Kaneelbroodjes hebben bij mij altijd een zwakke plek ingenomen. Kleverig en zoet, heerlijk! Ik kreeg ze wel als ontbijt toen ik nog thuis woonde, of later met man en kinderen voor Moederdag of met Kerst. Het zijn dus niet zo maar broodjes, het zijn sentiment broodjes! De geur van kaneel en het zachte brood… heerlijk!
Vandaag was ik bezig om mijn keuken weer wat op orde te brengen en in een vlaag van verstandsverbijstering besloot ik om het geraspte kokos waar ik er veel te veel van heb, te malen tot een kokosmeel! Kokosmeel komt steeds meer in zwang bij glutenvrij en WAPF Nederland, maar het is erg moeilijk te krijgen en vaak ook erg kostbaar. Ja, daar heb ik natuurlijk geen zin in! Ik wil er eigenlijk bijna niks voor betalen! Tot ik er achter kwam dat kokosmeel niet veel meer is dan heel fijn gemalen kokosrasp. Dat kan mijn keukenmachine ook!
Ik heb vervolgens ongeveer 800 gram kokosrasp in de keukenmachine met de messen heel fijn gemalen. Het blijft iets grofkorrelig, maar het kan zeker dienst doen als meel! En kokosmeel is net als amandelmeel erg voedzaam. Per 100 gram krijg je 6 gram proteine, 7 gram koolhydraten en maar liefst 60 gram vet, waarvan 59 gram verzadigd! En dit is van een gewone, goedkope zak rasp bij de Hanos vandaan, dus nog niet eens een goed, biologisch merk.
Om meteen uit te proberen hoe het werkt en smaakt heb ik dus deze overheerlijke kaneelbroodjes gebakken met dochterlief. Ik heb ze gezoet met Sucanat in plaats van agave om ze nog meer voedingswaarde te geven. Uiteraard kun je agave blijven gebruiken als dat je voorkeur heeft.
Kaneelbroodjes
Hier haal je 6 flinke broodjes uit
Topping:
- 2 el druivepitolie
- 2 el Sucanat of agavenectar
- 1 el kaneelpoeder
Doe de ingrediënten in een kom en meng alles goed. Zet het even aan de kant.
Broodjes:
- 250 gram amandelmeel
- 50 gram kokosmeel
- 1/2 tl baking soda
- 1/4 tl Keltisch zeezout
- 50 ml zacht geworden kokosolie, druivenpit olie of een gelijke hoeveelheid grasboter
- 50 gram Sucanat of 50 ml agavenectar
- 3 eieren
- 1 el vanille extract
Pak je keukenmachine die je net gebruikt hebt voor het kokosmeel en doe hier de natte ingrediënten inclusief het zoet in. Laat het even draaien. Doe het zout er bij en laat het nog even draaien. Voeg vervolgens de overige droge ingrediënten toe en laat het mengen tot er een glad mengsel ontstaat.
Pak een bakblik waar je cupcakes in bakt en doe er cupcake papiertjes in. Vul deze tot net onder de rand.
Neem vervolgens een eetlepel en druppel de kaneeltopping ruimschoots over elk broodje.
Bak de broodjes op 175 graden in ongeveer 30 minuten gaar. Laat ze daarna nog 10 minuten in de oven staan met de deur iets open. Hierdoor drogen ze nog iets verder uit zonder te bakken en lijkt de textuur op zacht brood.
Hebben jullie nog verdere plannen dit weekend? Echtgenoot is de hort op, boogschieten op Texel dus voor mij is het een rustig weekend met vooral veel bakken, boek lezen en cateren voor kinderen!
Fijn weekend allemaal!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
tina zegt
Hoi.
Ik vroeg me af waarom druivenpitolie?? Kun je dit ook vervangen door een andere olie?
Ik wil ze graag eens proberen. Kijken of ze net zo lekker zijn als je andere lekkere recepten.
Groetjes Tina
Iris Maier zegt
Hi Tina,
Het is niet mijn recept, maar dat van Heleen en ik heb het nog nooit gemaakt. Als ik het zo lees, denk ik dat je de druivenpitolie prima kunt vervangen door een andere olie, zoals kokosolie. Waarom ze hier druivenpitolie heeft gebruikt, geen idee…
een weetje zegt
Ik las dat mensen, de luchtigheid van de gluten missen, dit is goed op te vangen door fiberhusk/vlozaad te gebruiken. Succes.
Karlijne zegt
Hoi! Dit recept heb ik net gemaakt maar mijn mengsel was niet echt een mengsel maar juist deeg.. Enig idee wat de oorzaak kan zijn? Heb er nu dus maar een plak gemaakt maar had het het graag in cupcake vormpjes gedaan 🙁
Anonymous zegt
Hennie ligt aan de baking soda. Misschien iets te weinig. Eieren rijzen ook een beetje. Maar dit soort recepten zal je nooit lekker luchtig krijgen vwg de gluten. But who cares!!! Furbi
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Onlangs heb ik het recept ‘kaneelbroodjes’ uit je receptenboek gemaakt. De smaak was erg lekker, maar naar mijn idee was het niet genoeg gerezen, waardoor het een erg zware kost werd. Wat kan er mis zijn gegaan?
groetjes Hennie
RealFoodieArnhem zegt
Hoi Heleen,
Wat heb je toch leuke recepten.
Na het lezen van dit recept heb ik het meteen gemaakt, wel met pompoenpitmeel (gewoon in de keukenmachine gemalen). Erg lekker. Zo lekker dat ik 6 muffins niet genoeg vond en meteen maar een tweede grotere hoeveelheid in een overschaal heb gebakken. Je brood is prima snijdbaar!
Ook bij collega’s viel dit zeer in de smaak.
Groetjes!
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor je leuke reactie! Ik denk dat pompoenpitmeel goedkoper is dan amandelmeel, dus bij deze aangemerkt als een prima alternatief voor amandelmeel!
Ben jij ook glutenvrij als ik vragen mag?
Groetjes!
RealFoodieArnhem zegt
We zijn zelf granenvrij: we doen GAPS. Met veel resultaat.
Hiervoor aten we al behoorlijk traditonal foods, dus de overgang was gelukkig niet zo enorm. Ik ga nu je broodjes bakken met zonnebloempittenmeel, aangezien we erachter kwamen dat pompoenpitten bij grote hoeveelheden een anti-parasitaire werking heeft, en ik wat last kreeg van de darmen. Dus een supergezond alternatief! Ik wil alleen mijn darmen deze week even wat rust geven, vandaar de zonnebloempitmeel poging.
Groetjes!
Heleen Quantrill zegt
Hoe bevalt het jullie? Doen jullie het al lang? Ik heb de boeken er voor wel in huis (en ja, ook gelezen), maar voor onze situatie was het niet nodig. Wel merk ik duidelijk verschil tussen het regelmatig eten van granen en duidelijk niet eten. Zowel bij onszelf als bij de kinderen. Apart is dat he?
Maak je zonnebloempitmeel zelf?
Groeten
Heleen zegt
Hoi Sandra,
Lees mijn post eens over verzadigd vet. Helaas is de verzadigd vet is slecht mythe zo ingeburgerd dat iedereen allergisch reageert hierop. Maar het is een feit, een biologisch feit zelfs, dat je lichaam verzadigd vet nodig heeft! Je hersenen, longen, immuunsysteem, hormonen… ze hebben allemaal aanzienlijke hoeveelheden verzadigd vet nodig om goed te kunnen functioneren.
Wat wel een heel erg slecht vet is, is het geharde of gehydrogeneerde vet en ik vraag me wel eens af waarom daar zo weinig aandacht aan besteed wordt in de media.
Maar zoals ik al zei, lees mijn post over verzadigd vet maar eens. Ben wel benieuwd wat jij daar van zult vinden!
Groetjes en fijne dag!
Heleen
Anonymous zegt
Nadeel van kokosmeel is dus wel dat het erg veel (ongezond!) verzadigd vet bevat. Dus helaas niet zo gezond als het lijkt…
Maar ziet er wel heerlijk uit!
Sandra
Anonymous zegt
Wist je dat je lichaam ook vet maakt en wat denk je. Dat is verzadigd vet. Leuk he een lever die zelf verzadigd vet maakt zodat ie je om zeep gaat helpen (sarcastisch) Daarom wees niet bang.