Over twee weken is het Kerst en ik heb hier het perfecte kerstontbijt voor jullie dat je op voorhand al kunt maken (=minder stress!): Glutenvrije Melasse Pannenkoekjes. Er staan al meerdere recepten op de blog voor pannenkoekjes, maar dit zijn over het algemeen hele lekkere basisrecepten waar je vervolgens zelf je draai aan kunt geven. Zo niet deze! De kruidige warme smaken van kaneel, gember en melasse zijn perfect voor deze tijd van het jaar. Niets aan veranderen dus!
Deze pannenkoekjes zijn super simpel om te maken en zullen je huis heerlijk laten ruiken. Maar laat je trouwens niet beperken tot kerstochtend. Deze pannenkoekjes zijn ook erg lekker op drukke ochtenden: Maak een flinke stapel in het weekend en vries een deel in. Zo hoef je ze op de ochtend zelf alleen maar even in de broodrooster te doen om op te warmen en klaar! Lekker met een glas zelfgemaakte amandelmelk!
Als je deze pannenkoekjes in wilt vriezen ga je als volgt te werk: Wacht eerst totdat ze zijn afgekoeld en knip ondertussen van een vel bakpapier een aantal vierkantjes, elk iets groter dan de pannenkoekjes, zoveel als je nodig hebt. Neem een afsluitbare plastic zak (ziploc) en leg hier een pannenkoekje in, daar bovenop een velletje bakpapier en vervolgens weer een pannenkoekje. Herhaal tot het genoeg is.
Het bakpapier voorkomt dat de pannenkoekjes aan elkaar vastvriezen. Zo is het heel eenvoudig om steeds twee of drie per keer uit de vriezer te halen.

Glutenvrije Gingerbread Pannenkoekjes
Ingrediënten
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram rijstmeel
- 50 gram havermeel
- 2 el arrowroot
- 1 el kokosbloesemsuiker of rijststroop
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zeezout
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 2 eieren
- 2 el melasse
- 200 ml melk naar keuze ik gebruikte amandelmelk
Instructies
- Neem een ruime kom en meng hierin alle droge ingredienten.
- Meng in een schenkbeker de natte ingredienten.
- Schenk dit bij de droge ingredienten en roer goed door. Gebruik eventueel een elektrische mixer.
- Verhit in een koekenpan een beetje kokosolie of ghee.
- Met een sauslepel of ijslepel verdeel je kleine hoopjes beslag in de pan.
- Draai de pannenkoekjes om zodra de bovenkant belletjes vertoont.
- Bak nog even kort aan de andere kant.
- Herhaal tot het beslag op is.