Appel, Gember Havermoutpap

Appel, Gember HavermoutToegegeven, zo’n bruinig goedje is nou niet het meest fotogenieke gerecht… Dat het evenwel prima smaakt, dat kun je mijn kinderen navragen, want die zijn iedere keer dat ik dit weer maak erg blij!

Nu zijn ze al blij als ik gewone havermoutpap voor ze maak, maar deze pap heeft net even dat beetje extra, zodat het een waar feestje wordt. En ook zo lekker verwarmend voor gure winterochtenden met die kruidige specerijen. Je kunt ‘m lekker een beetje pittig maken met extra veel gember, als je daarvan houdt!

De rietsuiker melasse geeft er behalve die typische bruine, niet fotogenieke kleur, er ook nog een stoot extra mineralen aan, nooit weg natuurlijk!

 

Fytinezuur

Over die mineralen wil ik ook graag nog even kort iets zeggen. Ik weet dat Heleen (de oprichtster van EGVG) zich nooit zo bezig heeft gehouden met het weken van noten en granen om fytinezuur af te breken. Ik doe dat wel, omdat fytinezuur niet alleen de darmwand kan irriteren, maar ook mineralen aan zich bindt, waardoor je lichaam die niet meer kan opnemen.

Als je regelmatig granen, noten, zaden, pitten of peulvruchten eet, beroof je je lijf van mineralen. Door deze producten te weken, fermenteren of kiemen breekt een groot deel van het fytinezuur af en zijn ze bovendien lichter verteerbaar geworden.

Ik doe dat dus wel, eerst mijn granen, noten, zaden en peulvruchten weken. In het geval van amandelmeel, gebruik ik bij voorkeur geweekte amandelen die ik vervolgens heb gedroogd en fijngemalen. Ik heb nog nooit amandelmeel eerst geweekt voor gebruik, sterker nog, ik heb nog nooit amandelmeel kant-en-klaar gekocht!

 

Lekker Slapen na een bord havermout

Wist je trouwens dat vroegâh in grootmoederstijd de pap ’s avonds werd gegeten? Helemaal zo gek nog niet, want haver bevat melatonine, het slaaphormoon dat je lichaam ook gaat aanmaken zodra het donker begint te worden. Dus als je vaak moeite hebt om in slaap te vallen, neem je gewoon lekker ’s avonds een bord pap!

 

Soort Havermout

Appel, Gember Havermoutpap

Iris Maier
Verwarmende, kruidige pap voor gure winterochtenden, maar ook lekker als slaapmutsje!
Gang Ontbijt

Ingrediënten
  

  • 3 kopjes havermout
  • een eetlepel roggemeel boekweitmeel, als je glutenvrij eet
  • 1 eetlepel appelazijn wei, kefir of yoghurt
  • 1 liter gefilterd water lauwwarm
  • 1 liter kokosmelk hier lees je hoe je dat zelf kunt maken van een blok santen of hier van kokosrasp
  • 2 appels geschild en in kleine stukjes
  • 1 el. rietsuikermelasse
  • 2 tl. kaneel
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1/4 tl. piment
  • beetje geraspte nootmuskaat
  • snuf gemalen kruidnagel
  • 1 tl. vanille extract
  • flinke klont boter
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • eventueel palmbloesemsuiker om te zoeten
  • eventueel wat extra kokosmelk, slagroom of water

Instructies
 

  • Zo'n 12 uur voordat je van plan bent de pap te gaan eten, doe je de haver in een glazen kom met het lauwwarme water, het rogge- of boekweitmeel en de appelazijn. Roer alles even goed door elkaar, dek af met een bord o.i.d. en laat minstens 12 uur weken.
  • Na de weektijd giet je ongeveer een kop van het weekwater af. Bewaar hier een paar eetlepels van, dat kun je de volgende keer dat je haver gaat weken gebruiken als starter in plaats van het roggemeel en de appelazijn.
  • Doe de geweekte haver samen met de kokosmelk in een pan met dikke bodem en breng rustig aan de kook. Regelmatig even roeren, het zit zo aan de bodem!
  • Als het kookt, zet je het op de laagste pit met vlamverdeler (als je op gas kookt) en laat het in zo'n 20 minuten gaar sudderen. Voeg na een minuut of 10 de appelstukjes, kruiden en rietsuiker melasse toe en laat dit even mee sudderen.
  • Als de pap te dik is, kun je er extra (kokos)melk, slagroom of water door roeren.
  • Roer er de boter door tot deze gesmolten is en het vanille extract, het zout en en eventueel palmbloesemsuiker naar smaak.
  • Eet smakelijk!

 

 

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »