend. Gebruik een thee-ei of thee-zeef en laat de thee 3 minuten trekken.
Zaden
De zaden doe je heel eenvoudig door je salade of door je warme maaltijd. Ze zijn wat bitter van smaak, maar gemengd met andere groenten, valt dat nauwelijks op. Zo uit het vuistje eten is niet lekker 🙂
Klik hier om Moringa producten te bestellen.
Kende jij Moringa al? Wat zijn jouw ervaringen daar mee? Deel het hieronder!