Huisgemaakte Lasagne zonder Pakjes of Zakjes

Huisgemaakte Lasagne zonder pakjes of zakjes
Huisgemaakte Lasagne zonder pakjes of zakjes

Het geheim van een huisgemaakte lasagne waar je je vingers bij opeet, zit hem in de smaak. We zijn zo gewend geraakt aan die kunstmatige smaak van de zakjes en pakjes mix die erg eenvoudig in gebruik zijn, dat het voor sommigen erg lastig kan zijn om daar vanaf te stappen en dus gezonder en vers te gaan koken en toch ook die heerlijke, volle smaak te behouden. (Dat zijn trouwens de smaakversterkers die die ‘heerlijke, volle smaak’ geven, maar daarover later meer!). Vandaag daarom mijn recept voor huisgemaakte lasagne zonder pakjes of zakjes, maar met maximale smaak!

Even over Smaakversterkers…

Toen ik in 2008 begon met de ommezwaai naar puur en zo onbewerkt mogelijk eten, stonden naast suiker, gluten en E-nummers de smaakversterkers hoog op het lijstje van stoffen die ik maar beter niet meer kon eten. MSG was toen nog volop te vinden in veel producten en in restaurants, het is pas sinds een jaar of tien dat bijvoorbeeld Chinees restaurants zich profileren met MSG-vrije gerechten en dat MSG (monosodium glutamaat) steeds minder duidelijk te vinden is. Maar dat betekent niet dat het er niet meer is. Ik trap nu hoogstwaarschijnlijk (hopelijk!) een open deur in door even een lijstje te maken met de diverse benamingen van MSG:

  • Ve-tsin
  • Smaakversterker
  • Natriumglutamaat
  • L-glutamaat
  • Glutamaat
  • Glutamaatzuur
  • Mononatriumglutamaat
  • Monohydraat glutamic acid
  • Natuurlijke smaakstoffen
  • Gehydrolyseerd eiwit
  • Gistextract

Dit vind je voornamelijk in kant-en-klaar producten, pakjes en zakjes, maar ook bepaalde productenten van frisdranken en sauzen voegen het toe. Lees dus altijd het etiket.

De kampen zijn verdeeld als het gaat om hoe schadelijk MSG is voor de gezondheid, maar ik ben van mening dat wanneer je iets kunstmatigs gebruikt om een gerecht onnatuurlijk ‘smakelijk’ te maken, je het beter niet kunt gebruiken. Zeker als er natuurlijke alternatieven zijn!

Natuurlijke Smaakversterkers

Want er zijn ook natuurlijke smaakversterkers die de hartige smaak die wij zo plezierig vinden en associëren met een lekkere smaak, afgeven. Deze smaak wordt ook wel umami genoemd en vind je in:

  • Zeekraal
  • Gedroogde tomaten
  • Parmezaanse kaas
  • Champignons
  • Ansjovis
  • Tomatenpuree

Door deze natuurlijke smaakversterkers slim te gebruiken, geef je je gerecht die volle smaak die de kruiden en specerijen die je gebruikt nog beter tot hun recht zal laten komen. En vaak is het zo dat je gerecht de volgende dag nóg lekkerder is omdat de smaken zich verder hebben kunnen ontwikkelen.

Ik ben van mening dat gezond eten vooral lekker eten moet zijn. Eten is iets plezierigs en moet niet een straf of een ‘moeten’ zijn. Uiteraard eten we vooral om in leven te blijven, maar gezond én lekker eten gaan wat mij betreft hand in hand. Door het vele fabrieksvoedsel van de afgelopen 60 jaar zijn we een beetje vergeten hoe Echt Eten smaakt en hoe lekker dat eigenlijk is. Alles moet hypersmaak hebben tegenwoordig. Hyperzoet, -zout en -versterkt. Door daar afstand van te nemen en het ook echt niet meer te eten, leer je die pure smaken vanzelf weer waarderen en juist prefereren boven een kom instantnoedels, smaakjes chips of pakjes en zakjes voor de lasagne.

Huisgemaakte Lasagne zonder Pakjes of Zakjes

Een goeie lasagne begint dus met een goeie basisvoorraad aan ingrediënten die je die authentieke smaak geven. Dit is wel een dingetje: door puur en vers te koken zul je een basisvoorraad smaakmakers aan moeten leggen. Ga hier voor de smaken die jij het lekkerst vindt en het vaakst zult gebruiken. Italiaanse en Oosterse smaakmakers zijn sowieso handig, maar wellicht heb jij nog andere smaken die je graag na wilt maken. Zorg dan dat je die in huis hebt!

Deze lasagne is dan ook iets meer werk dan een ‘pakjes-en-zakjes-lasagne’, maar het is het werk meer dan waard. Ik begin meestal rond vier uur ’s middags als we om zes uur willen eten. De truc is om de saus echt de tijd te geven om te pruttelen. Je zou die zelfs een dag van te voren kunnen maken, of de lasagne een dag van te voren maken om die de volgende dag pas in de oven te zetten. Zie het recept voor tips en mogelijkheden.

Huisgemaakte Lasagne zonder pakjes of zakjes

Huisgemaakte Lasagne zonder Pakjes of Zakjes

Een heerlijke, gezonde lasagne van pure ingrediënten die je ook een dag van te voren klaar kunt zetten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Oventijd 30 minuten
Gang Avondeten
Keuken Italiaans
Porties 8 porties

Equipment

  • 1 Ovenschaal van 20 x 30 cm

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 2 preien
  • 250 gram champignons
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 1 el tomatenpuree
  • 800 ml tomatenblokjes 2 blikken
  • 1 venkel optioneel
  • 300 gram half om half gehakt
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl gebroken chillies
  • 1 tl venkelzaadjes
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie
  • 500 gram lasagnebladen glutenvrij of volkoren
  • 1 bol mozzarella
  • 150 gram Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚ als je de lasagne direct wilt maken.
  • Neem een pan met een zware bodem en verhit hier langzaam wat olijfolie in.
  • Snipper de ui en prei en fruit deze tot ze glazig worden.
  • Voeg het gehakt toe en bak het tot het rul is.
  • Snipper de knoflook en voeg die toe. Roerbak totdat je de knoflook ruikt. Let op dat het niet verbrandt!
  • Snijd de venkel en champignons in plakjes en voeg die ook toe. Roerbak kort.
  • Snijd de zongedroogde tomaten fijn en voeg die ook toe.
  • Blijf zoveel mogelijk roeren en zet het vuur niet te hoog zodat alles goed kan bakken zonder aan te branden. Dit is een leuk klusje voor een kind of je partner 🙂
  • Voeg nu de kruiden en tomatenpuree toe en bak nog even kort.
  • Schenk als laatste de tomatenblokjes er bij en breng aan de kook. Breng het geheel op smaak met zout en peper en draai het vuur laag.
  • Laat de saus een half uurtje lekker pruttelen. Roer af en toe door en proef tegen het einde of het goed van smaak is.
  • Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie, draai het vuur onder de pan uit en begin nu met het samenstellen van de lasagne.
  • Gebruik een soeplepel om een laagje saus in de schaal te doen en leg hier de lasagnebladen op. Herhaal dit tot de schaal bijna vol zit en eindig met een laag saus. Zorg dat de pasta helemaal bedekt is, anders verbrandt het in de oven.
  • Maak de lasagne af met heerlijke mozzarella geraspte Parmezaanse kaas en zet hem in de oven.
  • Bak de lasagne in ongeveer 30 – 40 minuten gaar. Laat iets afkoelen en serveer met salade en een koud (alcoholvrij) biertje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »