Het afgelopen weekend was behoorlijk druk met verjaardagen en andere sociale afspraken. Voor vijf introverte mensen in één gezin is dat best pittig. Maar we hebben het overleefd! En het uurtje extra dit weekend gaf mij de gelegenheid om weer eens uitgebreid te koken. Lekkere kip uit de oven met mandarijnen en appels deze keer. Zondagse kost met een hoog ‘left-over potentieel’.
Kip uit de Oven Geheimen
Het geheim van een sappige kip uit de oven is om hem toe te dekken met een velletje bakpapier en aluminiumfolie. Wanneer de kip bijna gaar is, haal je die weg en draai je de oven even wat hoger zodat het velletje mooi bruin kan worden. Laat hem nog een half uurtje zo in de oven. Dit is gegarandeerd succes als je een knapperige, maar ook sappige kip wil. Ja, ook het borstvlees.
Een ander ‘geheim’ van sappige kip, is door te kiezen voor goeie kip. Kip die het liefst biologisch, maar als dat buiten je budget ligt, geen antibiotica en een zo natuurlijk mogelijk leven heeft gehad. Langzaam groeiende rassen als Gildehoen krijgen de ruimte om te scharrelen, groeien in hun eigen tempo op en krijgen niet preventief antibiotica in hun voer zoals dat bij reguliere kippenboerderijen wel het geval is. En dat proef je en merk je wanneer je dit kippenvlees bereidt. Het blijft sappig, is goed van smaak en krimpt niet in de pan zoals plofkip doet. Ik vind dit een mooi alternatief voor de biologische kip. Klik hier om daar meer over te lezen!
Hele Kip = Budgetvriendelijk
Wij eten ongeveer twee à drie keer van een hele kip, het is daarom voor ons een heel budgetvriendelijke manier van kip eten. Maar ook als we gasten hebben en de kip kaalgeplukt is, maak ik vervolgens bouillon van het karkas dat ik direct verwerk tot soep of invries voor later. Check hier mijn recept voor een lekkere basisbouillon. Als ik het in andere recepten heb over kippenbouillon, dan gebruik ik zelf dus mijn eigen getrokken bouillon. Zo weet ik wat er in zit en het heeft extra voedingswaarde! Maar ik gebruik die bouillon niet alleen voor soep, het is ook een prima basis voor andere (bij-) gerechten in de keuken. Check het artikel hier voor 10 dingen die je met bouillon kunt doen.
Kip uit de Oven met Mandarijnen en Appels
Nou, genoeg over bouillon! Dit recept is een heerlijke combinatie van vlees en fruit. Als je mandarijnen, sinaasappels of citroenen over hebt, kun je daar heel goed de kip mee op smaak brengen. Met dat het gerecht in de oven gaart, geeft het fruit zijn sap af en dat houdt het vlees én sappig én smakelijk. Ook had ik nog appels liggen. Die holde ik uit en bestrooide ik met salie. Meegebakken in de oven. Veels te lang, dus het was echt moes. Volgende keer de appels pas in het laatste halve uurtje er bij doen, wanneer de folie verwijderd wordt, dus. Al doende leert men 🙂 Maar in combinatie met geroosterde aardappels en lekkere, verse spruiten was die moes geen enkel punt. Een heerlijke combinatie met maar relatief weinig inspanning van mijn kant. Wat wil je nog meer?
Kip uit de oven met Mandarijnen en Appels
Equipment
- Braadslee
Ingrediënten
- 1 hele kip van een ruime kilo
- olijfolie
- 2 uien in grove stukken gesneden
- 1 tl gedroogde salie
- 1 tl zout
- ½ tl zwarte peper
- 1 tl gedroogde tijm
- 2 mandarijnen
- 2 appels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de gesneden ui in de braadslee en verdeel een beetje. Je legt daar straks te kip op.
- Haal het elastiek rondom de kippenpoten weg en dep de kip droog.
- Meng in een kommetje het zout met de kruiderijen en wat olijfolie, genoeg om de kip mee te bestrijken.
- Smeer hier de kip royaal mee in, schenk wat over is, in de holte van de kip.
- Snijd de twee mandarijnen door midden en doe ze in de holte van de kip.
- Leg de kip in de braadslee op de uien en dek af met een vel bakpapier en aluminiumfolie.
- Zet in de oven en laat 1 uur garen.
- Haal na dat uur de folie en papier er af en check of de kip al zo goed als gaar is door in het dikke gedeelte van de poot te prikken. Komt er nog roze vloeistof uit? Dek de kip weer af en laat hem nog 15 minuten garen. Check daarna steeds totdat het vocht doorzichtig is.
- Hol de appels uit en bestrooi ze met tijm en salie.
- Haal de folie en papier weg, draai de oven op naar 210 graden en leg de uitgeholde appels in de braadslee.
- Zet het geheel weer in de oven en laat zo nog 20 tot 30 minuten knapperig worden.
- Kook ondertussen de spruiten gaar en maak ze af met een klont boter en nootmuskaat.
- Serveer het geheel op een mooie schaal en snijd aan tafel aan voor extra wow-factor. Lekker met rettich en een goed glas rode wijn. Eet smakelijk!
Laat een reactie achter