Keramische Wok Review

Keramische Wok Review

Meer en meer horen we over de gevaren van de anti-aanbak of PTFE laag in koekenpannen en bakblikken en meer en meer zie je alternatieven voor dit soort pannen verschijnen. Keramisch wordt steeds populairder en merken als BK springen hier handig op in. De voordelen van keramische pannen zijn namelijk legio: Ze bakken niet aan, zijn makkelijk schoon te maken, je hebt geen vet of olie nodig om in te bakken (hoewel dat voor mij een ondergeschikte reden is) en ze kunnen goed verhit worden. Dat laatste is vooral handig als je graag wokt. Vandaag wil ik daar een review over schrijven.

Een aantal weken geleden ontving ik namelijk van Kitchen&More een keramische wokpan om te testen. Wokken is populair, al tijden. Je kan snel wat groenten en vis of vlees of eieren opbakken en je behoudt kleur en smaak. Ik vind wokken vooral ideaal omdat het snel klaar is. Wij zijn gek op curry en Aziatische gerechten in het algemeen en met de wok kun je dan heel veel. We hadden altijd wel een wok, maar ik zal maar niet laten zien hoe die er uit ziet… Gewoon gíªnant. Ik geloof dat ik ‘m stiekem heb laten verdwijnen in de grijze bak (niet tegen Simon zeggen!). Het aanbod van Kitchen&More kwam dan ook als geroepen!

De wok die ik ontving is lekker groot. Echt berekend op grote eters/ groot gezin. Groot gezin heb ik, helaas, niet, maar grote eters wel. Een soort compromis denk ik dan maar 😉 Er zitten twee handvaten aan, zodat hij makkelijk te verplaatsen is. Plus een glazen deksel. Soms moet je bepaalde gerechten even smoren en hiermee lukt dat perfect. De handvaten zijn bedekt met siliconen, zodat ze niet gloeiende heet zijn als de pan op het vuur staat. Ze worden wel warm, maar je kan ze gerust zonder pannenlap aanpakken.

En dat het een echte wok is en niet een koekenpan, kwam ik ook pas later achter. Ik bak namelijk meestal op het middelgrote pit. Ik heb een kookplaat met zes pitten en de middelgrote wordt het meest gebruikt. Mij is namelijk een keer verteld dat je keramische pannen niet te snel heel heet moet laten worden. Koekenpan op het vuur, vuur niet helemaal laag, beginnen met snijden of klutsen en als je daarmee klaar bent, is de pan heet genoeg.

Precies zo deed ik dus met de wok. Maar dat werkte niet! Het eten kookte meer, dan dat het wokte. Verplaatsen naar de grote pit dus en wat een verschil dat is! De pan wordt snel goed heet en een simpele garnalencurry was letterlijk met tien minuten klaar. Ik zal eerlijk bekennen dat ik een zak wokgroenten gebruikte 😉

Omdat hij zo groot is, past hij eigenlijk niet in mijn afwasser. Het handvat is te lang en het handvat op de deksel is te groot. Met de hand wassen dus! Gelukkig is dat met keramische pannen geen probleem. Beetje heet water en een drupje afwasmiddel en hij is zo schoon. Het enige wat ik daarmee merk is dat vlekken van bijvoorbeeld kurkuma er nooit helemaal uitgaan. Op den duur zal de wok dus wat verkleuren.

Tenzij iemand daar een tip voor heeft, trouwens, dan houd ik me aanbevolen!

De pan blijft ook lang heet. En omdat hij nu op de grootste pit en dus vooraan op de kookplaat staat, vind ik dat vervelend met de kids om me heen. Marjanne is zes en nog te onvoorzichtig om snel in de gaten te hebben of iets heet is of niet. Er staan meerdere pannen op de kookplaat en deze zijn bijna nooit heet. Ik kon haar tegenhouden, maar ze zou de pan aaien want hij was zo mooi… Opletten dus! Ook met het aanvatten na het eten. Als je de pan met de hand wilt/ moet afwassen let er dus op dat hij wat langer echt warm blijft.

Maar ik moet Marjanne ook gelijk geven. Hij is erg mooi! Uiteraard zegt dit niks over hoe de pan functioneert, maar het is wel erg geinig om in een kekke lila-paarse wok je heldergroene kool te staan bakken. Koken moet ook leuk zijn en dit helpt zeker!

Ik heb onderhand een leuke verzameling keramische pannen in mijn bezit en ze blijven mijn favoriet (naast mijn slow cooker uiteraard…!). Ze bakken goed en zijn makkelijk schoon te maken. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over giftige dampen van de anti-aanbaklaag en ze kunnen evengoed hoge temperaturen aan. Het enige nadeel dat ik tot nu toe heb ervaren is dus de verkleuring. Ook als je ze wel in de afwasser doet. Zelf vind ik dit geen probleem, ik hoef niet een pareltjes witte pan om in te bakken, maar ik denk wel dat het gezegd moet worden, zeker als je graag met specerijen werkt.

Al met al dus weer een succesnummer. Ik ben er heel erg blij mee en raad hem zeker aan iedereen aan die ook graag van de Teflonpannen af wil, maar nog niet zeker weet wat er voor alternatieven zijn als je ook op je budget wilt letten. Klik hier voor meer informatie over keramische wokpannen.

Dus nu over naar jullie: Wie bakt er al keramisch en wat zijn jullie ervaringen? En wie heeft er eventueel een tip om het verkleuren tegen te gaan? Deel het hieronder!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

27 reacties

  1. eric:
    ….en ik kan me ontzettend ergeren aan mensen die zeggen dat ze “zich ergens aan irriteren”

    …en ik word lastig van mensen die zeggen dat ze “zich ergens aan ergeren”

  2. Pannen aan de kook brengen met natuur azijn. Af laten koelen en ze zijn weer glad cq anti aanbak..
    Ik weet niet meer waar ik het las maar ik vond het online toen mijn pan aanbakte

  3. Anonymous schreef:

    Bedankt voor de info.
    Ik was al lang aan het twijfelen.
    De wok en koekenpannen zijn hier aan vervanging toe, en heb dus bij Kitchen en more goede vervangers besteld.
    Ik vind de prijs erg meevallen!
    Ik besteed het liever hieraan nu ik weet wat voor zooi de andere pannen zijn, en heb ze in de container gekieperd.

    Groeten, Janneke

  4. Heb greenpans met grijze binnenzijde. Als dochterlief eieren bakt krijg ik ze niet meer schoon.
    In de vaatwasser haalt al hekemaal niets uit.

    Klein beetje Cif cream op de afwasborstel en… echt brandschoon. Ik zie geen beschadigingen dus kwaad kan het denk ik niet.
    Ik kan me ontzettend irriteren aan die vlekken in kermische pannen.

    1. ….en ik kan me ontzettend ergeren aan mensen die zeggen dat ze “zich ergens aan irriteren”

  5. Bespaarzuinig schreef:

    Wij zijn overgestapt van teflon naar plaatstaal

    Die keramische pannen vertrouw ik niet zo. Dat is toch ook weer een laagje, waarvan mogelijk over een d aantal jaar ook weer ongunstige dingen bekend worden.
    Plaatstaal gaat een leven lang mee. Wel invetten, maar kost evenveel als een zgn ‘goede’ teflon pan.

  6. Ellen Weijers schreef:

    Tegenwoordig lijken keramische pannen en wokken helemaal “in”, je ziet ze steeds meer. Ook bij de blokker en action en daar zijn ze helemaal niet zo duur, waardoor je makkelijk alle pannen ineens kunt vervangen… Want nadat ik zelf een keramische hapjespan gekocht had, wilde ik niks anders meer! Zo fijn in gebruik en een goed alternatief voor de “gewone” met anti aanbaklaag!

  7. Anonymous schreef:

    Ik heb een broodbakmachine waar de teflon laag van los begint te raken. Ik ben een al een tijdje aan het zoeken naar een keramische broodbakblik maar kan nog niets vinden. Heb jullie een oplossing hiervoor?
    Ik hoor het graag.
    Groetjes,
    Gerjanne

  8. Anonymous schreef:

    In december n.a.v. een artikel hier bij K&M ook deze wok besteld in een fel blauwe kleur, en bevalt reuzegoed. In het begin gebruikte ik nog teveel vet maar een heel klein beetje is al voldoende. Als de pan leeg is veeg ik met een stukje keukenrol door de pan en dan even afspoelen met heet water en voila…………….zo de kast in.
    Inmiddels ook een gewone koekepan gekocht en van mijn zoon voor mijn verjaardag een speciale pannenkoekenpan gehad . Ik ben voor de komende jaren weer klaar.
    Het bevalt ontzettend goed en beetje verkleuren vind ik zelf niet zo erg maar is bij mijn pannen ook nog niet gebeurt . Een echte aanrader deze pannen van K&M !
    Groetjes Marja

  9. Ik heb laatst een klein keramisch koekenpannetje bij V en D gekocht met witte binnenkant. Iets van 20 euri, maar hij doet het fantastisch! De 18 cm koekenpan uit Ikea met Teflon voor een tientje ongeveer “doet” het nog steeds, teflon laat (nog?) niet los, maar als dat gebeurt koop ik daar ook een keramische voor, wat een gemak, krast veel minder snel, niks bakt meer aan en ook geen afbraakproducten van teflon meer.
    Wok heb ik van Bosch, kreeg ik bij het fornuis met wokbrander, prima wok, wel nog met Teflon.

  10. @Nelly:
    Ik kreeg bij aankoop het advies de pan nooit in de afwasser te doen, misschien is dat de oorzaak?

  11. Anonymous schreef:

    Inmiddels ben ik ook bezig mijn teflonpannen te vervangen. Kort geleden had het kruidvat keramische pannen (koekenpan en hapjespan), voor een tientje. Heb er eentje meegenomen en tot nu toe bevalt die prima! Ik gebruik wel steeds wat kokosolie, maar dat schijnt niet nodig te zijn? De binnenkant is wel wit, dus ben benieuwd hoe lang dat zo blijft. Ik was hem wel met de hand af, kleine moeite, de pan is snel schoon. Groetjes, Marjan

  12. ik heb de hapjespan van K&M en qua gebruik is het fijn. Wel viel de inhoud mij enorm tegen, want het is een lage pan helaas. Ik gebruikte een tefal hapjespan hiervoor die heeft rechte hoge randen.

    Vind het super te zien dat op deze wok een deksel zit, nadeel vind ik het extra handvat, want dan past de pan niet in mijn lade….(maar alles wat vast zit kan ook los toch? 😉 )

  13. Anonymous schreef:

    Ik ga aan de spaar. Mij wok is nu echt bijna 12 jaar en tijd voor een nieuwe, ik heb al twee koekenpannen en die bevallen mij erg goed. Vind de prijs best hoog, maar dat heb ik er dan wel weer voor over. Enne hij is inderdaad mooi!

  14. Nelly van Duijvenvoorde schreef:

    Mede door je aanbeveling heb ik een keramische pan besteld bij Kitchen en More. Geweldige kleur!! 2 maanden heb ik hem met plezier gebruikt. Soms ruik je een penetrante geur omdat het handvat te dicht bij het vuur kwam. Nadeel dus. Ik gooi hem dus wel in de vaatwasser. Maar sinds een paar weken bak de pan dus aan, ongeacht welke vetsoort ik ook gebruik. Ik weet niet wat ik fout gedaan heb.
    Ik vind het erg jammer want eigenlijk wilde ik wel meer pannen aanschaffen, zeker omdat de kleur zo leuk is. Iemand anders hier problemen mee???

    1. Anonymous schreef:

      Dat had ik ook, totdat ik er achter kwam dat afwassen met alleen heet water moest. Sindsdien bakt het nooit meer aan. Inhet begin kleeft het aan de pan vast, daarn komt het los en bakt het prima.
      Olga

    2. jacqueline m schreef:

      Wij hebben ook sinds een jaar keramische koekepannen (van Sola), maar bakken ondertussen ook flink aan en lastig schoon te krijgen. Nooit in de afwasmachine geweest, snap er niets van. Wel heel jammer!

  15. Katrien VH schreef:

    Ik heb greenpans met een donkere binnenkant en ook 2 met een witte binnenkant, en de witte verkleurt bij mij ook. Persoonlijk vind ik de donkere versie ook sterker en bakt beter (waren ook wat duurder) Ik heb een vermoeden dat de witte laag dus dunner is en misschien verkleurt die daardoor ook sneller omdat de glazuurlaag dan ook dunner is (ik ben hobbykeramist en er wordt dus altijd een glazuur gebruikt om de poreuze keramiek af te sluiten. Glazuur is een soort poederglas dat tot smeltpunt verwarmd wordt. Als de glazuur niet echt dik is, dan is het mogelijk dat de kleurstof erdoor gaat en de eigenlijke keramiek dus verkleurd)

  16. Anonymous schreef:

    baksoda met azijn en water, werkt ook heel goed voor plastic bakjes

  17. Anonymous schreef:

    RVS pannen werken prima! Ik werk er al zo’n 35 jaar mee!
    groet, Alberte

  18. Ik heb ng Teflonkoekenpannen, die moeten idd ng eens vervangen worden. Maar mt je RVS pannen is ip toch niks mis? Grtjs!

  19. Ik heb 2 keramische pannen en de ene is grijs en de andere zwart van binnen en heb dat “probleem” dus niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »