Zoek je een recept om je bakkastje mee op te ruimen? Maak dan deze glutenvrije anijs-bananencake!
Afgelopen zondag was het een heerlijke aanrommeldag. ’s Ochtends een dienst gevolgd, daarna samen lekker koffie gedronken terwijl de kids boven speelden en vervolgens wat ‘klungel-klusjes’ om toch even wat te doen. Verder geen plannen. Heerlijk rustig.
Dus toen m’n vriendin opbelde met de vraag of het uitkwam dat ze later die middag langs kon komen, was mijn antwoord direct ‘ja!’. Mijn hoofd stond op ‘bakken’ en ik liep de kastjes en diverse etenswaar-verzamelplekken al langs om te zien wat ik kon maken van datgene dat op moest. Er lagen o.a. een paar bananen zieltogend op de fruitschaal. Dus met het vooruitzicht van visite, was het niet moeilijk om te bedenken dat ik wel een lekkere glutenvrije anijs bananencake wilde maken!
Mijn standaard Voorraad
Eigenlijk heb ik altijd wel bananen, appels en eieren in huis. Op die manier kan ik bijna altijd in een mum van tijd een simpele cake tevoorschijn toveren. En met mijn glutenvrije meelmengeling altijd paraat, hoef ik me geen zorgen te maken over wat voor soort meel ik nou weer moet gebruiken. Ik kan het je van harte aanbevelen om dit mengsel te maken. Ook als je er alleen gebruik van maakt, kun je de hoeveelheden naar beneden bijschalen. Ik bewaar het in een luchtdichte doos op een koele, donkere plek en maak genoeg voor ongeveer een maand iedere keer. Ik bak zelf eens per week en dan gaat er wel zo’n 300 gram doorheen, om jullie een idee te geven van de hoeveelheden.
Naast dit zelfgemaakte mengsel heb ik ook amandelmeel, kastanjemeel en kokosmeel in huis, voornamelijk voor pannenkoekjes. Amandelmeel bewaar ik in de vriezer, kastanje- en kokosmeel gewoon in mijn bakkastje. Ook heb ik altijd bicarbonaat, vanille en kaneel in huis. En omdat ik dagelijks iets bak in de pan, heb ik dus altijd wel een vet of een olie dat ik ook gebruik om cakes en brood mee te bakken. Ik kijk daar zelf niet zo nauw op.
Glutenvrije Anijs Bananencake
En van tijd tot tijd kijk ik dus hoe het met die voorraad gesteld staat en wat er op moet of aangevuld moet worden. Lekker wat cakes en muffins bakken die ik dan invries of meegeef aan een vriendin of manlief naar werk, maakt vaak korte metten met die restanten meel en olie. Deze glutenvrije anijs-bananencake is daar dus een goed voorbeeld van! Anijs en banaan werken opvallend goed samen en ik ben gek op die smaak. Dus wacht niet langer en ga gauw aan de slag! Geen anijs in huis? Vervang het door kaneel, een schep cacaopoeder of een halve theelepel gemberpoeder!
Glutenvrij Anijs-Bananencake
Equipment
- Keukenmachine
- Cakeblik
Ingrediënten
- 5 bananen Hou eentje apart
- 300 ml kokosolie of milde olijfolie
- 1 el appelcider azijn
- 150 gram studentenhaver
- 200 gram havervlokken
- 1 tl gemalen anijs
- 200 gram glutenvrij meel
- 1 tl bicarbonaat
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ en bekleed een bakblik van 1 liter met een velletje bakpapier.
- Prak de bananen fijn en roer de olie en appelcider azijn er door. Zet apart.
- Neem een keukenmachine met messen en maal hierin de studentenhaver redelijk fijn.
- Voeg de overige droge ingrediënten toe en maal even goed door.
- Schenk het bananenmengsel erbij en roer nog even goed door elkaar tot je een mooi beslag hebt.
- Stort dit beslag in de cakevorm, decoreer met de achtergehouden banaan en zet in de oven.
- Bak de cake in 45 minuten gaar. Check met een tandenstoker of hij inderdaad gaar is. Zo niet, zet de cake dan nog iets langer in de oven en check elke vijf minuten.
- Laat afkoelen op een rooster voordat je de cake aansnijdt.
Laat een reactie achter