Dit recept had ik al in de pijplijn voordat ik mijn onderzoek deed en mijn stuk schreef over haver en havermout begin deze week… En omdat ik weet dat lang niet iedereen daarom ook meteen de haver in de ban zal doen, heb ik besloten om het gewoon toch te posten. Het is ook gewoon een heel lekker recept en wellicht kun je de havervlokken wel vervangen door vlokken van andere granen of boekweit? Laat je me weten als je dat hebt uitgeprobeerd?
Als ik haver ga pletten met mijn vlokkenmolen voor de pap, zoals de appel- gemberpap van vorige week, dan maak ik meteen een dubbele hoeveelheid, zodat ik de volgende dag er heerlijke pannenkoekjes van kan bakken.
Het bakken is wel even een werkje en misschien niet zo geschikt voor een drukke doordeweekse ochtend, maar daarom misschien juist wel een ideale traktatie voor in het weekend. En mijn kinderen vinden dit zo vreselijk lekker, dat ze met liefde komen helpen in de keuken om ze sneller klaar te krijgen en dat scheelt natuurlijk ook weer! En het is gewoon heel gezellig om dit samen te doen.
Nu is mijn oudste al 15 en staat zij al regelmatig zelfstandig in de keuken, maar ook voor jongere kinderen is er altijd wel iets dat je ze kunt laten doen. Niet altijd om tijd te besparen dan, maar wel voor het gezellig samenzijn en samendoen. Kinderen doen nu eenmaal niets liever dan wat hun ouders doen, zij zijn immers hun grote voorbeeld!
Over deze pannenkoekjes met gebakken appel doen wij graag rietsuikermelasse, dat geeft net even een beetje iets extra’s door het zoutige smaakje daarvan en bovendien voeg je op die manier ook meteen wat extra mineralen toe. Je kunt het natuurlijk ook met andere zoetmiddelen als honing of ahornsiroop zoeten, als je dat lekkerder vindt.
Haverpannenkoekjes met appel
Haverpannenkoekjes met appel, om het af te leren...
Ingrediënten
- 3 kopjes havervlokken
- 1 el. roggemeel boekweitmeel of starter overgehouden van het weken van haver van een vorige keer.
- 1 el. kefir of yoghurt of appelazijn als je geen starter hebt
- beetje gefilterd water
- 3 à 4 eieren
- snuf Keltisch Zeezout
- 2 à 3 appelen
- beetje citroensap
- kaneel
- Boter ghee en/of kokosolie om in te bakken
- rietsuikermelasse honing of ahornsiroop naar smaak
Instructies
- Roer het roggemeel of het boekweitmeel door de havervlokken samen met de el. kefir, yoghurt of azijn of de starter.
- Roer er net zoveel lauw water door tot alles vochtig is, maar niet nat. Let hierbij er goed op dat ook echt alles vochtig is!
- Laat dit op een warme plek afgedekt zo'n 24-48 uur fermenteren.
- Schil de appelen, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd ze in plakken van 3 à 4mm dik.
- Besprenkel de appel met citroensap en bestrooi met wat kaneel.
- Verwarm twee koekenpannen op een laag vuur en roer ondertussen de eieren met een snuf zout goed door de geweekte havervlokken. Het moet ongeveer de consistentie krijgen van dikke havermoutpap.
- Zet het vuur onder de pannen wat hoger en smelt er wat vet in. Bak in de ene pan de appelschijven aan beide kanten tot ze net aan gaar zijn.
- In de andere pan maak je met een lepel 3 of 4 bergjes van het beslag en druk ze met een spatel een beetje plat tot ze ruim een halve centimeter dik zijn. Keer ze om wanneer ze mooi bruin gekleurd zijn en de bovenkant gestold is.
- Als ook de andere kant bruin gebakken is, schep je de pannenkoekjes op een bord, leg er een gebakken appelschijf op en serveer met het zoetmiddel naar keuze.
- Eet smakelijk!
Hennie zegt
Hoi Heleen hoeveel gram zijn 3 kopjes ? Lijkt me lekker om te maken…
Heleen Quantrill zegt
Hoi Hennie,
Ik schat in ongeveer 250 – 300 gram.
Groetjes!