Glutenvrije Citroencake met Mascarpone Topping

glutenvrije citroencake mascarpone

Afgelopen dinsdag was mijn 40e verjaardag(!) en ter ere daarvan bakte ik een lekkere glutenvrije citroencake met een verrukkelijke mascarpone topping.

glutenvrije citroencake mascarpone

Verjaardagstaart

Mijn 40e verjaardag kwam in zicht en ik wilde graag een lekkere taart bakken ondanks dat ik nauwelijks visite verwachtte. Gewoon ook lekker voor onszelf. Marjanne had heel erg zin in worteltjestaart en ik eigenlijk ook. Maar je weet hoe dat gaat, er kwam weer van alles tussen en toen het tijd was om die taart te bakken, bleken de wortels te ver naar achteren geschoven te zijn in de koelkast waardoor ze beschimmeld waren. Yuck!

Ik had geen tijd/ zin meer om weer naar de winkel te gaan, dus ik schakelde snel om en bedacht dat een citroencake ook wel erg lekker is. Zeker met mascarpone topping!

Glutenvrije Citroencake met Mascarpone Topping

citroencake2

Voor degenen die geen lactose kunnen verdragen, kun je deze topping ook maken met het dikke gedeelte uit een blik of pak kokosmelk. Schenk het water voorzichtig weg en wat overblijft is kokosroom. Dit smaakt van zichzelf, net als mascarpone, al erg lekker zoet, maar met wat citroenrasp erdoor past het helemaal perfect bij deze cake. Let er wel altijd op dat je de cake eerst goed af laat koelen voordat je de topping er op smeert. De warmte van de cake doet de topping anders smelten en dan is het niet meer te redden.

En ik koos voor kokosmeel in dit recept, omdat het een fijnere structuur heeft dan amandelmeel. De reacties op deze cake waren dan ook dat het een erg prettige ‘korrel’ had, zonder tussen de tanden te blijven zitten. Verder voegde ik tapiocameel toe voor een nog zachtere textuur. Dit meel kun je online of bij een toko of Turkse winkel krijgen.

glutenvrije citroencake mascarpone

Glutenvrije Citroencake met Mascarpone Topping

Een luchtige, glutenvrije citroencake met mascarpone topping. Licht-zoet, perfect als decadent dessert om nog een tijdje van na te genieten met goed gezelschap.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 16 porties

Ingrediënten
  

Voor de citroencake:

  • 5 eieren
  • 75 ml gesmolten kokosolie
  • 75 ml vloeibare honing of ahornsiroop
  • 75 ml citroensap
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 100 gram kokosmeel
  • 25 gram tapiocameel
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • snuf zout

Voor de mascarpone topping:

  • 200 gram mascarpone
  • 1 el citroenrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en neem een vierkante bakvorm van ongeveer 24 x 24 cm. Ik gebruikte een Pyrex schaal. Doe hier een vel bakpapier in.
  • Zeef de droge ingrediënten in een ruime kom.
  • Kluts de eieren met de overige ingrediënten voor de citroencake door elkaar en schenk dit bij het meel.
  • Roer goed door en laat het beslag even staan.
  • Het beslag moet op regulier cakebeslag lijken qua stevigheid. Voeg een eetlepel melk of water toe als het erg stijf lijkt.
  • Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake in 45 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de cake volledig afkoelen.
  • Maak de topping door de mascarpone te mengen met de citroenrasp.
  • Verdeel de mascarpone over de cake en garneer met een schijfje citroen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
Chocolade Amandel Koekjes
Koek en gebak

Chocolade Amandel Koekjes

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en

Lees verder »