Heb je ooit appelboter geproefd? Die volle, zoete smaak die perfect is voor op brood, in yoghurt of bij pannenkoeken? Zoals je weet, is het lastig om in de winkel iets te vinden dat écht puur is. Maar wat als je het zelf kunt maken? Appelboter is niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. Met een vleugje vanille-extract geef je het een rijke, warme smaak. Bovendien kun je zelf bepalen hoeveel suiker je gebruikt. Ideaal, toch? Stel je voor: een pot zelfgemaakte appelboter in je koelkast. Elke keer dat je het gebruikt, weet je dat je iets gezonds en natuurlijks eet. Het ruikt heerlijk, het smaakt geweldig en je maakt het helemaal zelf. Laten we samen aan de slag gaan. Het is eenvoudig, leuk en het resultaat is fantastisch. Je hebt alleen een paar ingrediënten nodig en wat tijd. Vanille-extract tilt de smaak naar een hoger niveau. Het maakt de smaak voller en geeft een lichte zoetheid. Ook is het een natuurlijke smaakmaker, wat perfect past bij de appels.
Wat is appelboter?
Zoals je misschien al weet, is appelboter geen boter. Het is een heerlijke, dikke, smeerbare lekkernij die wordt gemaakt van ingekookte appels. De naam “appelboter” komt van de boterachtige textuur, die heerlijk glad en smeuïg is. Ondanks de naam bevat het geen zuivel, wat het geschikt maakt voor allerlei diëten en voorkeuren.
Appelboter is veel meer dan alleen een lekkere spread. Het is een geweldige manier om appels om te toveren tot iets speciaals. Door appels langzaam te koken met suiker, kruiden en een vleugje vanille krijg je een geconcentreerde smaak die perfect is voor op brood, pannenkoeken of als topping voor desserts. Bovendien is het een ideale manier om een overvloed aan appels te verwerken.
Heb je appels over en wil je iets unieks maken? Appelboter is eenvoudig te bereiden en kan lang worden bewaard. Het is niet alleen heerlijk, maar ook een duurzame keuze om niets van je appels verloren te laten gaan.
Waarom vanille-extract gebruiken?
Dit heb je nodig voor appelboter
- 1 kilo appels (geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes)
- 200 ml water
- 100 gram suiker (optioneel)
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel vanille-extract
Zo maak je appelboter
- Bereid de appels
Schil de appels en snijd ze in stukjes. Gebruik stevige appels zoals Elstar of Goudreinet. - Kook de appels
Doe de stukjes in een pan met water. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. - Pureer
Pureer de appels met een staafmixer of keukenmachine. - Laat indikken
Voeg suiker, kaneel en vanille-extract toe. Kook op laag vuur tot het dikker wordt. Roer regelmatig. - Bewaar in potten
Schep de het in schone glazen potten. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Tips voor betere appelboter
- Gebruik appels met natuurlijke zoetheid, zoals Fuji of Pink Lady.
- Voeg extra kruiden toe, zoals nootmuskaat of kruidnagel.
- Steriliseer potten om de appelboter langer houdbaar te maken.
Waarvoor gebruik je appelboter?
Zoals je weet, is het veelzijdig. Besmeer je boterham of crackers. Roer het door je havermout of gebruik het als taartvulling. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Waarom zelf appelboter maken?
Zelf appelboter maken is niet alleen leuk, maar ook gezonder. Geen onnodige toevoegingen, geen conserveringsmiddelen. Gewoon puur en simpel. Bovendien smaakt het altijd beter als je weet dat jij het hebt gemaakt.
Heb je nog vanille over? Maak er dan gebruik van en maak er vanillepoeder van.
20 reacties
Amandelextrakt!! Dat kun je maken met de overige wodka.
Een stuk of tien witte amandelen in stukjes snijden en in 200 ml wodka in een flesje.
Heerlijk ik gebak!
Heleen Quantrill,
In principe is natuurlojk alles chemisch, maar wodka is wel zo wat de zuiverste sterke drank die er is.
Het is alleen maar een mengsel van alcohol en water zonder verdere toevoegingen.
Yvonne,
Na het extraheren kun je het extract verhitten tot 78 graden celsius, bijv. Au bain marie, de alcohol zal dan verdampen.
Ik weet niet wat dit met de smaak gaat doen, ik gebruik de alcohol variant.
Houd het geheel op de genoemde temperatuur totdat je net iets meer dan de helft over hebt, dan is alle alcohol er uit.
Wodka is toch ook chemisch!
Hoezo?
Hoi Heleen,
Ik lees in je boek ‘lekker gluten en suiker vrij’ dat je in sommige recepten vanille essence gebruikt. Is dit hetzelfde als vanille extract?
Ja, dat klopt.
Groeten
Heleen
Dat zou echt super zijn Heleen. Mijn man zei inderdaad ook al dat de alcohol snel weg is zodra je gaat bakken, maar inderdaad: met rauwe recepten niet. Nu heb ik ook nog geen echt rauwe recepten, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen… als je wat kan vinden zou dat super zijn 😉
Alvast bedankt voor de moeite!
Groetjes!!
Ik heb de boontjes gekocht. Als het goed is krijg ik ze morgen binnen. Nu gebruik ik zelf geen alcohol, maar hoe zit dat als ik deze essence maak met wodka? Blijft die alcohol dan wel gewoon in takt, of?? Zijn er ook manieren om het te maken zonder alcohol, of bestaat dat gewoon niet?
Dat wordt lastig, want dan zou je het met glycerine kunnen doen, maar daar heb ik nog geen knap recept voor gevonden. Wel heb ik gemerkt dat de alcohol vervluchtigd als je gaat bakken. Uiteraard blijft het wel intact bij ‘rauwe’ recepten.
Ik zal nog eens kijken voor een alcoholvrij recept voor vanille extract. Wie weet!
Groetjes!
Valappels zijn op het ogenblik erg goedkoop en je kunt er veel mee. Bruine plekken afsnijden maakt alles wel lekkerder dan dat je het niet doet. Een andere manier om butter te maken is jouw recept volgen, zo gauw het gestaafmixerd is uit laten lekken (niet aandrukken als je helder sap wilt), van het sap gelei maken en de prut uit de uitlekzak nog even met iets water tegen aanzetten inkoken en je hebt applebutter. De gelei maken met verdikkingsmidel(pectine) naar eigen keuze en heet in potjes doen, zie jouw recept. Nou vind ik dat vrijwel alle fruit dat je kookt oppept van iets limoensap en een stukje verse gember en alle blauwe fruit kan volgens mij niet zonder een kruidnagel. De beukenootjes liggen nu voor het oprapen, wrijf wel het velletje er af, hier zit een zuur in dat net zo werkt als het rode vliesje van pinda’s (of is dit ondertussen ook een oude wijven praatje gebleken?)
Nog een hele late reactie. Heb de vanille extract vaak gebruikt. Prima optie en alternatief voor wat in de winkel ligt. Alleen.. wodka wordt soms van aardappels of mais gemaakt, en andere keren weer van granen. Er gaan verschillende verhalen rond, maar na mijn buikpijn de laatste keer hou ik toch maar deze versie aan: http://celiacdisease.about.com/od/glutenfreefoodshoppin1/f/Is-Vodka-Gluten-Free.htm
Misschien een aandachtspunt voor de glutengevoeligsten onder ons.
Wat een goed idee. Ik ga dit ook maken. Wodka staat nog in de kast en de peulen heb ik gekocht. Bij meer dan 200ml heb je waarschijnlijk ook meer peulen nodig of niet? Ik heb namelijk geen 200ml flesjes, dus dacht dan maak ik meteen maar wat meer. Bewaar je het koud of maakt dat niet uit?
Alvast bedankt,
Hartelijke groet,
WIllemijn
Hoi,
Als je mijn eerdere uitleg leest, zul je zien dat ik een flesje van 200 ml heb gebruikt. En de zaadjes schraap ik eruit zodat die mee gegoten worden als ik het ergens indoe. Extra smaak. Maar inderdaad, als het zolang staat, hoeft dit in principe niet.
Groetjes
Heleen
Hoe komt het dan dat je nog wodka over hebt als je een fles had van 700 ml en je die 700 ml hebt gebruikt? En is het nodig om eerst het merg er uit te schrapen als je de peulen al doormidden hebt gesneden en alles toch minimaal een week laat trekken?
Super, dan weet ik hoe ik te werk moet gaan. Ben erg benieuwd. Dank voor dit recept 🙂
Ik verdeel de wodka over de verschillende flesjes a 200ml. Dit was iets impromptu en ja, daar had ik een fles van 700ml wodka voor! 😉 Je verliest in principe dus geen alcohol. Succes!
Perfect, een simpel en natuurlijk vanille-extract. Alles in huis, maar ik snap 1 ding niet. Je schrijft dat je 0,7 l wodka (een hele fles) nodig hebt, én je zegt dat je 200 ml extract krijgt. Waar blijft die 0,5 l?