Hoe Gezond is Boerenkool

boerenkool

boerenkoolBoerenkool is rijk aan calcium, antioxidanten, vezels en gezonde vetten. Daarnaast zit de kool vol andere vitamines, mineralen en fytonutriënten. Met regelmatige consumptie is het mogelijk om ziektes te voorkomen of de gezondheid te bevorderen. Het draagt onder andere bij aan een gezond hart en gezonde botten, en kan zelfs bescherming bieden tegen kanker.

In dit artikel kom je meer te weten over de gezondheidsvoordelen die het eten van boerenkool met zich meebrengt. Je leest ook of het je kan helpen bij het afvallen.

Waar komt boerenkool vandaan?

Boerenkool wordt al meer dan 2000 jaar gecultiveerd. Omdat de groente goed tegen kou kan, is het vooral geliefd in de koudere gebieden. In Ierland was de groente tot het einde van de 18e eeuw erg populair, totdat de aardappel zijn intrede deed. Boerenkool stamt af van de wilde kool die van origine in Mediterraanse gebieden groeit. Deze kool werd gedomesticeerd en steeds opnieuw geselecteerd op grote bladeren, totdat uiteindelijk de boerenkool ontstond zoals wij die kennen. Boerenkool heeft maar liefst acht tot tien maanden nodig om te groeien. Na deze tijd kan de groente worden geoogst. De winterrassen zijn erg sterk en kunnen vorst overleven. De smaak verbetert zelfs als er vorst overheen is gegaan.

Waarom boerenkool gezond is

Boerenkool heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je daar meer over.

Gezond hart: dankzij de omega 3- en omega 6-vetzuren draagt het eten van boerenkool bij aan een gezond hart. Volgens onderzoek van het American Heart Assocation dat in 2009 werd gepubliceerd blijkt dat omega 6-vetzuren de kans op het krijgen van coronaire hartziektes doet verkleinen.

Ook het kalium in boerenkool draagt bij aan een gezond hart. Kalium kan voor een lagere bloeddruk zorgen en kan de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes verminderen.

Bescherming tegen kanker: het is rijk aan antioxidanten. Deze stoffen bestrijden de vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen worden door ons lichaam zelf aangemaakt en kunnen kanker veroorzaken. Sulforafaan is één van de antioxidanten die vecht tegen de vorming van kanker.

De flavonoïden quercetine en kaempferol zijn in relatief grote hoeveelheden terug te vinden in boerenkool en kunnen eveneens bescherming bieden tegen kanker.

Op peil houden van de bloedsuikerspiegel: het eten van boerenkool kan nuttig zijn voor diabetespatiënten, omdat deze groentesoort een grote hoeveelheid vezels bevat. Uit een onderzoek, uitgevoerd in 2012 door het Department of Family Medicine in Charleston, is gebleken dat de bloedglucosewaarde kan afnemen door een verhoogde inname van vezels.

Goede spijsvertering: de grote hoeveelheid vezels helpen je om je spijsvertering te bevorderen en een optimaal niveau aan bacteriën in de ingewanden te behouden.

Gezonde botten: het bevat een grote hoeveelheid calcium. Calcium zorgt onder andere voor gezonde botten. Ook de vitamine K in boerenkool zorgt voor sterke botten, waardoor de kans op een botbreuk kan afnemen door het eten van boerenkool.

De voedingswaarde van boerenkool

Een portie rauwe boerenkool van 100 gram bevat de volgende voedingswaarde:

  • 50 calorieën
  • 1 gram vet
  • 10 gram koolhydraten
  • 3,3 gram eiwitten

Boerenkool met worst

Dit ouderwetse stamppot boerenkoolrecept van oma, combineert boerenkool met gort en spek voor een authentieke smaak. Begin met het afspoelen en in blokjes snijden van zuurkoolspek, en kook dit in een liter water. Voeg vervolgens gesneden boerenkool, vluggort en zout toe, en kook dit ongeveer 10 minuten. Schil ondertussen kruimige aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze bovenop de boerenkool in de pan. Plaats een rookworst bovenop, zet het vuur lager en laat alles ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Verwijder de worst en controleer het vochtgehalte; giet indien nodig af. Voeg roomboter toe en stamp alles tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de rookworst, en eventueel met mosterd, zilveruitjes en jus voor extra smaak.

Boerenkool en afvallen

Omdat deze kool maar weinig calorieën bevat, past deze donkere bladgroente goed in een dieet. De vezels zorgen ervoor dat je snel een vol gevoel hebt, waardoor je niet snel te veel eet. Ook de eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. De vitamines en mineralen helpen je om gezond af te vallen.

Tip: probeer eens dit recept met boerenkool: lauwwarme boerenkoolsalade met winterpostelein.

Kort samengevat

Boerenkool is een groente vol gezonde eigenschappen.

  • Zorgt voor een gezond hart
  • Kan bescherming bieden tegen kanker
  • Houdt de bloedsuikerspiegel op pijl
  • Zorgt voor gezonde botten
  • Is rijk aan vezels, vitamines en mineralen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »