In het verleden heeft Heleen op Eet Goed Voel je Goed ook regelmatig meegedaan met de Receptenruil en nu ik het stokje van haar heb overgenomen, heb ik besloten dat ook weer eens te gaan doen.
De receptenruil is een initiatief van een groep health & food bloggers op Facebook, waarbij in principe, je iedere maand een blog krijgt toegewezen waarvan je iets gaat uitzoeken, dat gaat maken en erover bloggen.
Deze keer kreeg ik Eat.Pure.Love van Mirjam Blanken toegewezen. Mirjam is door gezondheidsproblemen geïnteresseerd geraakt in voeding en gezondheid en uiteindelijk zelfs orthomoleculair therapeute geworden en heeft een praktijk in Zaltbommel.
Er moest vast wel iets te vinden zijn op haar blog dat ik zou kunnen en wíllen maken. Omdat mijn noten allemaal op zijn en het geld ook en ik -hopelijk tijdelijk- geen cacao mag hebben vanwege nikkel, viel het toch niet mee om iets uit te kiezen, maar het is gelukt. Sterker nog, ik heb zelfs twee recepten uitgekozen…
Het eerste heb ik gisteravond gemaakt, het tweede gaat mijn dochter vandaag maken, dus daar zal ik verder niet over uitweiden.
Zoals altijd kon ik me niet geheel aan het recept houden. Ik had ten eerste alleen kleine diepvries garnalen, omdat ik alleen die als wild gevangen kan vinden. Kweekvis, schaal- en schelpdieren daar doe ik niet aan. Zulke kleintjes en dan nog uit de vriezer zijn altijd een beetje lastig goed knapperig te bakken, desalniettemin waren ze heerlijk!
Ten tweede gebruikte ik geen knoflookpasta. Ik wist niet van het bestaan af en heb dat dus ook niet in huis, noch zou ik weten waar ik dat zou kunnen kopen hier in het dorp… Dus werd het verse knoflook. De zonnebloemolie heb ik –uiteraard, zou ik haast zeggen- vervangen door kokosolie.
Ik nam geen voorgekookte quinoa, maar het koken van de quinoa is het werk ook niet, dat maakt me dus niets uit.
Jhinga Kurkure: Indiaase Gebakken Knoflook Garnalen met Paksoi en Quinoa
Iris MaierIngrediënten
Voor de marinade
- 1 tl. kurkuma
- 1/2 tl. chilipoeder
- 2 teentjes knoflook uit de pers of fijngewreven
- Keltisch zeezout
- 1 el gesmolten kokosolie
Voor het gerecht
- quinoa ik gebruik ongeveer een half kopje per persoon
- Keltisch zeezout
- 500 gr. ongekookte gepelde garnalen
- kokosolie om in te bakken
- paksoi
- sesamzaadjes
Instructies
- Spoel de quinoa goed af tot het niet meer schuimt en het water helder blijft.
- Doe de quinoa in een pannetje met zoveel water dat het ongeveer een cm. onderstaat. (1 à 1,5 kopje water op 1 kopje quinoa) en een schepje zout en breng aan de kook.
- Laat de quinoa op een laag vuur zachtjes garen (15 à 20 minuten)
- Ondertussen roer je alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en schep er voorzichtig de garnalen doorheen, opdat ze goed bedekt worden met een laagje van de marinade.
- Snijd de paksoi en stukken.
- Tegen de tijd dat de quinoa gaar is, neem je twee pannen en smelt daarin wat kokosolie. In de ene pan bak je de garnalen in de andere de paksoi met de sesamzaadjes.
- Serveer op voorverwarmde borden en geniet van de kleuren, geuren en smaken!