Heerlijke, aromatische beef rendang lijkt heel ingewikkeld, maar is maar twee stappen meer werk dan ‘gewoon’ suddervlees. Gewoon een keer maken, dus!
Goed vlees in de vriezer!
Standaard heb ik altijd wel suddervlees (riblappen, sukadevlees, runderwangen) in de vriezer liggen. Hele kip, dubbeldoel gehakt en wilde zalm ook, maar suddervlees mag – vooral als de ‘R’ in de maand is, niet ontbreken! Ik groeide op met ‘koevlees met peertjes’ en zoals mijn moeder suddervlees maakte, zo maak ik het nog steeds. En zo leer ik het weer aan mijn kinderen 🙂 Maar suddervlees leent zich ook uitstekend voor de krachtige smaken van beef rendang. Lekker met kokosmelk, veel gember en citroengras en limoen. Het lijkt veel werk, maar jongens, dat valt best mee.
Beef Rendag uit de Voorraadkast!
De truc is eigenlijk om gewoon een goed gevulde voorraadkast te hebben. Kokosmelk, diverse kruiden en specerijen, citrusvruchten en citroengras en gember in de vriezer. Daar kom je al een heel eind mee. Knoflook en uien heb je altijd al in huis (toch??) en goed vlees bestel je online. Het enige dat je dan nog moet toevoegen is tijd. Of eigenlijk: timing. Want het eigenlijke werk is nog geen half uurtje. Daarna gaat de beef rendang lekker voor een uurtje of vijf, zes, zeven de oven in. Low & Slow. Dus misschien niet heel handig als je een drukke doordeweekse dag hebt, maar wel erg lekker om zondagochtend mee te beginnen.
Beef Rendang in de Slowcooker!
Overigens kun je deze beef rendang ook in de slowcooker maken. Volg de stappen tot het punt dat je de pan in de oven zou zetten. Hevel in plaats daarvan alles over in de slowcooker en zet ‘m op ‘low’ en laat lekker vijf, zes, zeven uur garen.
Beef Rendang zonder pakjes of zakjes
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- ½ el sambal Badjak
- 2 cm verse gember
- 40 gram ongezouten cashewnoten
- 1 tl kurkuma
- ½ tl komijnzaadjes
- ½ tl gemalen koriander
- 500 gram runderriblap
- 1 el kokosolie of olijfolie
- 200 ml kokosmelk
- 50 gram santen
- 1 stengel citroengras
- 1 limoen, sap en schil
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100˚
- Neem een keukenmachine met messen. Pel de sjalotjes en knoflook, schil de gember. Snijd ze grof en doe ze in de keukenmachine met de sambal, cashewnoten en specerijen. Maal tot een pasta. Dit duurt wel eventjes.
- Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 x 3 cm en bestrooi met zout en peper. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige pan en braad de stukjes vlees rondom bruin. Voeg de kruidenpasta toe en roerbak een paar minuten om.
- Voeg de kokosmelk en santen (kokoscrème) toe en breng aan de kook.
- Schil met een dunschiller een paar stukken van de limoenschil en kneus de citroengras flink. Doe beiden in de pan.
- Draai het vuur uit en doe de deksel op de pan. Zet hem in de oven.
- Check na 5 uur of het vlees zacht is. Je zou het met een lepel moeten kunnen snijden! Zo niet, check na een uur nog even etc.
- Kook lekkere jasmijnrijst en serveer de beef rendang met het sap van de limoen en de rijst.
Laat een reactie achter