Ik heb al eerder een recept voor havermout uit de oven hier geplaatst, maar ik vond dat het tijd was voor een tweede versie. Havermout uit de oven is namelijk zo simpel om te maken, erg lekker en gezond… daar mogen best meerdere versies van gepubliceerd worden! In deze versie voeg ik banaan, chocolade en bessen toe, maar voel je vrij om dit naar eigen smaak aan te passen.
Havermout uit de Oven 2.0
6 porties
150 gram havermout
60 gram oerzoet (of palmsuiker)
250 gram bramen (ander rood fruit werkt ook)
1 tl kaneel
1/2 tl zeezout
100 gram pure chocolade in stukjes
400 ml melk naar keuze
1 ei
1 el vanille extract
2 el boter of kokosolie
1 banaan, in plakjes gesneden
- Verwarm de oven voor op 190 graden (elektrisch).
- Neem een kom en meng hierin de havermout, het zoet, bramen, chocolade, kaneel en zout en roer even om.
- Vet een bakblik van 20 x 30 cm in en doe hier de droge ingrediënten in. Verdeel het een beetje zodat elk plekje ongeveer gelijk verdeeld is.
- Meng in een schenkbeker de melk, het ei en vanille en schenk dit over de havermout.
- Verdeel de banaan er bovenop en leg toefjes boter of kokosolie over de havermout.
- Zet in de oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar.
- Strooi eventueel wat kokosrasp of wat meer oerzoet over de havermout als het net uit de oven komt.
- Heerlijk zowel warm als koud!
Tip: Deze ‘cake’ is vrij stevig, als je het graag iets smeuïger wilt, voeg dan 500 ml melk toe, in plaats van 400 ml.
Vanavond spreek ik in de bibliotheek op Urk over gezonde voeding, je eetpatroon aanpassen en het hoe en waarom van de noodzaak daarvan. Ook neem ik ruim tijd om jullie vragen persoonlijk te beantwoorden en kun je mijn boekje kopen en/ of laten signeren. Het belooft een gezellige avond te worden met iets lekkers bij de koffie of thee. Het begint om 20:00 en zal rond 22:00 afgelopen zijn. Toegang voor bieb-leden: à €2,50 Komt allen!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Erica zegt
Mag op ’t ogenblik zeker tien weken geen havermout e.d.
Vind o.a. dit ontbijt erg lekker.
Hebben jullie een tip voor een goed vervanger van de havermout?
Iris Maier zegt
Waarom mag je geen havermout, als ik vragen mag, of eigenlijk m.a.w.: wat mag je wel hebben en wat niet? Gaat het om geen granen of gaat het echt alleen om havermout niet?
Erica zegt
Sorry dat duurde even.
Ik mag tijdelijk geen haver en geen rogge.
Ik laat me 1x in het jaar doormeten met de B.E.S.T methode om mijn lichaam in balans te houden.
Dan mag ik 8 weken een aantal producten niet.
Zo ook tarwe en bv. rijst volkoren basmati.
Marjon Kruik zegt
Dit is zo’n heerlijk recept. Niet ingewikkeld en je kunt eindeloos variëren. Als ik het maak, vries ik steeds een deel in. Zo heb ik altijd wat op voorraad. Mijn kinderen zijn er dol op. Is trouwens ook erg lekker met wat Turkse/Griekse yoghurt erbij.
Iris Maier zegt
Wat leuk om te lezen, dat het zo goed bevalt en goede tip van die yoghurt erbij, dank je Marjon!
Cora zegt
Ik heb het ook gemaakt en het is heerlijk.
Invriezen kan wel en is prima mee te nemen naar het werk oid.
Maar dan moet het wel echt goed gaar zijn. (anders wordt het inderdaad een beetje snotterig)
Ik heb het recept gehalveerd en noten/ pompoenpitten en zonnebloempitten toegevoegd. (bovenop gestrooid)
Dat maakt echt een heerlijke korst.
Heerlijk met boter en kaas
p.s. mijn collega’s vinden het ook heerlijk.
ik moet altijd meer meenemen, anders heb ik zelf niks te eten 😉
Cora zegt
Ik heb trouwens de andere versie gemaakt, zonder banaan en vruchten.
Wel rozijnen en cranberrie’s toegevoegd.
Patty van Beest zegt
Ziet er erg lekker uit.
Ik vroeg me alleen af hoe lang ik dit kan bewaren in de koelkast? Zeker omdat er ook banaan doorzit.
Zijn er al ervaringen met het bewaren van in de vriezer?
Ik hoor het graag!
nolly zegt
Ziet er lekker uit.
Maar is dit als ontbijt of als lekker bij de koffie/thee?
Moizemieke s zegt
Dat ziet er erg lekker uit. Maar zou ik het ei kunnen vervangen door iets anders want ik ben veganist?
Linda Fakkel zegt
Ik heb nog nooit havermout door mijn keel gekregen. Maar oh mijn god wat is dit lekker. Ik heb de melk vervangen door kokosmelk en ik had niet genoeg bramen dus heb er ook kersen in gedaan. Zalig
Inge kortekaas zegt
Even een vraagje, ik heb vorige keer je andere havermout ontbijtje gemaakt, erg lekker. (zelfs nu nog uit de vriezer, even weer in de oven).
Nu wil ik ook graag deze variant gaan maken, maar deze doe je met melk, kan het ook met water (of evt half/half) en laat je ze ook weer langer van te voren weken of hoeft dat nu niet?
Kirsten van Dijk zegt
Staat nu in de oven, heb cranberry’s gebruikt en speculaaskruiden ipv kaneel.. Het ruikt heerlijk, over een half uur mag hij eruit! Ik ben benieuwd..
D. zegt
Heeeeeerlijk Heleen! Ik word meestal misselijk van havermout, extreem misselijk! En nu niet. Wauw, ik ben hier extreem gelukkig mee!
Anonymous zegt
Heerlijk! Ik was een beetje ‘huiverig’ voor de bananen bovenop, maar eigenlijk was dat ook erg lekker!
Maar nog lekkerder was de versie van vandaag: met 3 geraspte appelen erdoor, flink was rozijnen, cranberry’s, abrikozen- en vijgenstukjes, flink appeltaartkruiden erdoorheen en diverse gehakte nootjes als topping! Mmmmmmm….
Esther zegt
Hij is erg lekker, ik heb hem zonder zoet gemaakt en met blauwe bessen en zelfs dan smaakt hij top. Ik ga het zeker vaker maken. Het vult ook erg goed :-).
N8w8 zegt
Ow wat is dit lekker! Zelfs manlief ( ziek en errug zielig) eet nu een bakje met smaak op. dank je voor t recept!
N8w8 zegt
This comment has been removed by the author.
Mark Lau zegt
Gisteren meteen gemaakt. Het was echt heerlijk, zowel warm als koud!
groeten
Mark
Heleen Quantrill zegt
Goed om te horen! Ook hier serveer ik hem de volgende dag gewoon koud. Zowel smaak als textuur blijven gewoon goed.
Groet
Heleen
Mieke zegt
Hoi Heleen,
Leuk dat je ook lezingen geeft. Urk is voor mij net te ver weg, maar als je een keer in de buurt bent, kom ik graag luisteren. Meld je het altijd via Facebook?
Groetjes,
Mieke
Heleen Quantrill zegt
Meestal wel. Soms is het een prive lezing die iemand bijvoorbeeld voor zijn of haar school organiseert, maar als het publiekelijk is, staat het ook in de kranten en dan meld ik het ook op Facebook.
Groetjes
Heleen
Eline zegt
Ziet er lekker uit! Kan ik het in porties invriezen denk je?
Groetjes,
Eline
Heleen Quantrill zegt
Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Invriezen zou wel moeten kunnen, maar ik weet niet hoe het ontdooid. Ik ben bang dat het dan ‘snot’ wordt. Je kan het met een stukje eerst uitproberen. Als je dat doet, laat hier dan even weten hoe het ging!
Keltainen zegt
Hoi Heleen,
Zijn havervlokken hier ook geschikt voor? Of is dat toch wat anders? Lijkt me een lekker ontbijtje voor koude ochtenden!
Gerdien
Heleen Quantrill zegt
Ja hoor, havervlokken werken prima!
Groeten
Heleen
Budgetmama zegt
Ziet er goed uit!
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel!