Dit recept voor Worteltjestaart is oorspronkelijk op 6 april 2012 gepubliceerd. Inmiddels heb ik dit recept met veel plezier zeer vaak gemaakt en daarom het artikel een update gegeven. Veel plezier!
Een heerlijke voorjaarstaart, zeker met Pasen, is een worteltjestaart. Gezoet met banaan en rozijnen in plaats van suiker, geen twijfelachtige zonnebloemolie en uiteraard, zonder gluten! Dit is een vrij groot recept, maar je kan hier bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid cupcakes van maken. De taart blijft heerlijk smeuïg en zacht, tot wel een week na het maken.
Zoek je een vervanger voor een ingrediënt in de lijst hieronder? Lees de opmerkingen hieronder of check dit artikel waarin ik een aantal vervangers heb opgeschreven voor veel voorkomende producten in de keuken.
Worteltjestaart zonder gluten
450 gram amandelmeel
2 tl Keltisch zeezout
1/2 tl Baking soda
1 el kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
60 ml druivenpitolie of gesmolten kokosolie
2 rijpe bananen, geprakt
60 ml appeldiksap of 50 ml dadelstroop
5 grote eieren
300 gram wortels, geraspt
100 gram rozijnen
100 gram walnoten, gehakt
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Neem een ruime kom en meng hierin het amandelmeel, zout, baking soda en specerijen.
- Kluts in een maatbeker de eieren los met de olie en appeldiksap en schenk dit bij het amandelmeel.
- Als het beslag redelijk goed gemengd is, roer je de geraspte wortels, geprakte bananen, rozijnen en walnoten door.
- Neem een vierkant bakblik van 24 cm en bekleed dit met een velletje bakpapier.
- Zet het in de oven en bak in 40 minuten gaar of tot er een tandenstoker of mes schoon uit komt.
- Laat een uur afkoelen en smeer er een frosting over.
- Bewaar het in een luchtdichte doos in de koelkast.
Cream Cheese Frosting
Als je melk mag:
200 gram roomkaas op kamertemperatuur
6 honing
6 el room
- Meng met een handmixer of in de keukenmachine met de garde (o.i.d.) de roomkaas met de honing en de room tot er een mooie, gladde frosting ontstaat.
- Smeer met een mes op de taart of op je cupcakes.
- Bestrooi de frosting met gehakte walnoten om het geheel af te maken.
Marshmallow Frosting
Als je geen melk mag:
100 ml honing
2 eiwitten
- Neem een steelpan en verwarm hierin de honing tot het bubbelt.
- Draai het vuur laag en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken tot de kleur verandert van licht-goud tot karamel kleur.
- Neem een ruime kom en klop hierin de eiwitten stijf met een mixer.
- Laat nu, terwijl de mixer op langzaam draait, de hete honing voorzichtig in de kom lopen totdat het goed gemengd is.
- Bewaar in de koelkast maximaal 24 uur.
- Bestrooi de frosting met gehakte walnoten om het geheel af te maken.