Thumbprint cookies oftewel ‘duim afdruk koekjes/ duimkoekjes’ zijn koekjes gemaakt van een balletje koekjesdeeg waar je vervolgens met je duim een deuk in maakt dat je dan weer vult met iets lekkers als jam of chocolade.
De voorjaarsvakantie is begonnen! En ik moet eerlijk bekennen dat ik me wat eenzaam voel 😉 Iedereen en z’n hond is op wintersport lijkt het wel! Een rustige week ligt voor de boeg waarin de kids en mijzelf hoogstwaarschijnlijk veel tijd samen zullen doorbrengen. Een bezoekje aan de bieb, bezig in de keuken en een uitstapje naar een ijsbaan staan op het program. Verder weinig opwindends.
Afgelopen weekend leurde Marjanne al dat ze graag koekjes wilde maken. De lieverd wilde het echt heel graag, want na haar verjaardagsfeestje had ze weer stevig last van ‘bak-koorts’. Punt is alleen dat ze nogal ehm… chaotisch te werk gaat. En dus ik vaak degene ben die achter haar de boel opruimt. Geloof me, ze komt hier echt niet mee weg, want opruimen hoort bij werken in de keuken. Maar goed, het is dus niet iets waar ik altijd zin in heb, geef ik eerlijk toe. Maar vandaag ontkwam ik er dus niet aan!
Hazelnootmeel en Chocola – Nutellasmaak!
Het liefst maakt ze dan simpele koekjes met een vanillesmaak om die dan te versieren. Ze vindt dat ze vreselijk tekort komt met al het bakken dat ik doe… Maar goed, deze keer stelde ik iets anders voor en maakten we een recept op basis van kokosmeel en hazelnootmeel. Hazelnootmeel is niet goedkoop, maar ik had het een tijdje terug ergens gekocht met korting en direct in de vriezer gedaan. Hazelnootmeel heeft namelijk een ontzettend lekkere smaak. En in combinatie met chocolade krijg je die heerlijk nutella smaak!
Duimkoekjes van Dochter
Dat laatste overtuigde dochterlief om er direct zelf mee aan de slag te gaan. En zachte, chewy duimkoekjes zijn dan perfect. Uitrollen en uitsteken werkt niet altijd met glutenvrij deeg omdat het vrij kruimelig is. En in de handen van een ‘nu-echt-tien-jarige’ kan dit wat onhandig zijn. Balletjes draaien en daar een kuiltje in maken werkt dan prima. Op die manier kan zij lekker haar gang gaan!
Hazelnoot Chocolade 'Duimkoekjes'
Ingrediënten
- 200 gram hazelnootmeel kun je vervangen door amandelmeel, maar dat verandert de smaak wel
- 100 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet of een ander ongeraffineerd zoet naar keuze
- 1 ei gesplitst
- 1 tl bicarbonaat
- 1/8 tl zout
- 1 el cacaopoeder
Garnering
- 75 gram pure chocolade gesmolten
- 32 hele hazelnoten of zoveel als je nodig hebt voor eentje per koekje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de droge ingrediënten in een kom en roer even door elkaar.
- Klop het eiwit stijf en vouw dit voorzichtig door de droge ingrediënten.
- Roer het eigeel er door en plaats het deeg een half uur in de koelkast.
- Maak met bijvoorbeeld een meloenbolletjes lepel kleine balletjes van het deeg die je op een bakplaat met bakpapier verdeelt.
- Druk ze iets plat en maak een kuiltje met je duim.
- Druk in elk kuiltje een hele hazelnoot en bak de koekjes in 8 - 10 minuten gaar.
- Laat de koekjes iets afkoelen terwijl je de chocolade smelt.
- Dip de ene helft van het koekje in de gesmolten chocolade en leg terug op het bakpapier om op te stijven.
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos, liefst in de koelkast. Zo blijven ze gerust nog een week lekker.