Van de week lag ik languit op de bank Food Network te kijken. Ik. Was. Op. Tja, derde trimester? Hoe dan ook, in gestrekte positie hoopte ik op inspiratie om evengoed wel om vijf uur te beginnen met een (redelijk) voedzame maaltijd. Het mocht niet te ingewikkeld zijn want tegenwoordig vergeet ik van voren hoe ik er van achteren bij loop, en de kinderen moesten helpen. Het resultaat: een glutenvrije visovenschotel gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.
Visovenschotel = Lekker en Budgetvriendelijk!
Visovenschotels zijn hier in Nederland niet heel populair en ik snap eigenlijk niet zo goed waarom. Neem aardappels, doperwten, wortels en een lekker stukje vis met een gebonden saus en je hebt toch een heerlijke maaltijd! Dus waarom niet als ovenschotel waarbij de puree ook nog even een krokant laagje krijgt?
Wat ik verder erg plezierig vind aan deze visovenschotel is dat hij heul budgetvriendelijk is. Geloof het of niet, maar het hele recept kostte mij ruim €8,- en we hebben er met z’n vieren twee keer van kunnen eten. Het grootste deel van de ingrediënten (doperwten, spinazie en vis) komt uit de vriezer en aardappels en wortels zijn nou niet bepaald exclusief.
Vervangingen en Tips
Het originele recept vraagt om bloem om de saus te binden. Ik gebruik gewoon boekweitmeel. Werkt prima en je proeft er niks van. Ook gaat er melk in, een halve liter, om de saus te maken. Kies voor een plantaardige, ongezoete melk (behalve kokosmelk, dat zul je echt proeven) ter vervanging van koemelk als je dat echt niet kunt verdragen.
Maak je dit recept en zou je het willen invriezen? Dat kan! Maak het helemaal af tot het moment dat het in de oven zou moeten. Laat in plaats daarvan de visovenschotel volledig afkoelen en pak eerst in een vel bakpapier en daarna in een dubbele laag plasticfolie in. Zo is het wel een maand prima houdbaar in de vriezer. Voor gebruik laat je het weer ontdooien en bak je het verder af volgens het recept.
Glutenvrije Visovenschotel met Doperwtenpuree
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 citroen
- 40 gram boter
- 400 gram diepvries doperwten
- 2 wortels
- 2 uien
- olijfolie
- 500 ml melk
- 300 gram diepvries zalmfliets
- 200 gram diepvries witvis
- 65 gram boekweitmeel
- 100 gram diepvries spinazie
- 1 tl mosterd
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in ongeveer evengrote stukken. Breng aan de kook in gezouten water en kook tot ze gaar zijn.
- Giet de aardappels uit over een vergiet met de doperwten er in zodat die ontdooien. Maak aardappelpuree met de boter en rasp van 1 citroen. Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer de doperwten en roer deze door de aardappelpuree. Zet apart.
- Schil en snijd de wortels en uien en snijd in stukken. Neem een grote ovenschaal en zet die op het vuur. Verhit wat olijfolie in de schaal en laat de wortels en uien onder af en toe omroeren zacht worden. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Schenk de melk in een pan en breng aan de kook. Doe de vis er in en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Gebruik een gaatjeslepel om de visstukken uit de pan te halen. Leg even apart.
- Roer de boekweitmeel in de ovenschaal met de uien en wortelen en lepel vervolgens de hete melk in de schaal. Blijf roeren tot je een gebonden saus hebt. Roer de diepvries spinazie erdoor tot deze ontdooid is.
- Breek de vis in parten en voeg die met de mosterd en sap van een halve citroen toe. Verdeel de puree hier overheen en maak een mooi patroon.
- Zet het geheel in de oven en laat in 40 minuten gaar en goudbruin worden.
Laat een reactie achter