Afgelopen dinsdag was mijn 40e verjaardag(!) en ter ere daarvan bakte ik een lekkere glutenvrije citroencake met een verrukkelijke mascarpone topping.
Verjaardagstaart
Mijn 40e verjaardag kwam in zicht en ik wilde graag een lekkere taart bakken ondanks dat ik nauwelijks visite verwachtte. Gewoon ook lekker voor onszelf. Marjanne had heel erg zin in worteltjestaart en ik eigenlijk ook. Maar je weet hoe dat gaat, er kwam weer van alles tussen en toen het tijd was om die taart te bakken, bleken de wortels te ver naar achteren geschoven te zijn in de koelkast waardoor ze beschimmeld waren. Yuck!
Ik had geen tijd/ zin meer om weer naar de winkel te gaan, dus ik schakelde snel om en bedacht dat een citroencake ook wel erg lekker is. Zeker met mascarpone topping!
Glutenvrije Citroencake met Mascarpone Topping
Voor degenen die geen lactose kunnen verdragen, kun je deze topping ook maken met het dikke gedeelte uit een blik of pak kokosmelk. Schenk het water voorzichtig weg en wat overblijft is kokosroom. Dit smaakt van zichzelf, net als mascarpone, al erg lekker zoet, maar met wat citroenrasp erdoor past het helemaal perfect bij deze cake. Let er wel altijd op dat je de cake eerst goed af laat koelen voordat je de topping er op smeert. De warmte van de cake doet de topping anders smelten en dan is het niet meer te redden.
En ik koos voor kokosmeel in dit recept, omdat het een fijnere structuur heeft dan amandelmeel. De reacties op deze cake waren dan ook dat het een erg prettige ‘korrel’ had, zonder tussen de tanden te blijven zitten. Verder voegde ik tapiocameel toe voor een nog zachtere textuur. Dit meel kun je online of bij een toko of Turkse winkel krijgen.
Glutenvrije Citroencake met Mascarpone Topping
Ingrediënten
Voor de citroencake:
- 5 eieren
- 75 ml gesmolten kokosolie
- 75 ml vloeibare honing of ahornsiroop
- 75 ml citroensap
- citroenrasp van 1 citroen
- 100 gram kokosmeel
- 25 gram tapiocameel
- 1/2 tl bicarbonaat
- snuf zout
Voor de mascarpone topping:
- 200 gram mascarpone
- 1 el citroenrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en neem een vierkante bakvorm van ongeveer 24 x 24 cm. Ik gebruikte een Pyrex schaal. Doe hier een vel bakpapier in.
- Zeef de droge ingrediënten in een ruime kom.
- Kluts de eieren met de overige ingrediënten voor de citroencake door elkaar en schenk dit bij het meel.
- Roer goed door en laat het beslag even staan.
- Het beslag moet op regulier cakebeslag lijken qua stevigheid. Voeg een eetlepel melk of water toe als het erg stijf lijkt.
- Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake in 45 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de cake volledig afkoelen.
- Maak de topping door de mascarpone te mengen met de citroenrasp.
- Verdeel de mascarpone over de cake en garneer met een schijfje citroen.