Vaste lezers van Eet Goed Voel je Goed zullen inmiddels weten dat ik het heel belangrijk vind om zo min mogelijk zoet toe te voegen aan mijn dagelijks voedingspatroon. Waarom? Heel simpel: om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden! En waarom dat zo belangrijk is, leg ik jullie graag uit vandaag.
Wat is je Bloedsuikerspiegel?
Wanneer je koolhydraten eet, worden die in de darmen omgezet naar glucose dat vervolgens met behulp van insuline uit de alvleesklier in het bloed terechtkomt. Deze glucose heet dan bloedsuiker of bloedglucose. Je bloed is de grote vervoerder van energie in het lichaam en op deze manier komt de glucose daar waar het nodig is voor energie. Dit is dus een gezond en normaal proces dat eigenlijk continu plaatsvindt. Je lichaam is steeds bezig om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid bloedsuiker op peil blijft. Dit heet bloedsuikerspiegel.
Interessant weetje: Wanneer je honger krijgt en je wat trillerig wordt, zegt men dat je bloedsuikerspiegel laag is. Wat er ook gebeurt, is dat je lichaam het hormoon glucagon aanmaakt dat ervoor zorgt dat opgeslagen glucose uit de lever vrijkomt om in energie omgezet te kunnen worden.
So far, so good!
Wanneer gaat het fout?
Heel simpel gezegd: wanneer je te vaak te veel geraffineerde koolhydraten (suiker, wit (zet-)meel, fructose) consumeert. En dit doen we eigenlijk al. Volgens het Diabetesfonds eten we gemiddeld per volwassen Nederlander per jaar ongeveer 40 kilo suiker (10.000 suikerklontjes). Bij kinderen is het gemiddelde 25 kilo per jaar. Hierbij is overigens geen onderscheid gemaakt tussen toegevoegde suiker en natuurlijke suikers uit groenten, fruit en zuivel.
Maar evengoed is dit behoorlijk hoog. Dit aantal komt namelijk neer op gemiddeld 110 gram per dag voor volwassenen terwijl het advies is om niet meer dan 90 gram toegevoegde en natuurlijke suikers per dag te eten. Het moge duidelijk zijn dat de voorkeur uitgaat naar suikers uit groenten en fruit en niet als toevoeging. (Bron)
Wanneer je langdurig te veel suikers consumeert, kan je lichaam niet meer genoeg insuline produceren. Je wordt dan insulineresistent en dat kan uitmonden in diabetes.
Te veel Suiker en Moderne ziekten
Maar teveel suiker eten wordt ook gelinkt aan veel andere (moderne) ziekten. Diabetes is er één van, maar het is ook negatief betrokken bij andere gezondheidsklachten die ook behoorlijk ernstig (kunnen) zijn. Hieronder een kort overzicht:
Suiker en Dysbiose in de Darmen
De bacteriën in je darmen worden gevoed door datgene dat je eet. Eet je groenten, vetten en probiotica dan werkt dit gunstige bacteriën in de hand die je immuunsysteem versterken bijvoorbeeld. Maar bepaalde schimmels en parasieten die ook in de darmen leven, tieren juist welig op suiker. Dit werkt ontstekingen en ziekten in de hand. (Bron)
Suiker kan Hart- en Vaatziekten veroorzaken
Dat er een duidelijke link is tussen suikerconsumptie en hart- en vaatziekten werd in de jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw al vastgesteld. Maar andere belangen waren in het spel en vet en cholesterol werden aangewezen als de boosdoeners. Inmiddels wordt meer en meer duidelijk dat suikerconsumptie ontstekingen in de hand werkt die verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten. Ook bij kinderen! (Bron, Bron & Bron)
Suiker en de link met Kanker
Net als de link met hart- en vaatziekten, is de link tussen suikerconsumptie en kanker niet nieuw! In de jaren ’50 werd al onderzoek hiernaar gedaan en geconcludeerd dat suikerconsumptie nadelig was bij kanker. Maar ook hier werden deze onderzoeken snel in de doofpot gestopt vanwege andere belangen. Deze onderzoeken zijn in 2017 boven tafel gekomen en hebben de discussie over de rol bij kanker weer aangewakkerd. (Bron)
Ondanks de moeite die de suikerindustrie zich gespaard heeft om deze link uit te wissen, komt er steeds meer onderzoek naar voren waarin een duidelijk verband is te zien tussen suikerconsumptie en verschillende soorten kanker. (Bron, Bron)
Waarom werkt suiker kanker in de hand?
Het komt er op neer dat kankercellen bijzonder vindingrijk zijn in het zich toe-eigenen van energie uit het lichaam. Kanker groeit op glucose en dit proces waarbij kankercellen zich ontwikkelen om glucose uit de bloedbaan te halen wordt ook wel het Walburg effect genoemd. (Bron) Een voedingspatroon dat veel geraffineerde koolhydraten en suiker bevat is dus een perfecte omgeving voor kankercellen om in te groeien.
Daar tegenover staat dat een voedingspatroon dat relatief weinig glucose bevat, de groei van kankercellen juist tegen kan gaan. Denk hierbij aan het ketogeen dieet waar ik eerder over schreef. Er worden voorzichtig aan studies gedaan naar dit dieet en kanker en de resultaten zijn veelbelovend. (Bron)
Conclusie
Houd je bloedsuikerspiegel in check door toegevoegde suiker te mijden en je voedingspatroon te baseren op groenten, fruit, noten, gezonde vetten en eiwitten en complexe koolhydraten. De gezondheidsproblemen die uit een overmatige suikerconsumptie kunnen ontstaan zijn té breed en té ernstig om niet serieus te nemen. Wil je graag van die zoete trek af? Check dan dit artikel met nog meer tips.
[…] is iets waar veel mensen mee worstelen en vanwege de voortschrijdende inzichten over de effecten van suiker op je gezondheid, willen veel mensen die behoefte aan suiker doorbreken. Maar hoe doe je […]