![]() |
Illustratie van Esther Leeuwrik |
Druk weekje, deze week! Daarom vandaag twee recepten voor de prijs van één! Ik ben erg gek op goeie basisrecepten. Leuk feitje over mijzelf: ’s avonds vouw ik meestal de was, beneden op de bank. Maar omdat ik dit werkelijk een heel stom karweitje vind, doe ik de televisie aan. Ik noem dit ‘vuilnisbak-TV’ maar wat het eigenlijk is, is een uurtje Ina Garten op Foodnetwork. 😉 Deze dame heeft geweldige recepten, heeft lak aan alle gezondheidclaims en gebruikt o-ve-ral boter in (en geraffineerde suiker en meel, maar dit terzijde). De recepten die zij (haar team) ontwikkeld zijn van hoge kwaliteit. Eenvoudig, erg lekker en lukken altijd. Temperatuur, hoeveelheid, combinaties… ik weet dat als ik ‘garlic roasted chicken’ van Ina maak, dat hij ook gewoon erg lekker is.
En zij geeft heel veel goeie basisrecepten voor saus, jus, soep en groenten. Ontzettend handig om in de vriezer te hebben of ter voorbereiding op een drukke periode, zoals bijvoorbeeld nu met de feestdagen in het zicht. En dit inspireerde me om de nederige jus eens onder het voetlicht te brengen.
Elke goeie jus begint met dezelfde basis: Het vleesnat na het bakken of braden van je stukje vlees of kip. Deze bak je uiteraard in roomboter met een klein scheutje olijfolie. Ook gebraad uit de oven krijg een flinke hoeveelheid boter en ander vet mee. Dit zorgt niet alleen voor een prachtig krokant korstje, maar garandeert ook de beste smaak-basis voor jus (en saus).
Jus
300 ml
Vleesnat na het bakken of braden
Extra boter (ongeveer 50 gram) en olijfolie
1 Teentje knoflook
1 Tl grove mosterd
250 ml water of zelfgetrokken bouillon
Zout en peper
- Als je vlees gaar is, leg het dan even op een apart bord en bedek het met aluminiumfolie.
- Richt nu je aandacht op de jus.
- Draai het vuur onder je pan naar hoog en voeg de extra boter en olijfolie toe. (Als je een braadslee hebt, kun je deze ook even op het vuur zetten)
- Roer dit goed om en voeg het uitgeknepen teentje knoflook en de mosterd toe.
- Blijf omroeren en voeg nu het water of bouillon toe.
- Gebruik een houten lepel om alle restjes uit de pan te schrapen.
- Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Dit is een zeer eenvoudig, maar erg lekker jus recept. Variaties te over! Wat denk je van een ui die je met het vlees meebakt en in de jus laat? Of champignons meebakken met het maken van de jus? Of een lepel tomatenpuree en wat Italiaanse kruiden? Lekkere Italiaanse jus!
Het volgende recept is Gecondenseerde Melk. Je kan dit gewoon bij de supermarkt kopen in een blikje van Friesche vlag. Het bestaat gewoon uit melk met suiker dat ingekookt is. Mogelijk dat er tegenwoordig wel wat aan veranderd is, ik pak het eigenlijk nooit op.
Maar wat mij erg leuk leek om te doen dit jaar, was een zelfgemaakte cocktailbar met limoncello, Baileys en Appel Kaneel Wodka. Om zelf Baileys te maken heb je o.a. gecondenseerde melk nodig. Dit geeft het die zoete en kleverige smaak. Nou kan je dus een blikje kopen, maar dan kun je net zo goed gewoon een fles Baileys kopen! Nee, zelf maken is leuker! Vandaag dus het begin van dit recept. Vervolg volgt!
Beware! Dit recept pretendeert op generlei wijze gezond te zijn! Het suikergehalte is, ondanks het gebruik van honing, erg hoog. Geniet met mate dus!
Gecondenseerde melk (lactosevrije mogelijkheid)
500 ml
1 liter kokosmelk of reguliere melk
250 ml honing of ahornsiroop
- Neem een steelpan en doe hier je melk naar keuze en het zoet naar keuze in.
- Breng het heel zachtjes aan de kook en roer met een houten lepel af en toe door.
- Zodra er stoom van de melk komt, maar de melk nog niet kookt, draai het vuur zo mogelijk nog lager.
- Laat de melk zo vier uur heel zachtjes inkoken.
- De hoeveelheid zal dan gehalveerd zijn en de consistentie die van, ja gecondenseerde melk!
- Bewaar in een glazen pot in de koelkast tot gebruik. Vanwege het inkoken en de suikers is het vrij lang houdbaar.
Tip: Als je koemelk wilt gebruiken, maar overkoken wil voorkomen, zet je een pollepel in de pan. Zo vormt er zich wel een vel wat overkoken voorkomt, plus een ‘stoomuitlaat’ via de steel van de lepel. Werkt echt!
Houd mijn blog dus in de gaten voor het vervolg op Baileys!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.