Graskaas of Meikaas – Wat is het en is het Gezond?

gezond vlees

Het is weer mei! De ‘R’ is eindelijk uit de maand en de dagen worden langer en groener. Iedereen heeft het voorjaar in de bol en het leven spat aan alle kanten er weer uit. Mei is typisch zo’n maand waarin men voor nu afscheid neemt van die zware winterkost en weer frisse en smakelijke dingen wil gaan eten. Iets wat je nu dan ook veel in de kaaswinkel ziet liggen is graskaas of meikaas. Misschien ken je het al, het is niet een onbekend product, maar wat houdt die benaming nou precies in? Hieronder lees je daar meer over.

Graskaas

Graskaas

Hoewel de naam het wel doet vermoeden, is graskaas niet een super-veganistische kaassoort op basis van verse, groene sprietjes. Ook is er geen gras verwerkt in de kaas – althans, niet direct! Wat het wel is, is een heerlijke romige kaas met een opvallend milde smaak. Deze kaas wordt gemaakt van de eerste melk van de koeien die voor het eerst weer in de wei mogen. Na de wintermaanden eten ze voor het eerst weer vers gras en dit proef je dus in de melk. Het verse gras geeft de kaas die van die melk gemaakt wordt een typerende romige en milde smaak. Deze kaas is heel seizoensgebonden dus, want kaas van de melk van koeien die op stal staan, mag van alles heten, behalve graskaas!

De smaak van Graskaas

Kaas die van ‘grasmelk’ gemaakt wordt, moet minstens 4 weken rijpen. Hiermee kom je dus uit op eind mei, aangezien de koeien meestal begin april weer naar buiten gaan. Het hele proces duurt ongeveer 6 tot 8 weken van melken tot graskaas. Hierdoor wordt graskaas ook wel ‘meikaas’ genoemd, maar deze benaming zie je niet heel vaak voorbijkomen. De meeste mensen hebben een bepaalde associatie met de naam graskaas, dus veel verkopers houden het bij deze naam.

Koeiendans

De koeien die de hele winter op stal hebben gestaan en dan in april weer naar buiten mogen, zijn altijd dolblij met deze verandering. Dit levert hele leuke filmpjes op van de zogenaamde koeiendans:

Grasboter

Ook is er grasboter te koop, maar die ligt het hele jaar door in de winkel. Dus hoe zit dat dan? Officieel wordt die boter ook gemaakt van melk van koeien die alleen gras hebben gegeten. Het verschil zit hem er in dat melk voor grasboter opgeslagen wordt zodat er dus het hele jaar rond boter van gemaakt kan worden. Maar de grasboter die dus in mei en juni in de winkel ligt, is dus gemaakt van verse melk (als het goed is!). Zelf vind ik de allerlekkerste boter die van het merk Weerribben of Den Eelder. Daar proef ik echt die gekarnde roomsmaak in.

Graskaas Gezond

Kaas (en dus ook boter) die gemaakt wordt van melk van koeien die gras eten, bevat meer voedingswaarde. Met name meer CLA vetzuren en onverzadigde vetten. Klik hier om meer te leren over CLA vetzuren. Dit zijn gezonde vetzuren die bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten (bron en bron).

Conclusie

Graskaas is een erg lekkere kaassoort die het wachten waard is. De bijzondere smaak en voedingswaarde zijn uniek en niet te vergelijken met andere kaassoorten. Koop graskaas bij de kaasboer om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk echte graskaas is. Je kaasboer kan je van deze informatie voorzien.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »
zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »