Onlangs werd ik gevraagd door Winkelglutenvrij.nl om een product uit hun assortiment uit te proberen. Natuurlijk ga ik dan voor een product waarmee ik zelf lekker aan de slag kan en niet voor een (bijna) kant-en-klaar product waar al van alles inzit dat misschien wel niet zo gewenst is.
Amanprana Kokosmeel
Gelukkig hebben ze ook een hele afdeling ‘bakmelen’ die natuurlijk allemaal glutenvrij zijn en daarom prima geschikt voor een recept op Eet Goed Voel je Goed! Ik kreeg een zak biologisch kokosmeel van Amanprana opgestuurd.
Kokosmeel is heel vezelrijk en op de verpakking van het meel staat hierover het volgende:
Voor een vlotte stoelgang heb je elke maaltijd 10g vezels nodig.
Velen bereiken dat niet en hebben vaak een lastig gevoel in de buik en een onregelmatige en/of harde, moeizame stoelgang.
En dat is niet gezond.
Regelmatig Fair Trade kokosmeel bij de maaltijd zorgt voor een regelmatige en vlotte stoelgang.
Daarbij reinigen kokosvezels ook de darmen en zorgen zo voor meer weerstand en vitaliteit.
Kokosvezels zorgen ook dat toxische stoffen en cholesterol sneller het lichaam verlaten voor een betere gezondheid.
Eén volle eetlepel kokosmeel bevat slechts 30 calorieën en 10g vezels.
Kokosvezels van Amanprana hebben een lekkere zachte kokossmaak.
Kokosvezels bevatten veel minder calorieën dan andere vezelrijke producten omdat ze beduidend meer vezels bevatten.
Kokosvezels bevatten geen gluten die de darm irriteren, geen fytinezuur dat de mineraalopname hindert en geen cyanide die de calorieverbranding mindert.
Kokosvezels bevatten wel de 8 essentiële eiwitten en gezonde MCT’s die de mineraalopname bevorderen.
Kortom: kokosvezels zijn puur natuur, gezond, lekker en 100% plantaardig.
Amanprana is milieuvriendelijk verpakt en nooit getest op dieren.
Dat klinkt goed, in ieder geval!
Kokosmeel Gebruiken
Nu is kokosmeel niet alleen als een supplement te gebruiken, maar ook een ideaal graanvrij en dus glutenvrij meel om mee te bakken. Veel minder zwaar dan bijvoorbeeld notenmeel waar ik persoonlijk liever ook niet te vaak gebruik van maak in verband met onverzadigde vetzuren en fytinezuur.
Meel uit een recept kun je niet zomaar één op één vervangen door kokosmeel. Kokosmeel heeft van zichzelf geen bindkracht en heeft ook veel meer vocht nodig dan de meer gangbare melen die je waarschijnlijk gewend bent. Je kunt daarom beter opzoek naar recepten die speciaal gemaakt zijn voor kokosmeel en zelfs dan kan het de ene keer anders uitpakken dan de andere keer. Zeker als je verschillende merken gebruikt!
Receptenruil
Nu wilde het toeval dat ik meedoe met de Receptenruil van een groep health/foodbloggers op Facebook. Ik weet dat Heleen voorheen op dit blog hier ook een aantal keer aan mee heeft gedaan, dus als je hier al wat langer meeleest, zal je dit wellicht bekend voorkomen.
Met de receptenruil krijg je een blog toegewezen waar je een recept van uitkiest en dat recept ga je vervolgens maken en over bloggen. Ik kreeg Proeven met Liefde aangewezen, het heerlijk frisse blog van Nelleke die zo natuurlijk mogelijk bezig is. Op haar blog zul je geen recepten vinden ingrediënten uit de fabriek, geen pakjes en zakjes voor haar!
Graanvrije Scones met Kokoscrèmes in Verschillende Smaken
Opzoek naar een recept, stuitte ik vrijwel meteen op haar recept voor glutenvrije scones in verschillende smaken van kokosmeel. Voor de goede orde ben ik nog even verder gaan kijken naar haar andere recepten, maar eigenlijk wist ik het al: deze ging het worden.
Ze geeft bij het recept verschillende smaakcombinaties en ik koos voor de citroenrasp met pecannoten, geen verkeerde keuze kan ik je zeggen!
Het recept vroeg om 100 ml. kokosmelk, maar het deeg werd daarmee zo droog, dat ik er nog een paar keer een scheut kokosmelk bij heb gedaan. Geen verkeerde inschatting, want het bleek achteraf toch nog steeds wat aan de droge kant. Dit was echter prima te ondervangen door er een heerlijke kokoscrème op te smeren, dubbel genieten op die manier!
Graanvrije Scones met Kokoscrème
Ingrediënten
- 6 eieren
- 1 tl vanille
- 100 ml kokosmelk ik gebruikte meer, misschien wel het dubbele hiervan!
- 4 el honing
- 120 gr. kokosmeel
- 2 el arrowroot
- halve tl bakpoeder ik gebruikte bicarbonaat met een zelfde hoeveelheid citroensap
Verschillende toevoegingen voor verschillende smaken
- rasp van een citroenschil en handje grof gehakte pecannoten
- Rasp van 1 sinaasappel + handje cranberries of:
- 1 tl kaneel + 1 appel in kleine blokjes of:
- 1 el pindakaas + 2 el cacao
kokoscrème topping
- 1 pakje santen of kokosboter
- 4 el. licht gekleurde honing
- 1/2 tl. vanille extract
- 75-100 ml. kokosmelk
Instructies
Scones
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een oven schaal in, ik gebruikte een quiche vorm, maar een springvorm kan natuurlijk ook.
- Klop de eieren met de honing en het vanille extract tot een schuimige massa en roer er de kokosmelk bij.
- Meng de droge ingrediënten (kokosmeel, arrowroot en bicarbonaat) in kom en mix deze vervolgens door de schuimige ei massa. Als het erg droog is, kun je er nog 1 of 2 scheuten kokosmelk extra door roeren. Bij mij was dat in ieder geval nodig.
- Roer er de extra toevoegingen naar keuze door (ik koos voor citroenrasp en pecannoten en dat was een succes!)
- Schep het deeg in de ingevette ovenschaal en zet weg in de oven voor 25 á 30 minuten. Houd even in de gaten wanneer ze bruin worden, elke oven werkt weer anders!
- Laat even afkoelen en smeer er dan een flinke laag van de kokoscrème op.
Kokoscrème
- Doe de santen in stukjes in een keukenmachine en mix met de honing en het vanille extract terwijl je steeds een klein scheutje kokosmelk toevoegt.
- Door de warmte van het draaien van de machine zal de santen iets zachter worden en goed kunnen mengen met de overige ingrediënten, dit heeft even tijd nodig en is afhankelijk ook van de kamertemperatuur.
- Heeft het eenmaal de juiste dikte, dan kun je het over je afgekoelde scones uitsmeren en genieten!
Conclusie
Deze scones vond ik een enorm succes en het is fijn om toch zulke typische high tea dingen te kunnen eten zonder gluten, zelfs zonder granen! Het deeg en het baksel waren wat aan de droge kant, maar dat was goed op te lossen met de kokoscrème en misschien moet er de volgende keer gewoon nog wat meer kokosmelk in. Het werkte in ieder geval erg prettig, klonterde niet en het had een subtiele kokossmaak, niet overheersend die ik vooral erg goed vond combineren met de citroenrasp.
Kortom een prima product waar ik zeker vaker gebruik van ga maken en een heerlijk recept van Proeven met Liefde!
Aan deze receptenruil deden natuurlijk nog meer blogs mee, neem ook eens een kijkje op hun blogs:
Cave-a, Dayennefoodblog, de Voedzame Keuken, Kinderen kunnen Prima Anders Eten, Natuurlijk Resi, Oerspronkelijk, Paleo Familie, Paleo Lifestyle, Paleo Made Simple, Peachy Paleo, Project Gezonder, Pure Food Coaching, Puur en Lekker Leven.
Disclosure: Dit is een gesponsord artikel in die zin dat ik voor het schrijven hiervan een pak Amanprana kokosmeel heb ontvangen van Winkelglutenvrij.nl om te testen. Deze review weerspiegelt mijn eigen persoonlijke mening.
Simone zegt
Als het deeg zo droog blijft, kun je dan ook een deel water erdoor doen naast de kokosmelk?
Iris Maier zegt
Ja, dat denk ik haast wel. Kokosmelk geeft iets meer smaak en heeft ook nog wat vet natuurlijk
Iris Maier zegt
Ja, dat denk ik haast wel. Kokosmelk geeft iets meer smaak en heeft ook nog wat vet natuurlijk