Vorige week en de week ervoor kreeg je van mij een opsomming van andere zaken dan voeding die jouw gezondheid kunnen verbeteren of ondersteunen. Een daarvan was slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor tal van processen in het lichaam en voor je algehele gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.
Het Belang van een Goede Nachtrust
Slaap geeft je hersenen de broodnodige onderbreking van de stress van de dag. Het verjongt je geest en maakt het mogelijk om informatie te verwerken.
Tijdens de je nachtrust gaat ook je lever hard aan het werk om je lichaam te ontgiften. Daar heeft het flink wat energie voor nodig, energie die je niet over hebt, als je wakker bent!
Als je niet genoeg slaap krijg, kun je een aantal gezondheidsproblemen ervaren. Zo verzwakt je immuunsysteem en loop je een groter risico op het krijgen van allerlei virusinfecties.
Vrouwen die tekort slaap krijgen kunnen problemen ervaren met de productie van het hormoon leptine. Te weinig leptine kan er voor zorgen dat je ovulatie uitblijft en bovendien is leptine van belang bij gewichtscontrole. Te weinig leptin maakt dat je je niet verzadigd voelt en dus maar blijft eten!
Mensen die gemiddeld minder vier uur of minder slapen op een dag, hebben meer kans op een hoge bloeddruk, depressies, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten.
Bovendien kan je slaap van invloed zijn op je prestaties op je werk en in het dagelijks leven. Een tekort aan slaap beïnvloedt je geheugen, je concentratievermogen, het leervermogen, je creativiteit, de productiviteit en je emotionele stabiliteit. (Bron)
Maar hoeveel slaap hebben we dan nodig?
Hoewel ieders behoeften verschillend zijn, wordt door studies aangetoond dat volwassenen die 7 tot 8 uur per etmaal slapen, over het algemeen gezonder zijn en een lager sterftecijfer hebben, dan mensen die minder of juist meer dan dat slapen.
Ben je echter bezig met herstel, bijvoorbeeld wanneer je een dieet als het GAPS-dieet volgt om je darmen en darmflora te herstellen, dan heb je eerder wat meer slaap nodig en kun je beter rekenen op 9 uur per eetmaal.
In deze maatschappij van ‘nooit tijd en altijd haast’, wil een goede nachtrust er nogal eens bij inschieten. We denken die tijd nodig te hebben voor ‘belangrijker’ zaken en snoepen vaak belangrijke uurtjes van onze nachtrust af…
Zonde, want juist met een goede nachtrust, ben je beter instaat de dingen van de dag aan te kunnen, kun je productiever zijn, effectiever leren en wordt je minder gauw ziek.
Inslaap Problemen
En daar lig je dan, netjes iedere avond rond 10 uur in je bed, maar je kunt de slaap niet vatten… Uren lig je dan te draaien en te piekeren. Of je slaapt zo licht dat je voortdurend wakker wordt… Of misschien ben jij wel iemand die makkelijk inslaap valt, maar veel te vroeg wakker wordt en daarna de slaap niet meer kan vatten?
Of dat laatste nou zo’n probleem is, daar zijn de meningen wat verdeeld. Er wordt vaak beweerd dat je ook echt 8 uur achterelkaar moet slapen, maar er zijn aanwijzingen dat dit helemaal zo natuurlijk niet is. Misschien ben jij wel iemand die het beter doet als je gesegmenteerd slaapt?
Zelf heb ik eens aan een experiment over de onderbroken slaap meegedaan, zeer interessant!
Mijn Verhaal
Zelf heb ik jarenlang last gehad met het inslaap kunnen vallen. Uren lag ik soms wakker en regelmatig sliep ik pas in rond een uur of 4 ’s morgens.
Geen wonder dat ik ook altijd de grootste moeite had met opstaan. Ik noemde mezelf ook altijd een avondmens en voor half 9, maar vaak ook nog wel later, kwam ik mijn bed niet uit. Was ik even blij dat ik niet hoefde te werken buiten de deur, dat mijn kinderen niet om half 9 op school hoefden te zijn en dat zij ook niet van die vroege vogels waren!
Je moet niet zo piekeren, werd er gezegd. Je moet ontspannen en stress loslaten en zorgen dat je zo moe bent dat je gewoon omvalt van de slaap. Ik kon er niets mee….
En toen volgde ik het GAPS-dieet en in ene veranderde mijn slaappatroon. Ik merkte eerst niet eens dat ik beter in kon slapen, maar ik merkte het aan het feit dat ik plotseling iedere ochtend om 7 uur wakker was en naast mijn bed stond!
Zonder problemen stond ik op en was klaarwakker, uitgeslapen en fris als een hoentje.
Dat is nu ruim twee jaar geleden en ik heb nooit meer problemen met inslapen of wakker worden. Ik gebruik mijn wekker nooit meer en ben de laatste tijd zelfs vaak nog wat vroeger wakker dan 7 uur!
Nu is dat wat rigoureus om alleen daarvoor het GAPS-dieet te gaan doen en er zijn heel wat eenvoudiger toe te passen manieren die je in eerste instantie zou kunnen uitproberen, omdat deze post dan veel te lang zou worden, krijg je die de volgende keer van me, dus houd het blog in de gaten!
Op de hoogte blijven van meer informatie over voeding en gezondheid?
Geef me je beste e-mailadres en ontvang alle updates eens per week in je mailbox!
[mc4wp_form]
Lot zegt
Iris Maier,
Dank voor het antwoord, ik had de zoekfunctie gebruikt en kon daarna niet in der artikelen komen. De link die je nu geeft is de info die ik zocht, hartelijk dank.
Iris Maier zegt
Graag gedaan!
Lot zegt
Geen reactie op dit item, maar ik wilde zoeken naar iets B12 en vond dat inderdaad, maar ik kan het item niet verder open en lezen.
Iris Maier zegt
Beste Lot,
Bedoel je de link bovenin dit artikel? Ik zie inderdaad dat het artikel waar de bron naar verwijst niet meer bestaat. Het is een artikel dat Heleen schreef en ik zou niet weten waarnaar ze precies heeft willen verwijzen, helaas. Het gebeurt vaak dat artikelen in ene niet meer beschikbaar zijn op het net, dat is lastig. Ik doe altijd mijn best een alternatief te vinden en zal dat voor deze ook proberen.
Vannieuwenhuyse Carine zegt
Dag Kim,
Ik ben zo blij dat ik op je blog ben terecht gekomen en je nieuwsbrieven ontvang. In het begin zag ik het gewoon als bijkomende receptjes die ik eens uitprobeerde (broccoli met mango vind ik heerlijk). Maar nu ben ik ook veel meer over voeding gaan nadenken. Ik probeer gezond te koken, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ik krijg veel inspiratie en motivatie door je nieuwsbrieven. Ook de geruststelling dat ik het stap voor stap kan doen en niet alles ineens moet veranderen.
Hartelijk dank!
Carine
Iris Maier zegt
Beste Carine,
Wat fijn om te horen dat je er zoveel aan hebt, dank je wel! En inderdaad, gewoon in kleine stapjes, dan kom je er ook en heb je heel wat minder stress en dat is immers ook niet bevorderend voor je gezondheid 🙂
Kim zegt
Ik ben ook zo’n slechte slaper, momenteel ben ik zo moe van het piekeren dat ik zelfs niet in slaap raak. Ga eens kijken naar GAPS en misschien paar regels toepassen.
Iris Maier zegt
Hi Kim, misschien goed om te weten dat het GAPS boek binnenkort in het Nederlands verkrijgbaar is. Het is namelijk wel handig om het boek eerst te lezen, als je er echt serieus mee aan de gang wilt. Maar als slecht slapen je enige punt is, dan is GAPS wellicht wat zwaar geschut… Het is een heel protocol om je darmen en darmflora te herstellen en je lichaam te ontdoen van gifstoffen.