Met dank aan Mike Donkers voor het gebruik van zijn artikel. Ik heb er heel veel aan gehad en ben daarom erg blij dat ik dit op mijn blog mag publiceren.
![]() |
‘Sole’ |
Keltisch zeezout kent meer toepassingen dan je in eerste instantie zou verwachten. Hieronder zet ik er een aantal uiteen.
Culinair
De meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk in de keuken. De betere koks weten al jaren dat het grijzige ‘sel gris’ en het witte ‘fleur de sel’ tot de betere zouten behoren. In de gastronomie beschouwt men sel gris als een zout waarmee men aardappelen, rijst of pasta kookt en fleur de sel wordt gebruikt om ‘“ handmatig, niet uit een molentje! ‘“ over gerechten te strooien bij het opdienen.
Jarenlang was dit het best bewaarde geheim van topkoks, nu is dit topzout ook voor jou beschikbaar om in de keuken te gebruiken. Ik beveel fleur de sel aan als tafelzout, omdat het de juiste smaak en structuur heeft. Sel gris is echter met een vijzel ook fijner van structuur te maken en smaakt er niet minder om.
Er wordt wel eens beweerd dat de mineralen in Keltisch zeezout verloren gaan als deze verhit worden en dat het zout daarom beter ongekookt gebruikt kan worden. De waarheid ligt in het midden. Het mag duidelijk zijn dat koken de chemische structuur van alle voedingsstoffen verandert en dus ook die van mineralen. Toch overleven de meeste mineralen met gemak het kookpunt. Andere voedingsstoffen kunnen mogelijk verloren gaan door verhitting, maar veel mineralen niet. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen, dan raad ik aan het zout pas bij het opdienen aan een gerecht toe te voegen.
Een andere culinaire toepassing van zeezout is het inleggen van voedsel in zout om het beter bewaarbaar te maken. Een bekend recept in Guérande, de streek waar Keltisch zeezout wordt gewonnen, is het marineren van vis in Keltisch zeezout en deze hierin te bakken. Zou dit de basis zijn van het woord ‘marineren’? Denk aan ons woord ‘marine’.
Nog een laatste opmerking: wees niet bang voor zout! Ons lichaam heeft zout nodig. Wij zijn in meerdere opzichten een verdunde oceaan:
- Als baby’s liggen we in de baarmoeder in een zout badje dat we ‘vruchtwater’ noemen en dat verdacht veel lijkt op een verdunde oceaan.
- Ons hersenvocht is eveneens een verdunde oceaan.
- Ons bloed smaakt zout, evenals ons zweet en onze tranen. Bloed bestaat voor 0,9 procent uit mineraalzouten, de samenstelling ervan is voor 98 procent identiek aan zeezout en is dus een verdunde oceaan.
- We zijn op maar liefst drie cruciale niveaus een verdunde oceaan, te weten ons bloedplasma, onze lymfevloeistof en het vocht dat onze cellen omringt.
- Diarree wordt verholpen met een simpele water- en zoutoplossing en we krijgen zoutoplossingen toegediend in een ziekenhuis om ons in leven te houden.
Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel.

Gezondheid
Ik zei het al, de vele mineralen en spoorelementen in Keltisch zeezout kunnen als een mineraalcomplex gezien worden. Ook schreef ik hierboven dat we in vele opzichten een verdunde oceaan zijn. Vanuit dat oogpunt beschouwd is het dan ook zinvol om niet alleen je zout te eten maar het ook te drinken. Het is dan immers al vloeibaar en dus in een vorm die je bloed herkent, vooral als je beseft dat het enige verschil tussen de samenstelling van zoutmineralen in bloed en die in zeewater is dat bloed een ijzeren kern heeft en zeewater een natriumkern.
Hoe moet je dat dan doen? Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is. Logisch, want het water verzadigt namelijk bij een zoutgehalte van 26%, dus met 1/3e zout zit je daar ruim boven.
Deze geconcentreerde zoutwateroplossing wordt een ‘Sole’ genoemd en is 7 tot 8 keer zouter dan zeewater. Het is dan ook niet verstandig om de Sole rechtstreeks te drinken! In plaats daarvan los je één theelepel Sole op in een glas water. De grootte van het glas doet er niet zo veel toe, het gaat erom dat je die ene theelepel binnenkrijgt. In een normaal glas (225 cl.) kun je van gewoon kraanwater door toevoeging van een theelepel Sole het lekkerste bronwater creëren dat je ooit hebt geproefd! Je zult merken dat het water er zachtiger, bijna romiger van wordt.
Ik raad aan om ’s ochtends een glas met Sole te drinken na het wakker worden en ’s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier voorzie je op eenvoudige en effectieve wijze je lichaam dagelijks van een complete dosis mineralen in de exacte verhouding, balans en samenstelling zoals alleen de zee deze kan bieden. De Sole kan zowel in de koelkast als daarbuiten op een koele en donkere plaats bewaard worden. Let er dat de Sole niet blootstelt aan zonlicht want dan krijg je groene algvorming, net als in de zee.
Tegenwoordig bestaat er een merk tandpasta op basis van zout. Overigens is dit zout geen zeezout maar natriumbicarbonaat, ook wel ‘zuiveringszout’ genoemd. Er is niets mis met zuiveringszout, maar waarom niet gewoon enkele korreltjes Keltisch zeezout in je mond stoppen, even wachten tot je speeksel deze oplost en dan beginnen met poetsen? Ik doe het dagelijks en heb er wittere, schonere en gladdere tanden door gekregen! Het zout prikt en bijt niet omdat het zo zacht van karakter is, in tegenstelling tot andere zouten, die een veel hoger gehalte aan natriumchloride hebben. Tip: vergeet ook niet je tong te poetsen en laat na het poetsen het mengsel van speeksel en zeezout nog enkele minuten door je hele mond gaan voordat je het uitspuugt, dit ontsmet de gehele mondomgeving. Een betere en goedkopere ’tandpasta’ is er niet te vinden!
Badzout
Een zeer gezonde toepassing van Keltisch zeezout is om er een bad in te nemen. Misschien is het een goed idee om een isotone oplossing te maken, oftewel een oplossing die gelijk is aan het zoutgehalte van ons bloed, namelijk 0,9%. Rond het af naar 1%, dat is handiger. Bedenk dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is en de zeemineralen in het badwater door je huid rechtstreeks in het bloed terechtkomen. Een hypertone zoutoplossing kan echter ook. Hiermee wordt bedoeld dat het zoutgehalte groter is dan die van het bloed. Zeewater is zo’n hypertone oplossing. Het zoutgehalte in zeewater is 3 of 4%. Menigeen die huidklachten heeft ziet deze als sneeuw voor de zon verdwijnen na een duik in de zee.
Etc.
Dit zijn slechts enkele toepassingen van Keltisch zeezout. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Ik moedig je aan om andere, creatieve toepassingen te verzinnen. Graag hoor ik hiervan, hieronder mijn emailadres.
Mike Donkers
keltischzeezout@gmail.com