Hoe maak je de lekkerste Gebakken Zalm met snelle Hollandaise saus

Zalm met hollandaise saus
Gebakken zalm met Hollandaise saus

Vis kan erg duur zijn, maar de gezondheidsvoordelen van zalm zijn erg groot, dus als het ergens in de aanbieding is, sla ik meteen in! Wilde zalm wordt ingevroren verkocht bij o.a. Jumbo en af en toe kun je het met 25% korting kopen. Let daar dus op en doe er je voordeel mee! Afgelopen dinsdag hebben we weer heerlijk zalm gegeten daarom. En mijn meest favoriete en snelste manier om zalm op de tafel te krijgen, is het eenvoudigweg bakken in de koekenpan met boter.

Wilde zalm hoeft maar een paar minuten per kant gebakken te worden, anders wordt het droog. Het is zelfs gebruikelijk om het iets rosé te serveren! Dus dit gerecht staat letterlijk binnen 15 minuten op tafel!

Gebakken Zalm met snelle Hollandaise saus

  • 4 wilde zalmfilets, ontdooid
  • Boter en olijfolie
  • Zout
  • Citroensap
  • Verse kruiden als rozemarijn, tijm, dille of peterselie

Voor de saus:
100 gram boter
2 eidooiers
Zout en peper naar smaak
2 el citroensap
Staafmixer met grade of handmixer met gardes
Vuurvaste kom

  1. Neem een koekenpan (zonder Teflon, lees daar meer over) en smelt hierin een klont boter met wat olijfolie.
  2. Als je belletjes van de boter kleiner worden, leg je de zalmfilets hier in.
  3. Bestrooi ze met zout, leg de kruiden die je lekker vindt ook in de pan en bak ongeveer 4 minuten zonder ze te bewegen.
  4. Als de onderkant mooi goudbruin is, draai je de filets voorzichtig om.
  5. Bestrooi de andere kant ook met wat zout en druppel er evenetueel wat citroensap overheen.
  6. Laat 3 minuten bakken totdat de onderkant ook goudbruin is.

Voor de saus:

  1. Smelt ondertussen in een steelpan de 100 gram boter. NIET LATEN KOKEN!
  2. Doe de eidooiers, zout en peper en citroensap in een kom en mix dit met de garde even goed door.
  3. Als de boter gesmolten is, neem je de pan van het vuur en laat je de boter in een dunne straal in de kom lopen terwijl de mixer draait. 
  4. Blijf mixen totdat de saus dik wordt. 
  5. Proef of het naar je smaak is, pas eventueel aan met zout, peper of citroensap en klaar!
  6. De Hollandaise saus moet boterig, zuur en net zout genoeg smaken. 

Serveer direct met verse sla, asperges of gekookte worteltjes. Eet smakelijk!


9 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen, een vraagje over het kopen van vis. Haal jij vis bij de plaatselijke visboer of in het vriesvak bij de Supermarkt?
    Wat anders.. ik lees dat je in Marknesse woont. Woon zelf in de kop van Overijssel en werk in Blokzijl. Werk met een aantal collega’s uit Marknesse. Leuk om te lezen dat je zo dichtbij woont.
    Je hebt een super site. Heb al veel recepten geprobeerd en info van af gehaald. Ga zo door!

    Groetjes,
    Gerjanne

  2. Anonymous schreef:

    Waarop baseer je keuze om de ene keer boter te gebruiken of olijfolie of kokosolie?

  3. Rikkie schreef:

    Hoe zit het nou eigenlijk met het verhitten van olijfolie? Ik dacht dat dan de goede eigenschappen van olijfolie verloren gaan en zelfs slechte verbindingen ontstaan?

  4. Goedendag

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

    We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

    Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

    Met vriendelijke groeten

    Vincent

    http://nl.petitchef.com

  5. Bij Lidl verkopen ze ook wilde zalm, scheelt weer met Jumbo of c1000. Wel uit de vriezer. Dus mocht je er toevallig langskomen….aanrader.

    Lekker recept trouwens.

  6. Jedidja schreef:

    Ik wil meer vis eten, maar niets met citroen erbij 😉

  7. Anonymous schreef:

    Eten op vrijdag altijd vis, zeker geen vlees, ga dit recept as vrijdag maken!
    Bedankt!

    Groetjes,

    Angela

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »