Havermout cake
Het was de tweede ochtend van het nieuwe jaar, vroeg wakker, koud, en de schoonouders waren er nog. De kinderen zouden elk moment wakker worden, gillend van de honger en hun voedselbehoeften. Veel monden te vullen, dus ik wilde iets voedzaams, gemakkelijk en verwarmends op tafel zetten. Terwijl mijn man in gevecht was met de houtkachel, besloot ik de oven te gebruiken om de keuken lekker op te warmen.
Mijn eerste idee was om havermoutpap te maken, maar na een overdadig nieuwjaarsbuffet en te veel drank de avond ervoor, besloot ik iets bijzonders te maken. Saai zou niet werken! En zo kwam ik op havermout uit de oven.
Ingredienten voor havermout cake
- 6 kopjes havermout
- 2 kopjes warm water
- 8 grote eieren, losgeklopt
- 1/2 kopje agave
- 2 tl vanille-extract
- 1 el kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl zeezout
- 1/2 kopje rozijnen
Zo maak je deze havermout cake
- De avond van tevoren: Zet de havermout in het water om te weken. Dit zorgt ervoor dat de havermout makkelijker gaart de volgende ochtend.
- De ochtend zelf: Klop de eieren los en voeg de agave, vanille, kaneel, bakpoeder en zeezout toe. Roer alles goed door de geweekte havermout.
- Vet een bakblik in en schep het havermengsel erin. Voeg de rozijnen toe en meng ze door het mengsel.
- Zet het bakblik in de oven op 190 graden voor ongeveer een half uur. Het is klaar wanneer het mes er schoon uitkomt.
De keuken was heerlijk warm toen ik dit uit de oven haalde. We serveerden het met appelstroop en veel boter. We smulden als dikke dikkerds! En het mooie is, er bleef genoeg over voor de volgende ochtend, wanneer de kinderen weer naar school gaan. Ik denk dat “ontbijt uit de oven” vaker op het menu gaat komen!