Meer en meer horen we over de gevaren van de anti-aanbak of PTFE laag in koekenpannen en bakblikken en meer en meer zie je alternatieven voor dit soort pannen verschijnen. Keramisch wordt steeds populairder en merken als BK springen hier handig op in. De voordelen van keramische pannen zijn namelijk legio: Ze bakken niet aan, zijn makkelijk schoon te maken, je hebt geen vet of olie nodig om in te bakken (hoewel dat voor mij een ondergeschikte reden is) en ze kunnen goed verhit worden. Dat laatste is vooral handig als je graag wokt. Vandaag wil ik daar een review over schrijven.
Een aantal weken geleden ontving ik namelijk van Kitchen&More een keramische wokpan om te testen. Wokken is populair, al tijden. Je kan snel wat groenten en vis of vlees of eieren opbakken en je behoudt kleur en smaak. Ik vind wokken vooral ideaal omdat het snel klaar is. Wij zijn gek op curry en Aziatische gerechten in het algemeen en met de wok kun je dan heel veel. We hadden altijd wel een wok, maar ik zal maar niet laten zien hoe die er uit ziet… Gewoon gíªnant. Ik geloof dat ik ‘m stiekem heb laten verdwijnen in de grijze bak (niet tegen Simon zeggen!). Het aanbod van Kitchen&More kwam dan ook als geroepen!
De wok die ik ontving is lekker groot. Echt berekend op grote eters/ groot gezin. Groot gezin heb ik, helaas, niet, maar grote eters wel. Een soort compromis denk ik dan maar 😉 Er zitten twee handvaten aan, zodat hij makkelijk te verplaatsen is. Plus een glazen deksel. Soms moet je bepaalde gerechten even smoren en hiermee lukt dat perfect. De handvaten zijn bedekt met siliconen, zodat ze niet gloeiende heet zijn als de pan op het vuur staat. Ze worden wel warm, maar je kan ze gerust zonder pannenlap aanpakken.
En dat het een echte wok is en niet een koekenpan, kwam ik ook pas later achter. Ik bak namelijk meestal op het middelgrote pit. Ik heb een kookplaat met zes pitten en de middelgrote wordt het meest gebruikt. Mij is namelijk een keer verteld dat je keramische pannen niet te snel heel heet moet laten worden. Koekenpan op het vuur, vuur niet helemaal laag, beginnen met snijden of klutsen en als je daarmee klaar bent, is de pan heet genoeg.
Precies zo deed ik dus met de wok. Maar dat werkte niet! Het eten kookte meer, dan dat het wokte. Verplaatsen naar de grote pit dus en wat een verschil dat is! De pan wordt snel goed heet en een simpele garnalencurry was letterlijk met tien minuten klaar. Ik zal eerlijk bekennen dat ik een zak wokgroenten gebruikte 😉
Omdat hij zo groot is, past hij eigenlijk niet in mijn afwasser. Het handvat is te lang en het handvat op de deksel is te groot. Met de hand wassen dus! Gelukkig is dat met keramische pannen geen probleem. Beetje heet water en een drupje afwasmiddel en hij is zo schoon. Het enige wat ik daarmee merk is dat vlekken van bijvoorbeeld kurkuma er nooit helemaal uitgaan. Op den duur zal de wok dus wat verkleuren.
Tenzij iemand daar een tip voor heeft, trouwens, dan houd ik me aanbevolen!
De pan blijft ook lang heet. En omdat hij nu op de grootste pit en dus vooraan op de kookplaat staat, vind ik dat vervelend met de kids om me heen. Marjanne is zes en nog te onvoorzichtig om snel in de gaten te hebben of iets heet is of niet. Er staan meerdere pannen op de kookplaat en deze zijn bijna nooit heet. Ik kon haar tegenhouden, maar ze zou de pan aaien want hij was zo mooi… Opletten dus! Ook met het aanvatten na het eten. Als je de pan met de hand wilt/ moet afwassen let er dus op dat hij wat langer echt warm blijft.
Maar ik moet Marjanne ook gelijk geven. Hij is erg mooi! Uiteraard zegt dit niks over hoe de pan functioneert, maar het is wel erg geinig om in een kekke lila-paarse wok je heldergroene kool te staan bakken. Koken moet ook leuk zijn en dit helpt zeker!
Ik heb onderhand een leuke verzameling keramische pannen in mijn bezit en ze blijven mijn favoriet (naast mijn slow cooker uiteraard…!). Ze bakken goed en zijn makkelijk schoon te maken. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over giftige dampen van de anti-aanbaklaag en ze kunnen evengoed hoge temperaturen aan. Het enige nadeel dat ik tot nu toe heb ervaren is dus de verkleuring. Ook als je ze wel in de afwasser doet. Zelf vind ik dit geen probleem, ik hoef niet een pareltjes witte pan om in te bakken, maar ik denk wel dat het gezegd moet worden, zeker als je graag met specerijen werkt.
Al met al dus weer een succesnummer. Ik ben er heel erg blij mee en raad hem zeker aan iedereen aan die ook graag van de Teflonpannen af wil, maar nog niet zeker weet wat er voor alternatieven zijn als je ook op je budget wilt letten. Klik hier voor meer informatie over keramische wokpannen.
Dus nu over naar jullie: Wie bakt er al keramisch en wat zijn jullie ervaringen? En wie heeft er eventueel een tip om het verkleuren tegen te gaan? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.