Ik maakte een glutenvrije bramen- en appelkruimel met fruit uit eigen tuin! Lekker met veel speculaaskruiden 😉
Een favoriet dessert in huize Quantrill is een ‘kruimel’ of ‘crumble’ want daar is het vanaf geleid. Een heerlijk eenvoudig recept waarin fruit en een lekkere kruimellaag de hoofdpersonen zijn. Behalve als het echt gloeiend heet is buiten, dan maak ik het niet (want, oven) maar in de overige maanden staat dit regelmatig op tafel. Het idee hierachter is heel simpel: maak het fruit op dat over z’n top heen is. Zo is er nauwelijks verspilling en zie ik blije gezichten rond de tafel als ze zien dat er een lepeltje boven hun bord ligt 🙂
Speculaaskruiden Tips
Deze glutenvrije bramen- en appelkruimel maakte ik al eens eerder, maar voor deze keer (lees, voor de blog) wilde ik het iets uitgebreider maken en koos ik voor de heerlijke smaken en geuren van speculaas en gember. Beiden gaan ontzettend goed met bramen en appel, dus waarom niet? Ik heb een grote pot met speculaaskruiden van Van Beekum Specerijen in mijn kastje staan die ik elk jaar in september weer bestel. Ik doe speculaaskruiden niet alleen in baksels, maar ook in smoothies of door de yoghurt. Dan wel even oppassen met de dosering, want het kan gauw overheersen.
Gratis Fruit rondom ons Huis
Achter ons huis is een groenstrook met daarin heel, heel veel bramenstruiken. Echt heel veel. We hebben hier meerdere keren van kunnen plukken en nog was er ontzettend veel over. Wij plukten genoeg voor een paar potjes jam, een zak bramen in de vriezer en een lekkere kruimel. Ook dit is een jaarlijks terugkerend ritueel. Maar waar we er eerst ‘helemaal’ voor naar het werk van mijn man moesten rijden, hebben we het nu haast letterlijk in de achtertuin.
Ik zeg haast, omdat ik achterin de tuin al woekerende bramenstengels weg heb moeten halen! Erg lekker die vruchten, maar de plant zelf…!
Ook de appels zijn van eigen grond. We hebben twee appelbomen die dit jaar tegenvielen qua oogst. Al met al een mand vol, waarvan het grootste deel al plekken had. Die appels selecteerde ik er uit en verwerk ik in appelmoes, appelboter (tip!) en wederom in een kruimel. Ik geniet hier volop van, want al het fruit is dus gratis verkregen!
Glutenvrije Bramen- en Appelkruimel
Deze glutenvrije bramen- en appelkruimel maak ik op basis van havermout en mijn eigen glutenvrije meelmix. Hier heb ik altijd een flinke pot van in de kelderkast staan en zorgt er voor dat ik makkelijk glutenvrije pannenkoekjes, wafels of desserts kan maken. Voor de rest is het net als bij een gewone kruimel: zoet, vet en een ei toevoegen en tot kruimels mengen. Deze bakken lekker krokant en geven het zachte, warme fruit een heerlijke bite!
Glutenvrije Bramen- en Appelkruimel
Equipment
- Oven
- Bakblik van 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 2 appels
- 200 gram bramen
- 1 el maizena of arrowroot
- 3 el oerzoet of ander zoet naar keuze
- 100 gram havermout
- 100 gram glutenvrij meel naar keuze
- ¼ tl zout
- 50 gram oerzoet of ander zoet naar keuze
- 50 gram boter of kokosolie
- 1 ei
- 1 el speculaaskruiden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een bakblik in. Zet apart.
- Snijd de appels in vieren en verwijder het klokhuis. Schillen hoeft niet als ze schoon en liefst biologisch zijn. Snijd de appels in kleine stukjes.
- Doe de appels en de bramen in het bakblik en bestrooi met maizena en oerzoet. Hussel even om zodat het fruit een laagje maizena heeft. Als het fruit gaart en zacht wordt, geeft dit een lekkere saus.
- Doe de overige ingrediënten in een kom en kneed met de hand tot een kruimelig deeg. Verdeel dit over het fruit en zet het geheel in de oven.
- Bak de kruimel in 30 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen voordat je het serveert want het is gloeiend heet!
Rozita van Buel. zegt
Lijkt me heerlijk. Nieuw voor mij om een ei door de crumble te doen,,,,, ik zet de crumble even in de diepvries. Engels recept van Regula Yssewijn. Appel blackberry crumble. Groet.
rita zegt
lijkt me lekker.hier ook bramen geplukt..dus ga het maken.
wat is het verschil/voordeel van oerzoet tov kokosbloesemsuiker?
dat gebruik ik nm altijd in mijn baksels.
hoor graag zsm van je.
Heleen Quantrill zegt
Hey Rita,
Het verschil is dat oerzoet van rietsuiker is gemaakt en kokosbloesemsuiker van de nectar uit de bloesems van kokosbloemen. Zelf prefereer ik oerzoet omdat dit makkelijker te verkrijgen is en minder duur is.
Groetjes!