Hoe vaak denk jij na over de gezondheid van je tanden? Best vaak, lijkt me. Want een gezond gebit staat gelijk aan een goede gezondheid. Wanneer je problemen hebt met je gebit voel je je niet goed en er is zelfs een duidelijke link tussen hoe gezond je mond is en hoe gezond je zelf bent! Reden genoeg voor mij om vandaag iets dieper in dit onderwerp te duiken.
Gezond Gebit = Goede gezondheid
Allereerst nogmaals het belang van een gezond gebit onderschrijven. Wanneer je last hebt van ontstekingen in je mond, heeft dat een negatief effect op je verdere gezondheid. Andersom werkt het ook: zit je niet lekker in je vel en modder je steeds met klachten? Grote kans dat (op een bepaald moment) je gebit ook klachten geeft. Dus zorg goed voor jezelf, van mond tot… ehm… nou ja, je snapt me wel!
Mijn Dagelijkse Routine
Ik heb een sterk gebit gelukkig, maar bij Simon lijken de gaten er zo in te vallen. De kinderen lijken van elk een beetje te hebben. Een dagelijkse routine om onze gebitjes gezond te houden, is dus van groot belang.
’s Ochtends:
Zodra ik wakker word, drink ik een glas lauwwarm water en borstel ik kort mijn tanden met een beetje zeezout. Even gorgelen met water en dan uitspoelen. Zout werkt goed tegen bacteriën en eventuele ontstekingen die kunnen ontstaan (zouten of pekelen is nog altijd een manier om bederf tegen te gaan!).
Voor het ontbijt, op een lege maag dus, neem ik probiotica en bij het ontbijt neem ik visolie. Als iedereen ‘eindelijk’ naar school en werk is, doe ik een vlug rondje door de bovenverdieping en eindig ik in de badkamer. Hier poets ik mijn tanden grondig en gebruik ik een beetje kokosolie als mondwater dat ik in mijn mond laat smelten en rondspoel in mijn mond terwijl ik de was verzamel. Uitspugen en goed spoelen en mijn mondje is tinteltjesfris!
s’ Avonds:
Voordat ik naar bed ga poets ik uiteraard de tanden wederom grondig. Ik kies voor fluoridevrije tandpasta voor mij en de kids, Simon heeft houtskoolpoeder. Daarna flossen. Mijn tanden staan zeer strak tegen elkaar omdat ik al mijn verstandskiezen nog heb. Had ik al gezegd hoe sterk mijn gebit is?
En dit is een moment voor mij om te checken of alles nog goed gaat. Onderstaande doe ik niet elke avond, maar wel regelmatig:
- Ik neem voldoende flosdraad en ga methodisch mijn tanden en kiezen langs.
- Eerst kijken: zit er bloed aan het draad? Dit kan duiden op tandvleesproblemen! Niet negeren!
- Daarna… ruiken! Ja, lekker hoor, ik weet het, maar wanneer het draadje stinkt, betekent dit dat er plak te lang tussen de tanden blijft zitten en problemen kan gaan geven.
Door dit met een zekere regelmaat te doen, ‘weet’ ik wat er in mijn mond omgaat.
Naast een goede verzorging van je gebit is een goede tandarts en zorgverzekering zeker aan te bevelen. Zo heeft bijvoorbeeld de zorgverzekering van FBTO een aanvullende module Tand. Erg handig om te kiezen als je weet dat je een kwetsbaar gebit hebt. Probeer ook zorgverzekeringen te vergelijken als je een nieuwe verzekering nodig hebt. Kijk naar de voorwaarden en naar de goedkoopste zorgverzekering!
Een fijne tandarts…
Want die informatie kan ik gebruiken wanneer ik naar de tandarts ga. Wij zijn zo’n tien jaar geleden overgestapt naar een andere tandarts en ik ben zó blij dat we dat gedaan hebben. Een fijne tandarts maakt het verschil tussen steeds de afspraak maar uitstellen of gewoon elk half jaar heengaan zonder zorgen. Ik kan je echt aanraden om eerst even kennis te maken met een potentiële nieuwe tandarts als je daar naar op zoek bent.
Tip: Woon je in Amsterdam? Tandarts Jordaan in Amsterdam neemt momenteel nieuwe patiënten aan!
Zie de tandarts al iemand die jou helpt om je tanden gezond en sterk te houden. Heb je het gevoel dat ze alleen maar voor het geld je de ene wortelkanaal na de andere aanbevelen of zijn ze gewoonweg ruw en onvriendelijk? Probeer dan te wisselen. Een goeie tandarts wil je geen pijn doen, heeft het beste voor met je gebit (en dat van je kinderen!) en zal je geen onnodige behandelingen aanpraten. Echt, die bestaan! 🙂
Conclusie
Ik probeer mijn tanden op een zo natuurlijk mogelijke manier schoon en gezond te houden en dit lukt mij aardig. Ook bij de kinderen zie ik dat ze sterke tanden hebben en weinig tot geen gaatjes. Simon heeft altijd al een zwak gebit gehad en poetsen met houtskoolpoeder heeft ervoor gezorgd dat zijn tanden veel minder gevoelig zijn en dat hij minder last heeft van tandsteen. Dit zijn onze persoonlijke ervaringen en als jij merkt dat iets anders beter voor jou is, doen!
Waar ik geen compromis op sluit, is het tandartsbezoek. Het gaat te makkelijk om niet heen te gaan en ongemerkt of bewust veel te lang met klachten rond te lopen die in beginne heel makkelijk op te lossen zijn. Ben je bang voor de tandarts? Bespreek het! Een gezond gebit is het waard!
En jij? Hoe maak jij je tanden schoon? Nog goeie tips? Deel ze hieronder!
Tanja zegt
Zout om mee te poetsen en een water-flosser, in Thailand (2006) zag ik mensen met een prachtig gebit die nog nooit naar de tandarts waren geweest, ik heb hen gevraagd wat ze deden, en hun antwoord was zout, met zout en water poetsen maakt je tanden hard en gezond, en een waterpik om met water te flossen als een mini hogedrukreiniger maakt elke mondhygiënist overbodig, het is een investering elke +- 8 a 10 jaar als je een goede koopt zeker waard, mijn tandarts is eens per jaar elke keer weer verrast als hij de controle doet, keurig mooi schoon gebit.