Al een tijdje staat er een (dure) pot tahin in mijn specerijenkast. Sesampasta dus. Schijnt erg goed voor je te zijn, en ik geloof dat ook graag, maar na de aankoop en de eerste, onbewerkte hap tahin moest ik concluderen dat het niet mijn smaak is. Maar omdat het zo goed voor je is en omdat het zo duur is/ was wilde ik het niet zomaar van de hand doen. Weggooien doe ik al helemaal niet, omdat het zo duur is, dus bleef het maar staan in mijn kastje. Totdat ik zojuist een geweldige ingeving had. En ik overdrijf niet! Wat te denken van Sesam koekjes! In plaats van notenpasta, zoals ik die al in eerdere recepten heb gebruikt, nu dus de sesampasta gebruiken. En omdat sesampasta zo duur is, om dat nog maar even te benadrukken, maar wel heel goed voor je is, komt het al over?, heb je gecombineerd met amandelmeel natuurlijk een superkoekje!
En lekker! Echt weer een andere smaak. Zo maak je deze sesam koekjes:
175 gram amandelmeel
1/2 tl zeezout
1/2 tl bakpoeder
100 gr zoet naar keuze (of een smaak equivalent in stevia)
100 ml tahin (sesampasta)
1 el kokosolie
1 ei
1 el vanille extract
sesamzaadjes
Meng de droge ingrediënten door elkaar in een aparte kom. Neem een ruimere kom en meng hier alle natte ingrediënten in. Inclusief de tahin. Voeg het amandelmeel toe en roer dit door elkaar. Als het mengsel iets dus lijkt, voeg je iets amandelmeel toe. Een eetlepel per keer.
Neem een bakplaat met bakpapier en schep hier mooie hoopjes van het beslag op. Gebruik bijvoorbeeld twee dessertlepels om de gewenste grootte te krijgen. Strooi riant sesamzaad hier overheen. Bak dit in de oven op 170 graden in 20 minuten gaar en iets goudbruin. Laat ze volledig afkoelen voordat je de koekjes aanvat, want je weet het onderhand: amandelmeel moet je met respect behandelen!
Heel erg voedzaam, smakelijk en heerlijk bij een kop koffie ’s ochtends. Of nu direct om 23:34 omdat ik niet met een lege maag naar bed wil en omdat ze onweerstaanbaar lekker zijn, en voedzaam en gemaakt met goeie producten….
Jullie snappen het wel 😉
En ja, ik sta rond middernacht nog te bakken. Er zijn ergere dingen die je rond dit tijdstip kunt ‘uitvreten’!
Roos zegt
Zojuist deze koekjes gemaakt, ik ben restjes aan het opmaken en vond nog exact de hoeveelheid tahin (vorig jaar gebruikt voor overigens zeer geslaagde houmous). En oh, wat zijn ze lekker! Helemaal geïnspireerd ook nog hetzelfde recept gebruikt maar dan met pompoenpitpasta en pompoenpitten bovenop. Die zijn weer heel anders, zoeter bijna. Maar ook om je vingers bij af te likken. Jummie!!
Heleen Quantrill zegt
🙂 Toppie!
Damaris zegt
Hoi!
ik ben dit recept aan het uitproberen, maar ik heb stevia gebruikt (poeder) en het blijft daardoor (je mist natuurlijk 100 ml vocht) heel droog. Wat voor vocht kan ik toevoegen om toch een deegsubstantie te krijgen? Nu zijn het nog steeds korrels zeg maar…
groetjes
Damaris
Heleen Quantrill zegt
Hoi Damaris,
Je kunt wat water of wat (plantaardige) melk toevoegen, steeds een beetje, tot je een mooi deeg krijgt.
Succes!
Heleen
Damaris zegt
Hoi heleen,
ik heb kokosmelk, meer boter en nog wat sesampasta toegevoegd. Ze deden me qua structuur niet denken aan eierkoeken, maar waren wel lekker!
groetjes
Damaris
Heleen Quantrill zegt
😀 Leuk om te horen!
Printemps zegt
Houden jullie van humous? Kekererwtenpasta. ik maak dat zelf (heel makkelijk in de blender) en daar gaat (lichte) Tahinpasta in ! Heerlijk en gezond!
Anonymous zegt
Ze zijn heerlijk! alleen bij mij bleven het geen mooie halfronde bolletjes, maar zijn ze tijdens het bakken uitgelopen tegen elkaar aan, tot een grote plaat koek haha, dus ik heb ze met een pizza snijder van elkaar gesneden. Manlief en stiefdochter van 8 vonden ze ook erg lekker en die zijn soms nog wel eens wat zinnig! 😉 dus complimenten en bedankt voor het recept!
groeten Nine
Anonymous zegt
Ben heel benieuwd, ze staan nu in de oven 🙂 Ik heb ook een fles/pot lichte tahin bij de turk gekocht, inderdaad nog geen 3 euro 😛 Ik had alleen geen agave siroop, dus heb er acia-honing in gedaan. Binnenkort toch maar eens aanschaffen.
groetjes Nine
Heleen Quantrill zegt
Nee jammer he, van de groenten daar. Ik heb een vriendin die in Schiedam heeft gewoond, zij is vegan en heeft juist hele goeie ervaringen met ‘haar’ turk. Tot een paar jaar terug was het nog wel te doen, maar tegenwoordig ga ik er alleen heen voor sporadisch lamsvlees.
En bedankt voor de tip! Wat is het verschil tussen de lichte en donkere tahin? Behalve de kleur uiteraard 😉
Anonymous zegt
Bij de Turkse winkels verkopen ze lichte tahin. Die vind ik meer passen bij hartige gerechten dan de bruine tahin. Die past beter bij zoet.
Ik lust ze trouwens allebei. Ik kom ook niet zo vaak bij de Turkse winkels in Emmeloord. Eigenlijk vooral voor de tahin en kruiden. Groente heb ik ook niet zulke goede ervaringen mee.
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Probeer het eens uit en laat me weten hoe het ging!
Ik denk dat ik weet welke pot jij bedoelt. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik daar nooit meer aan gedacht heb. Wij hebben een Turkse winkel hier in de buurt, maar ik ben er wat op afgeknapt na slechte ervaring met groente daar. Jammer. Misschien toch maar weer eens kijken!
Garnalen Hobby zegt
Een paar weken geleden heb ik een pot gekocht bij een buitenlandse winkel waar we wel vaker komen. Durf het haast niet te zeggen, maar het kostte nog geen 3 euro en het is een beste pot. Ik heb het nog niet gebruikt, maar dit sesam koekje klinkt wel als een lekker recept.
Heleen Quantrill zegt
Hey Annette,
Bedankt voor je post! Het recept van de Baba Ganoosh is erg lekker! Ik kreeg gisteren wat aubergines van een vriendin en heb dit direct geprobeerd.
Tahin is duur, maar het gaat per eetlepel. Het is geen pindakaas 😉 en het is erg gezond, dus wat dat betreft het geld wel waard!
Groetjes
Heleen
Annette zegt
Leuk! Ziet er lekker en anders uit. Ik heb het al uitgeprint en hoop ze vandaag te maken.
Misschien ook leuk: ik heb een grote (en dure!) pot tahini gekocht voor onderstaande dip:
http://allrecipes.com/recipe/baba-ghanoush-2/
Erg lekker!