De blaadjes verkleuren en vallen zoetjes aan van de bomen, ’s avonds voel je die ‘bite’ steeds vaker op je gezicht en soms lijkt de hele wereld wel bedekt in een grijze deken van regen en zware bewolking: het is herfst!
Vaste lezers weten dat de herfst mijn meest favoriete seizoen is. De geuren, kleuren en vooral de smaken van de herfst maken mij echt enorm blij. De geur van kaneel, kruidnagel en appels bijvoorbeeld associeer ik echt alleen maar met herfst, hoewel die smaken uiteraard op elk moment erg lekker zijn.
Stoofschotels en Herfstsmaken
Ook qua avondeten ga ik weer helemaal los. Er zijn nu zoveel verschillende soorten groenten volop te verkrijgen! Rode kool, pompoen, knolgewassen, paddestoelen… Heerlijk!
Maar ook het aanbod vlees verandert iets. Er komt weer wild op het menu. Stoofschotels met wild zwijn of hert hebben een hele bijzondere smaak en qua bereiding is het niet heel veel anders dan werken met stoofvlees van een rund of regulier varken. Stoofschotels vind ik ideaal omdat ik ze kan starten op een moment gedurende de dag dat het mij goed uitkomt. Als je overdag buitenshuis werkt, geef ik de slowcooker als tip. Die kun je ’s ochtends al aanzetten en tegen de tijd dat je thuiskomt, is het alles heerlijk gaar.
Ik hoop dat mijn verzameling stoofgerechten jullie net zo inspireren als mij. En als jullie zelf een lekker recept voor een stoofschotel hebben: deel die dan hieronder!
1.Simpele Stoofschotel met Worst
Dit is een perfect doordeweeks gerecht met heerlijke worst. Je kan het zowel op het fornuis als in de oven laten garen. Net wat jou het makkelijkst is. Klik hier voor het recept.
2. Chinese Runderstoof
Gebruik malse riblappen van bijvoorbeeld Aberdeen Angus koeien om deze Aziatische stoofschotel te maken.
3. Stoofpot met Suddervlees en Groenten
Dit is een lekker basic suddergerecht met flink wat groenten. Kan ook perfect in de slowcooker. Klik hier voor het recept.
4. Gestoofde Rode Kool
Zelf rode kool maken is niet heel moeilijk. De truc is om vooral te zorgen dat de smaak er goed in komt. Klik hier voor het recept.
5. Runderwangen gestoofd in Rode Wijn
Dit recept is van mijn lieve collega-blogger Hanneke van Culinea. Zij gebruikte het vergeten stukje rundvlees, de wangen, om een heerlijke herfstige stoofschotel te maken. Klik hier voor het recept.
6. Stoofpeertjes
In deze lijst mogen stoofpeertjes uiteraard niet ontbreken! Ik ontwikkelde een recept zonder suiker. Klik hier om het te bekijken.
7. Runderstoof met Paddenstoelen en Pompoen
Helemaal herfst: pompoen én paddenstoelen! Klik hier voor het recept.
8. Pulled Pork
Normaliter maak je dit op de barbecue in de zomer, maar ook in de oven werkt dit recept erg goed. Low en Slow zijn de sleutelwoorden. Klik hier voor het recept.
9. Groentecurry Stoofschotel
Groentes kun je ook prima stoven en die hoeven niet de hele dag op te staan! Deze groentecurry is binnen een half uur klaar. Hier vind je het recept.
10. Groentestoof met Verse Kruiden
Als hekkensluiter dit vegetarische recept van Resi, ook een ontzettend lieve collega-blogger. Zij maakte gebruik van kikkererwten en veel verse kruiden om deze groentestoof te maken. Klik hier voor het recept.
Zoek je nog meer bijzondere recepten om heerlijk mee te koken?
[…] In de herfst is het eigenlijk dé combinatie om zoete aardappels te poffen in de oven en dan te combineren met pittige kaas en nootjes. Deze keer dus pecannoten en bij Hoogendoorn kaas vond ik een heel bijzonder zacht geitenkaasje: La Bouygette. Een heerlijk romig, rauwmelks geitenkaasje dat perfect past in een gevulde zoete aardappel. […]