Hazelnoot Chocolade ‘Duimkoekjes’

Duimkoekjes hazelnootmeel

Thumbprint cookies oftewel ‘duim afdruk koekjes/ duimkoekjes’ zijn koekjes gemaakt van een balletje koekjesdeeg waar je vervolgens met je duim een deuk in maakt dat je dan weer vult met iets lekkers als jam of chocolade. 

Duimkoekjes hazelnootmeelDe voorjaarsvakantie is begonnen! En ik moet eerlijk bekennen dat ik me wat eenzaam voel 😉 Iedereen en z’n hond is op wintersport lijkt het wel! Een rustige week ligt voor de boeg waarin de kids en mijzelf hoogstwaarschijnlijk veel tijd samen zullen doorbrengen. Een bezoekje aan de bieb, bezig in de keuken en een uitstapje naar een ijsbaan staan op het program. Verder weinig opwindends.

Afgelopen weekend leurde Marjanne al dat ze graag koekjes wilde maken. De lieverd wilde het echt heel graag, want na haar verjaardagsfeestje had ze weer stevig last van ‘bak-koorts’. Punt is alleen dat ze nogal ehm… chaotisch te werk gaat. En dus ik vaak degene ben die achter haar de boel opruimt. Geloof me, ze komt hier echt niet mee weg, want opruimen hoort bij werken in de keuken. Maar goed, het is dus niet iets waar ik altijd zin in heb, geef ik eerlijk toe. Maar vandaag ontkwam ik er dus niet aan!

Hazelnootmeel en Chocola – Nutellasmaak!

Het liefst maakt ze dan simpele koekjes met een vanillesmaak om die dan te versieren. Ze vindt dat ze vreselijk tekort komt met al het bakken dat ik doe… Maar goed, deze keer stelde ik iets anders voor en maakten we een recept op basis van kokosmeel en hazelnootmeel. Hazelnootmeel is niet goedkoop, maar ik had het een tijdje terug ergens gekocht met korting en direct in de vriezer gedaan. Hazelnootmeel heeft namelijk een ontzettend lekkere smaak. En in combinatie met chocolade krijg je die heerlijk nutella smaak!

Duimkoekjes van Dochter

Dat laatste overtuigde dochterlief om er direct zelf mee aan de slag te gaan. En zachte, chewy duimkoekjes zijn dan perfect. Uitrollen en uitsteken werkt niet altijd met glutenvrij deeg omdat het vrij kruimelig is. En in de handen van een ‘nu-echt-tien-jarige’ kan dit wat onhandig zijn. Balletjes draaien en daar een kuiltje in maken werkt dan prima. Op die manier kan zij lekker haar gang gaan!

Duimkoekjes hazelnootmeel

Hazelnoot Chocolade 'Duimkoekjes'

Maak eens glutenvrije duimkoekjes met hazelnootmeel. Deze duimkoekjes zijn bijzonder eenvoudig om te maken, zo zeer dat mijn tienjarige dochter ze van begin tot eind prima zelf kon maken. Versier ze met gesmolten chocolade en een hele hazelnoot en je hebt heerlijke nutella duimkoekjes!
3 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 28 minuten
Porties 32 koekjes

Ingrediënten
  

  • 200 gram hazelnootmeel kun je vervangen door amandelmeel, maar dat verandert de smaak wel
  • 100 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet of een ander ongeraffineerd zoet naar keuze
  • 1 ei gesplitst
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1/8 tl zout
  • 1 el cacaopoeder

Garnering

  • 75 gram pure chocolade gesmolten
  • 32 hele hazelnoten of zoveel als je nodig hebt voor eentje per koekje

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de droge ingrediënten in een kom en roer even door elkaar.
  • Klop het eiwit stijf en vouw dit voorzichtig door de droge ingrediënten.
  • Roer het eigeel er door en plaats het deeg een half uur in de koelkast.
  • Maak met bijvoorbeeld een meloenbolletjes lepel kleine balletjes van het deeg die je op een bakplaat met bakpapier verdeelt.
  • Druk ze iets plat en maak een kuiltje met je duim.
  • Druk in elk kuiltje een hele hazelnoot en bak de koekjes in 8 - 10 minuten gaar.
  • Laat de koekjes iets afkoelen terwijl je de chocolade smelt.
  • Dip de ene helft van het koekje in de gesmolten chocolade en leg terug op het bakpapier om op te stijven.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos, liefst in de koelkast. Zo blijven ze gerust nog een week lekker.

Notities

Hazelnootmeel kun je bij Holland&Barrett of in een reformwinkel krijgen, maar ook zeker wel online. Zoek er gewoon naar in Google om een aantal goeie opties te vinden.

8 reacties

  1. 5 sterren
    Superlekker recept,de andere reacties snap ik niet, hier goed gelukt met dat ene ei. Wel donker,maar dat komt van de cacao en na het bakken word het wat lichter. Hier was iedereen content.

  2. Monique schreef:

    Wat een belachelijk recept, hier klopt helemaal niets van..
    Heb een extra ei en 2el kokosolie toegevoegd
    Kleur van het deeg is stuk donkerder dan op foto

  3. Renate schreef:

    1 ster
    Dit recept/foto is gewoon nep.
    Ik heb getracht ze te maken volgens het recept met 1 gesplitst ei. Ook na de rustperiode van de deeg alleen maar brosse kruimels waar je voor geen meter met een tienjarige dochter balletjes van kan maken. Ik heb zelf maar wat boter bijgevoegd. De foto klopt ook voor geen meter – moet dus van iemand copy-paste gepikt zijn. met de hoeveelheid cacao krijg je een veel donkere deeg……

  4. hoezo minder boter? Dat staat toch niet in het recept?

    1. Hallo, ik vind niet de hoeveelheid boter terug, staat hier niet in het recept.
      Mvg Maria

  5. 3 sterren
    Bij de ingrediënten van de Hazelnoot Chocolade ‘Duimkoekjes’ ontbreekt het ei of de eieren. Ik heb ze gemaakt met ca 1 eiwít, maar met minder boter dan was voorgeschreven. Resultaat was een lekker koekje, maar uiterlijk leek het van geen kanten op jullie foto! Ook waren ze ondanks minder boter erg vettig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »