Over twee weken is het Kerst en ik heb hier het perfecte kerstontbijt voor jullie dat je op voorhand al kunt maken (=minder stress!): Glutenvrije Melasse Pannenkoekjes. Er staan al meerdere recepten op de blog voor pannenkoekjes, maar dit zijn over het algemeen hele lekkere basisrecepten waar je vervolgens zelf je draai aan kunt geven. Zo niet deze! De kruidige warme smaken van kaneel, gember en melasse zijn perfect voor deze tijd van het jaar. Niets aan veranderen dus!
Deze pannenkoekjes zijn super simpel om te maken en zullen je huis heerlijk laten ruiken. Maar laat je trouwens niet beperken tot kerstochtend. Deze pannenkoekjes zijn ook erg lekker op drukke ochtenden: Maak een flinke stapel in het weekend en vries een deel in. Zo hoef je ze op de ochtend zelf alleen maar even in de broodrooster te doen om op te warmen en klaar! Lekker met een glas zelfgemaakte amandelmelk!
Als je deze pannenkoekjes in wilt vriezen ga je als volgt te werk: Wacht eerst totdat ze zijn afgekoeld en knip ondertussen van een vel bakpapier een aantal vierkantjes, elk iets groter dan de pannenkoekjes, zoveel als je nodig hebt. Neem een afsluitbare plastic zak (ziploc) en leg hier een pannenkoekje in, daar bovenop een velletje bakpapier en vervolgens weer een pannenkoekje. Herhaal tot het genoeg is.
Het bakpapier voorkomt dat de pannenkoekjes aan elkaar vastvriezen. Zo is het heel eenvoudig om steeds twee of drie per keer uit de vriezer te halen.
Glutenvrije Gingerbread Pannenkoekjes
Ingrediënten
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram rijstmeel
- 50 gram havermeel
- 2 el arrowroot
- 1 el kokosbloesemsuiker of rijststroop
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zeezout
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 2 eieren
- 2 el melasse
- 200 ml melk naar keuze ik gebruikte amandelmelk
Instructies
- Neem een ruime kom en meng hierin alle droge ingredienten.
- Meng in een schenkbeker de natte ingredienten.
- Schenk dit bij de droge ingredienten en roer goed door. Gebruik eventueel een elektrische mixer.
- Verhit in een koekenpan een beetje kokosolie of ghee.
- Met een sauslepel of ijslepel verdeel je kleine hoopjes beslag in de pan.
- Draai de pannenkoekjes om zodra de bovenkant belletjes vertoont.
- Bak nog even kort aan de andere kant.
- Herhaal tot het beslag op is.
Linda zegt
Helaas te laat voor kerst, maar dit zal het met Pasen ook vast wel goed doen!
Heleen Quantrill zegt
Zeker weten! 🙂
Marianne zegt
Heleen Quantrill,
Gelukt! Maar er moest bij mij denk ik ongeveer drie keer zoveel melk bij.
Marianne zegt
Heleen Quantrill,
Bedankt voor je reactie! Ik ga het proberen.
Marianne zegt
Marianne,
Heleen? Klopt mijn gedachte? Want het lijkt me heerlijk maar vind het zonde om weer een batch weg te gooien.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Marianne,
Als het beslag dik blijft, kun je melk toevoegen. De melasse gaat er ook doorheen inderdaad, maar dat verdunt niet heel erg. Ik zou gewoon steeds een beetje melk toevoegen tot het een mooi pannenkoekbeslag is.
Eventueel kun je het recept omdraaien: Eerst de melk met de eieren en specerijen klutsen en dan meel toevoegen tot het een mooi glad geheel is. Dan weet je in ieder geval zeker dat je beslag krijgt!
Succes!
Groetjes,
Heleen
Marianne zegt
Marianne,
Moet de melasse wel door het beslag, bedenk ik me nu?
Marianne zegt
De natte ingrediënten smaakten heerlijk! Maar ik snap de pannenkoekjes niet. Het wordt een hoopje, en is niet vloeibaar. Geen idee hoe je m dan mooi plat krijgt. Het wordt ook donkerbruin ipv mooi goudgeel zoals op je foto. En nee, ik heb niet stiekem allerlei ingrediënten vervangen door iets anders 🙂 Enig idee wat het probleem is? Alvast bedankt. En ook dank voor het blog. Heerlijk om te lezen allemaal.
rita zegt
mmh lijkt me lekker,
Ik wil je niet opjutten, maar kerst is al over 2 weken@@@
groetjes rita
Heleen Quantrill zegt
Oeps…
En bedankt! Stress is officieel toegeslagen 😉
Groetjes!