Glutenvrij Ontbijtkoek recept + Een leuke Introductie!

glutenvrij ontbijtkoek
glutenvrij ontbijtkoek recept

De ‘R’ is weer in de maand en ik sla direct weer aan het bakken. De koelere temperaturen buiten en de hongerige pubers binnen sporen mij aan om mijn bakkastje weer open te trekken en van alles te gaan maken. Gisteren maakte ik een heerlijke, kleverige en kruidige ontbijtkoek op basis van boekweitmeel en havermeel. Het hele huis rook naar Kerst aldus de oudste 🙂 Uiteindelijk viel dit recept in zeer goede aarde, dus ik mag het vaker maken. Dat het glutenvrij was, merkten ze niet eens.

En dat was ook niet zo verwonderlijk want ik deed maar liefst vier lepels specerijen in deze ontbijtkoek. Het kan het best hebben, want een ontbijtkoek moet kruidig zijn! Officieel maak je ontbijtkoek met roggemeel en flink wat stroop, dus daar moest ik wel een draai aan geven.

Glutenvrije baksels hebben de neiging wat uit elkaar te vallen en om dat te voorkomen voeg ik een klein lepeltje xanthaangom toe. Dit bootst het effect van gluten na en zo krijg je toch die lekkere ‘chewy’ textuur.

Van Beekum Specerijen

Ik kwam op het idee voor een glutenvrij ontbijtkoek nadat ik liep te neuzen op de webshop van mijn nieuwste partner Van Beekum Specerijen. Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke kruiden-partner en het komende jaar (hopelijk heeeel veeeeel langer) staan ze dus hier op de blog er bij. Dus mocht je je kruidenvoorraad aan willen vullen, check dan hun webshop eens. Je kan er ook goed terecht voor biologische kruiden. Heel fijn 🙂

Glutenvrij Ontbijtkoek Recept

Goed, en dan nu dat recept voor glutenvrij ontbijtkoek. Dit is een soort basisrecept. Voel je vrij om er bijvoorbeeld noten, rozijnen, stukjes gember of zelfs pure chocolade in te doen. Nog een tip: snijd het in plakken zodra het is afgekoeld en bewaar in de vriezer. Altijd vers ontbijtkoek in huis!

glutenvrij ontbijtkoek

Glutenvrij Ontbijtkoek

Een lekker glutenvrij ontbijtkoek ontbrak nog op de blog. Dit basisrecept is al erg smakelijk en variëren is niet moeilijk. Ik koos voor een mengsel van boekweit, haver en amandelmeel voor een lekkere bite.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 16 plakken

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 150 gram honing
  • 100 gram appelstroop
  • 300 ml (amandel) melk
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram boekweitmeel
  • 100 gram havermeel
  • 2 el koekkruiden
  • 1 el Chinese five spice
  • 1 el kaneel
  • ¼ tl zout
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 tl xanthaangom

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakblik van 1 liter met een vel bakpapier.
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine met een klopper en roer goed door. Schraap de kom af en toe even langs de randen schoon zodat alles meegenomen wordt.
  • Schenk het beslag in de cakevorm en zet in de oven.
  • Bak de ontbijtkoek in 60 minuten gaar.
  • Laat helemaal afkoelen voordat je hem snijdt. De ontbijtkoek zal wat kleverig blijven.

9 reacties

  1. 5 sterren
    Eerste ontbijtkoek die gewoon TOP is!! Ik heb zelf 1 ei toegevoegd.

  2. hallo, zou ik ipv alle genoemde melen gewoon de schar mix kuchen unf keks kunnen nemen ?

  3. Marieke schreef:

    Echt heel erg lekker. Heel blij met dit recept, glutenvrij, koemelkvrij en ook eens zonder banaan.
    Ik vries wat plakjes in en als ik een feestje heb, neem ik mijn eigen lekkers mee.

    1. 5 sterren
      Dit recept is geweldig, de peperkoek is zo yummy!!! Hier kan die van de winkel niet aan tippen. Dankjewel voor het plaatsen!

      Ik heb door de ingrediënten die ik in huis had het recept iets aangepast, dus ter info voor anderen die hetzelfde hebben, dit waren mijn aanpassingen:

      – 300 gram twee verschillende GV bakmixen ipv de aparte melen
      – 1 banaan + 220 gram honing ipv 250 gram honing (die rijpe banaan staarde mij aan en moest gebruikt worden)
      – Geen aparte xanthaangom, die zat al in de bakmixen

      Het werkte helemaal prima. Alle vertrouwen in dat de originele samenstelling minstens net zo lekker is. Dit ga ik vaker maken.

      1. Haha oeps ik heb mijn reactie per ongeluk onder een andere geplaatst zie ik. Sorry!

  4. Mariette schreef:

    Echt een heerlijke ontbijtkoek gemaakt. Heb er pruimennat doorheen gedaan en de stroop (en dadelstroop) geweld in het nat, paar pruimen kleingesneden er door.
    Ook sinaasappel-gemberjam erdoor, was echt zalig,

    Dank je voor dit recept!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »