Goulash van Stoofvlees is een smakelijk stoofgerecht wat je ook heel goed op de barbecue kunt maken!
Het barbecue seizoen hebben wij officieel op onze trouwdag (13 mei) afgetrapt met broer en schoonzus. Het zonnetje scheen volop, de vogeltjes floten en de kinderen scharrelden als ras-echte vrije uitloopkinderen om ons heen. Ik had de tafel én de barbecue afgeladen met lekkere en goeie dingen als bavette, zelf gemarineerde speklapjes (recept volgt!), maisbrood en uiteraard een hele grote salade. Nadat iedereen zoet en vol was en broer en schoonzus vrolijk naar huis gingen, merkte Simon op dat de barbecue nog veel te heet was om aan te vatten. Laat staan op te ruimen.
Dat is zijn excuus om dat klusje voor zich uit te schuiven. Ik laat hem daar inmiddels al 16 jaar mee wegkomen 😉
Goulash op de Barbecue
Om die hitte optimaal te gebruiken, maakte ik een heerlijke goulash op de barbecue in een gietijzeren pan die ik de rest van de avond kon laten staan om te garen. Toegegeven, het is iets bewerkelijker dan gewoon een goulash op het fornuis te maken, maar de sfeer was er naar en om nog even na te genieten van een geslaagde avond onder het genot van een glas Primitivo en de geuren van de goulash… Lieve mensen, dat was werkelijk waar een perfecte afsluiting van een heerlijke dag 🙂
Goulash van Stoofvlees
De goulash heeft niet veel bijzondere ingrediënten nodig. Riblappen van goeie kwaliteit geven het stoofgerecht smaak en textuur. En het is een perfect gerecht om overgebleven paprika’s en vergeten tomaten in te verwerken. Niet heel mooi meer, maar zeker nog wel eetbaar: lekker in de goulash!
Mijn top tip: Het is een beetje onorthodox, maar cacaopoeder geeft een goulash (of een chili) een heerlijke, aardse smaak. Gewoon een keertje proberen, dus!
Goulash met Stoofvlees op de Barbecue
Equipment
- Gietijzeren pan of zware pan om in te stoven.
Ingrediënten
- 400 gram riblappen of sukadelappen
- 3 flinke uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 paprika's
- 2 tl chilipoeder
- 2 blaadjes laurier
- 1 blik tomatenblokjes of 400 gram verse tomaten
- 1 blik water of 400 ml water
- 1 tl komijn
- 1 el gerookte paprikapoeder
- ½ tl cacaopoeder
- zout en peper naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Snipper de uien, plet de knoflook en snijd de paprika's in reepjes.
- Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en verhit ondertussen de olijfolie in de pan.
- Bak de blokjes vlees aan totdat ze rondom bruin zijn. Haal uit de pan en voeg meer olijfolie toe.
- Bak de uien, paprika en knoflook tot de ui glazig wordt.
- Voeg het vlees weer toe en strooi de specerijen, cacao en laurierblaadjes er over. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Doe de tomatenblokjes en het water er bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag of zet de pan op de rand van de barbecue. Doe de deksel op de pan en laat een uurtje zachtjes pruttelen.
- Roer de goulash na een uurtje goed door en check of het niet droog kookt. Voeg anders nog wat water en een klein beetje zout toe.
- Laat nog 45 minuten lekker z'n ding doen. Check na de tijd of het vlees gaar is. Zo niet, laat dan nog een kwartiertje staan.
- Breng voor het serveren op smaak met nog wat zout en peper, wat citroensap of verse koriander.
- Serveer met rijst.
[…] en warme Glühwein. De terraskachel stond ook te knapperen en het heerlijke vlees en goulash op de barbecue verwarmden ons zowel van binnen als van buiten. Naast lekkere hamburgers, die […]