Glutenvrij bakken kan soms best een uitdaging zijn want je kan ‘normaal’ bloem en meel niet altijd 1 op 1 vervangen door een glutenvrij meel. De eigenschappen van de verschillende soorten glutenvrij meel zijn namelijk heel divers en je moet soms behoorlijk puzzelen om een ietwat gelijkend resultaat te krijgen. Een goed voorbeeld daarvan is kokosmeel. Dit neemt zoveel vocht op dat je het echt nooit zomaar kunt gebruiken ter vervanging van een regulier meel.
Glutenvrije Melen uitproberen
Door de jaren heen heb ik verschillende soorten glutenvrij meel gebruikt met wisselend resultaat. Ook heb ik geëxperimenteerd met kant-en-klaar glutenvrij meel, wederom met wisselend resultaat. Vaak zitten er in die kant-en-klare mixen vulmiddelen en naar verhouding erg veel aardappel- of maiszetmeel (=niet bepaald voedzaam).
Zelf Glutenvrij meel maken
Inmiddels heb ik een zelfgemaakt glutenvrij meelmengsel dat ik met veel plezier gebruik. Het enige daarvan is dat het vanwege de rijstmeel en boekweitmeel een bepaalde smaak heeft die wat overheersend kan zijn. Daarom heb ik een tweede glutenvrij meel ontwikkeld waar ik ook erg blij mee ben. Dit is een mooie vervanger voor bloem. De textuur en het mondgevoel imiteren dit goed na en het is daarom perfect in cakes en koekjes!
Zelfgemaakt Glutenvrij Meel
Materials
Glutenvrij Bakmeel
- 700 gram wit rijstmeel
- 150 gram tapiocameel
- 125 gram aardappelzetmeel
- 4 tl xanthaangom optioneel
Glutenvrij Zelfrijzend Bakmeel
- 4 tl glutenvrij bakpoeder
Instructies
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en bewaar in een goed af te sluiten doos op een donkere, koele plaats.
- Om zelfrijzend bakmeel te maken, voeg je het bakpoeder toe.
Wanneer je een aandoening hebt waarbij je écht geen gluten mag, is het van belang dat je goed oplet dat de melen die je koopt ook gecertificeerd glutenvrij zijn. Bij (online) toko’s kun je met gemak rijstmeel en tapiocameel kopen, maar die worden vaak geproduceerd in fabrieken waar ook meel met gluten wordt verwerkt. Dit is dus geen probleem als je, net als ik, je beter voelt door gluten te vermijden, maar er geen medische aanleiding voor is.
Goeie merken om gecertificeerd glutenvrije rijstmeel, aardappelzetmeel en tapiocameel van te kopen zijn Peak’s (Jumbo), Joannusmolen (reformwinkels) en Dove’s Farm (Holland&Barret). Smaakt heeft ook rijstmeel, maar hoewel dit biologisch is, kan het sporen van gluten bevatten. Xanthaangom koop je bij AH van Peak’s.
Zo bewaar je Glutenvrij Meel
Glutenvrij bakmeel bewaar je het best in een goed afsluitbare pot op een koele, donkere plek. Bewaar het niet te lang, ik zorg dat ik het meel binnen een half jaar op maak. Zorg er dus voor dat je de pot van een duidelijk label met datum voorziet.
Eva zegt
Waar koop je wit rijstmeel? Ik heb alleen rijstmeel van pit pit en die is volkoren
VeggieMo zegt
Dat kun je bij Amazingoriental kopen. Kan online. Ik koop er ook kleefrijstmeel en tapiocameel. Die laatste is fijn om te binden en om Braziliaanse kaasbroodjes te maken.
Geen last gehad van glutenbesmetting. Verder zijn de rijstnoedels erg goed en veel variatie voor een lage prijs.
Nee, ik heb geen aandelen 🙂